AcasăSPORTCoronavirusul păgubește fotbalul cu 14 miliarde USD

Coronavirusul păgubește fotbalul cu 14 miliarde USD

Pandemia ar putea costa fotbalul mondial aproximativ 14 miliarde de dolari, iar acest lucru a împins deja peste 150 de asociaţii să solicite ajutorul Federaţiei Internaţionale de Fotbal, a anunțat fostul comisar european Olli Rehn, responsabilul acestui dosar și vicepreşedinte al comisiei de guvernanţă a Fifa.

Între întreruperi de program, stadioane goale și pierderea drepturilor de televiziune, această estimare „acoperă întreaga economie a fotbalului” pentru cele 211 de asociații membre ale Fifa, inclusiv formarea și echipele de junior. Fără a intra în detalii, Rehn a  spus că fotbalul sud-american a suferit destul de mult” pe un continent grav afectat de pandemie, chiar dacă „în termeni absoluți” , Europa este cea mai afectată, notează AFP. “Peste 150 de asociaţii membre au solicitat deja să fie incluse în planul de ajutor al Fifa, înzestrat cu 1,5 miliarde de dolari sub formă de subvenţii şi împrumuturi”, a precizat fostul vicepreședinte al Comisiei Europene.“Cererea de subvenţii este foarte puternică”, depăşind-o pe cea pentru împrumuturi, în condiţiile în care Fifa intenţionează să acorde până la 1,5 milioane de dolari pentru fiecare asociaţie membră şi până la 2 milioane de dolari pentru fiecare confederaţie.

Acest ajutor „nu este limitat în timp” și își propune să permită federațiilor să „depășească această criză” pe termen lung, a adăugat Olli Rehn, potrivit căruia şi alte state membre „vor putea solicita ulterior fonduri”. Într-un studiu publicat la începutul lunii iulie, sindicatul european al cluburilor (ECA) estima la patru miliarde de euro impactul financiar al pandemiei de Covid-19 numai asupra veniturilor cluburilor europene, calculat pentru sezoanele 2019-20 şi 2020-21. Săptămâna trecută, influentul Andrea Agnelli –  preşedintele clubului italian de fotbal Juventus şi totodată al ECA – a avertizat că “multe cluburi își riscă existența” din cauza „contracției economice” a unui sector care de multă vreme a cunoscut o creștere a surselor sale de venit.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
75 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger