AcasăSPORTCM 2022 Qatar. Portugalia, pe lista neagră a Qatarului! Cum s-a ajuns...

CM 2022 Qatar. Portugalia, pe lista neagră a Qatarului! Cum s-a ajuns în această situație

portugaliaCM 2022 Qatar. Portugalia, pe lista neagră a Qatarului! Cum s-a ajuns în această situație

Campionatul Mondial de Fotbal este considerat cel mai controversat mega-eveniment sportiv din ultimele decenii. Subiectele care au stârnit indignare internațională au fost legate mai ales de cele câteva mii de muncitori care au murit pe șantierele Cupei Mondiale din Qatar, dar și de modul în care țara a obținut aprobarea de a organiza turneul.

Qatar vrea să pară o țară tolerantă și deschisă, dar este numai o fațadă, susțin criticii. Lista acuzațiilor aduse țării-gazdă a celui mai mare eveniment fotbalistic din lume este lungă: încălcarea drepturilor omului; situația angajaților străini veniți să muncească pe șantierele CM2022; îngrădirea libertății de opinie; condamnarea homosexualității; apropierea de grupările islamiste.

Președintele portughez a criticat dur organizatorii arabi

Unul dintre contestatarii campionatului de fotbal din Qatar este și Portugalia, care, prin vocea președintelui Marcelo Rebelo de Sousa, a criticat dur organizatorii arabi.

„Qatar nu respectă drepturile omului. Cu toată construcţia acelor stadioane… dar să uităm de asta. Este inacceptabil, dar haideţi să ne concentrăm pe echipă”, a spus președintele Portugaliei, după ce în prealabil și prim-ministrul Antonio Costa și-a exprimat părerea în această speță.

Declarațiile celor doi oficiali lusitani nu au rămas fără ecou în Qatar. Astfel, potrivit sol.sapo.pt, conducătorii țării arabe au considerat ”ostile” afirmațiile și, după încheierea Campionatului Mondial, vor trece Portugalia pe lista neagră a Qatarului.

Această hotărâre ar urma să aibă consecințe politice și economice, dar ar putea să afecteze și circulația persoanelor între cele două țări.

author avatar
Andreea Vlad
587 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger