AcasăSPORTCorporația și fotbalul, eșec total!

Corporația și fotbalul, eșec total!

Milioanele lui Șucu se scurg printre degete. Rapidul pare a fi o gaură neagră pentru afaceristul atât de versat. Deși toată lumea se aștepta la performanțe notabile, după venirea sa la conducere, echipa de fotbal continuă să arate o formă mediocră, departe de așteptările fanilor și pretențiile acționarului corporatist.

În 2022, milionarul Dan Șucu, patronul Mobexpert, a preluat 50% din acțiunile clubului giuleștean, iar după numai un an devenea și acționar majoritar, cu 70 de procente. Noile schimbări de la conducere i-au încântat pe fanii clubului de lângă Podul Grant, întrucat situația Rapidului nu era una tocmai roz până atunci. Cu toate că beneficiază de unul dintre cele mai moderne stadioane din țară, are o galerie spectaculoasă și un patron foarte bogat, Rapidul nu a reușit nicio performanță notabilă în mandatul de 2 ani al lui Dan Șucu.

Aproximativ 4 milioane de euro a investit noul patronat în transferuri, cu nume răsunătoare aduse în Giulești – Andrei Borza, Jayson Papeau, Borja Valle sau Albion Rahmani.

Avere de 120 de milioane euro. Destul pentru Rapid?

Potrivit Forbes, averea lui Dan Șucu este de aproximativ 120 de milioane de euro. Este o sumă colosală, dar în ritmul în care echipa topește banii patronului, fără niciun rezultat sportiv remarcabil (zero performanțe), nu par a fi prea mulți. Rapidul a fost, pentru a doua oară consecutiv, eliminată prematur din Cupa României, în urma egalului făcut cu cei de la CFR Cluj. S-a întâmplat miercuri, 6 decembrie, chiar de Sfântul Nicolae. Se pare că Moșul n-a lăsat cadouri sub Pod… Din grupa B continuă cursa pentru trofeu cele două grupări din Cluj (Universitatea și CFR), care împreună au reușit să deraieze Rapidul lui Cristiano Bergodi. Nici în campionat giuleștenii nu stau prea bine – nicio victorie de patru etape, doar rezultate dezamăgitoare. Rapidiștii se află pe locul 4, la 6 puncte de liderul FCSB, și au șanse din ce în ce mai mici să se bată la titlu, ținând cont și de ascensiunea Universității Craiova, care este pe locul 3 în clasament.

Performanța? Poate doar în tribunele din Giulești, acolo unde suporterii crează meci de meci o atmosferă demnă de un club mare. Dar Dan Șucu, un manager călit în lumea dură a mediului de afaceri corporatist știe că fanii contează, însă performanța înseamnă altceva – rezultate sportive notabile, trofee interne și participări în cupele europene, acolo unde este crema fotbalului.

Daniel Niculae și Cristiano Bergodi în pericol?

Daniel Niculae este din 2021 președinte al Rapidului. În toată această perioadă, pixul cu care giuleștenii își notează palmaresul s-a uscat de tot. Nimic nu au reușit să câștige în era Șucu-Niculae. Senzația pe care o dă echipa este de „sac fără fund” pentru banii patronului.

Cristiano Bergodi antrenează Rapidul din vara acestui an (2023) și pare că nu s-a acomodat prea bine. Viitorul actualei conduceri nu suna prea promițător, dacă nu vor reuși să facă schimbări vizibile și să recupereze banii investiți până acum.

Seamănă fotbalul cu vândutul mobilei?

Se pare că, pentru a investi cu succes în fotbal, trebuie să te mai și pricepi. Începătorul Dan Șucu vine dintr-un mediu corporatist, unde nu îi poate contesta nimeni rezultatele. Însă, fotbalul, mai ales în România, nu ține cont de calitățile de businessman pe care le are patronul, ci de priceperea în ale sportului.

author avatar
Mihail Ioan
405 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger