AcasăSPORTCe face Putin cu stadioanele?

Ce face Putin cu stadioanele?

Stadionul Lijniki, mandria Rusiei, a functionat in anii 90 ca talcioc pentru a supravietui economic

Un stadion al Cupei Mondiale reconvertit in talcioc? Vladimir Putin a spus clar: categoric nu. Dar, pentru guvernatorii regiunilor care au gazduit meciurile turneului mondial incep necazurile.

Stadionul Lijniki mandria Rusiei a functionat in anii 90 ca talcioc pentru a supravietui economic

Cu o saptamana inaintea debutului Mondialului, presedintele rus le-a cerut autoritatilor locale sa foloseasca cu ”inteligenta” noile stadioane, construite cu mare cheltuiala pentru Cupa Mondiala la Fotbal. ”Vreau sa-mi avertizez imediat colegii: nu trebuie sa permitem acestor locuri sa devina piete in aer liber, asa cum am vazut in arenele sportive din Moscova, la mijlocul anilor 1990″, a declarat Putin in timpul sesiunii anuale televizate de intrebari-raspunsuri. De cealalta parte a ecranului, guvernatorii celor 11 orase ale Mondialului au inghetat, in special guvernatorul din Saransk, Vladimir Volkov, care a propus transformarea stadionului din orasul sau in piata.

Spectrul saraciei pe Lujniki

Pentru suporterii rusi care au platit bani grei pentru a asista la finala Franta-Croatia pe stadionul moscovit Lujniki este greu de imaginat ca arena cu 80.000 de locuri ar putea deveni talcioc. Construit in 1956, Lujniki, cel mai faimos stadion din Rusia, a fost renovat in 2017 cu o cheltuiala de 24 miliarde de ruble (332 milioane de euro la rata actuala). Lujniki a gazduit sapte meciuri la Mondialul 2018, intre care cel de deschidere si finala. Dar Lijniki a cunoscut si zile negre, in special in anii 90, cand Rusia se afla in criza economica. Singura modalitate de a salva stadionul de la faliment a fost de multe ori inchirierea de parcele vanzatorilor care si-au deschis standuri pe teren.Pana in 2011, cand autoritatile au pus capat acestui soi de talcioc, Lujniki era pentru multi rusi simbolul amar al marasmului economic care cuprinsese tara dupa caderea URSS.

Dar nu-s suporteri

Pentru Vladimir Putin, gasirea unui viitor pentru stadioane reprezinta o miza importanta. Daca ele vor fi lasate spre abandon, rusii vor pune in discutie desigur ratiunea deciziei de a consacra din bugetul tarii 3,4 miliarde de euro pentru construirea sau renovarea arenelor Mondialului 2018.

Mordovia Arena este ridicat in Saransk oras cunoscut doar pentru o mare penitenciara

Dar daca ele vor deveni un plaman economic pentru fiecare din orasele unde au fost ridicate sau renovate, liderul de la Kremlin va putea beneficia de o popularitate intarita. Daca Lujniki (Moscova) poate spera la o viata mai buna, restul de 11 stadioane sunt situate departe de centrele nevralgice ale tarii, cum este Mordovia Arena din Saransk. Or, regiunea Saransk este cunoscuta cel mai mult pentru coloniile sale penitenciare. Pentru a trezi interesul suporterilor, FC Mordovia Saransk a avansat din divizia trei in divizia a doua. Dar pe alte stadioane, cum este cel din Soci, nu joaca nici o echipa. Doar sase din stadioanele construite au echipe de fotbal care joaca in Prima Liga rusa. Dar aceasta categorie atrage doar 13.000 de spectatori in medie la un meci. Stadioanele cele mai mici construite pentru Mondial au o capacitate de 44.000 de locuri. Alte stadioane au echipe care joaca in divizii inferioare, unde numarul de spectatori pe meci este de 2029.

Reconversie , dar cum?

Costurile de functionare ale acestor stadioane sunt estimate la 86 de milioane de euro pe an, au afirmat autoritatile regionale pentru Kommersant. Guvernul rus va contribui  cu  172 de milioane de euro, dar aceasta suma trebuie sa fie impartita (intre operatiunile de functionare si formarea jucatorilor tineri) si va fi platita in rate pe o perioada de cinci ani. „Cand am proiectat stadionul, am planificat sa includem o multime de optiuni pentru a deveni viabil din punct de vedere economic”, a declarat ministrulul Sporturilor din regiunea Samara, Dmitri Chliakhtin.

Arena din Sankt Petersburg

”Dar acum, nu intelegem cum acest lucru va fi cu adevarat realizat”. Compania americana de dezvoltare de infrastructuri globale AECOM are pareri impartite: daca stadionul Spartak din Moscova poate deveni rentabil, viitorul celui din Saransk (45.000 de locuri) este mai putin previzibil. „Este foarte greu sa ne gandim cum capacitatile acestui stadion pot fi viabile din punct de vedere economic fara o schimbare fundamentala a demografiei suporterilor”, a explicat AECOM. Pentru a face fata viitorului, stadioanele lui Putin cauta solutii in toate directiile. Cel din Nijni Novgorod ar putea deveni, in parte, sediul unei clinici medicale. Guvernatorul din Kaliningrad crea sa creeze o zona de liber schimb in jurul stadionului, in timp ce la Ekaterinburg, capacitatea stadionului va fi redusa la 12.000 de locuri pentru scaderea cheltuielilor de intretinere. Rusii spera ca aceste initiative vor evita soarta stadionalelor din Brazilia, abandonate dupa Mondialul din 2014. Pentru ca, dincolo de fotbal, economia tarii si „circumstantele geopolitice” vor decide viitorul celor 12 stadioane rusesti, estimeaza AECOM.

author avatar
Tudor Borcea
419 afisari
Zenville

Ultimele știri

Incident la metrou, în Capitală! Metrorex: „A fost raportată o urgență medicală”

Un incident a avut loc, vineri, la metrou, în București, circulaţia trenurilor fiind afectată temporar între Râul Doamnei şi Romancierilor, pe firul 1. S-a...

Umblă magazinele cu puiul vopsit? Cum putem verifica, la vitrină, dacă produsul a fost crescut natural

Aproape că s-a declanşat un scandal naţional după ce Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu, a avertizat într-un mesaj transmis miercuri...
proger