AcasăSPORTCâţi bani vor primi de la Guvern românii afectaţi de inundaţiile din...

Câţi bani vor primi de la Guvern românii afectaţi de inundaţiile din ultimele zile. Ciolacu şi Budăi au făcut anunţul

Guvernul va stabili la următoarea şedinţă sumele de bani care vor fi acordate, drept despăgubiri, familiilor afectate de inundaţiile din ultimele zile, a transmis duminică ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Marius Budăi.

Hotărârea se va aplica în primul rând locuitorilor din comuna Grecești, județul Dolj, afectați de inundații în aceste zile.

Marcel Ciolacu anunţase deja ajutoare

Sâmbătă, premierul Marcel Ciolacu a anunţat că Guvernul îi va ajuta pe oamenii afectaţi de inundaţiile din ultimele zile, iar aceștia vor primi mâncare caldă şi apă, iar autorităţile locale vor veni cu soluţii astfel încât să aibă unde să doarmă la noapte.

Mai mult, pentru refacerea drumurilor şi remedierea pagubelor, vor fi alocaţi bani din Fondul de rezervă al Guvernului, a precizat premierul.

Suntem alături de oamenii care au nevoie de sprijinul nostru. Ţinem legătura cu autorităţile locale pentru a oferi tot suportul necesar persoanelor afectate de inundaţii”, a afirmat prim-ministrul Marcel Ciolacu.

Este vorba despre 600 de conserve de carne de porc, de pateu de ficat şi de legume, precum şi de 500 de PET-uri de apă plată (1.000 de litri).

Adoptăm, în următoarea şedinţă de Guvern, o Hotărâre în vederea stabilirii sumelor de bani care vor fi acordate drept despăgubiri familiilor ale căror locuinţe au fost afectate de calamităţi.

Hotărârea se va aplica în primul rând locuitorilor din comuna Greceşti, judeţul Dolj, afectaţi de inundaţii în aceste zile”, a scris şi ministrul Marius Budăi, duminică, pe pagina sa de Facebook.

Ce ajutoare va oferi Guvernul:

Ajutoarele de urgență se vor acorda în limita sumei de 7.000.000 lei din fondurile prevăzute cu această destinație în bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale astfel:

  • câte 10.000 lei pentru familiile și persoanele singure ale căror locuințe au fost afectate în proporție de peste 75%, inclusiv;
  • câte 7.000 lei pentru familiile și persoanele singure ale căror locuințe au fost afectate în proporție cuprinsă între 50%, inclusiv și 75%;
  • câte 4.500 lei pentru familiile și persoanele singure ale căror locuințe au fost afectate în proporție cuprinsă între 25%, inclusiv și 50% câte 2.500 lei pentru familiile și persoanele singure ale căror locuințe au fost afectate în proporție de până la 25%;
  • câte 1.500 lei pentru familiile și persoanele singure ale căror bunuri din locuință au fost deteriorate, indiferent de numărul sau tipul bunurilor.
  • în cazul în care, urmare inundațiilor, alunecărilor de teren și fenomenelor meteorologice deosebite se înregistrează pierderi de vieți omenești, familia persoanei decedate beneficiază suplimentar de suma de 7.500 lei, indiferent de numărul victimelor.

Premierul Marcel Ciolacu a convocat duminică dimineaţă Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă pentru aprobarea unor măsuri urgente de sprijinire a persoanelor din Greceşti, informează Guvernul.

author avatar
Andrei Ștefan