AcasăSPORTCampioana de nicaieri: 10 informatii interesante despre nationala de fotbal a insulei...

Campioana de nicaieri: 10 informatii interesante despre nationala de fotbal a insulei Tahiti

In mod sigur, Tahiti este o prezenta exotica la Cupa Confederatiilor, editia 2013. Echipa antrenata de Eddy Etaeta a pierdut, cu 1-6, meciul de debut cu Nigeria si urmeaza sa joace joi seara impotriva celei mai puternice nationale din lume, Spania.

1. Tahiti s-a calificat la Cupa Confederatiilor din postura de campioana a Oceaniei. Anul trecut, Tahiti a castigat turneul din Insulele Solomon, dupa 1-0 in finala cu Noua Caledonie. A fost un turneu in care tahitienii au obtinut cinci victorii din cinci posibile, golaveraj 20-5. Ei si-au trecut in cont inclusiv un 10-1 cu Samoa, meci in care noua goluri au fost marcate de celebrii Tehau.

2. Echipa Tahiti are o medie de varsta extrem de scazuta si pare incropita in jurul celor patru Tehau. Lorenzo Tehau (24 de ani) si Alvin Tehau (24 de ani) sunt frati gemeni. Jonathan Tehau (25 de ani) este fratele lor mai mare. Teaonui Tehau (20 de ani) este var cu primii trei Tehau.

3. Singurul stranier este Marama Vahirua (33 de ani). Fotbalistul are doua goluri in sase selectii la nationala de tineret a Frantei si apartine de Nancy, dar sezonul trecut a jucat, sub forma de imprumut, la Panthrakikos, in Grecia. Vahirua era o mare speranta a lui Nantes in perioada 2000-2003, cand a jucat alaturi de Viorel Moldovan.

4. Antrenor este Eddy Etaeta (43 de ani). Ca jucator, Etaeta a avut cinci selectii in nationala, jucand numai impotriva doua echipe: Australia si Insulele Solomon. Etaeta l-a inlocuit, in 2010, pe Gerard Kautai.

5. Singurul antrenor strain din istoria nationalei Tahiti a fost Leon Gardikiotis, australian nascut in Germania, din parinti greci. Gardikiotis a jucat ca atacant la Sydney Olympic, Larissa, Doxa si Canberra. A antrenat opt echipe, printre care Canberra Cosmos, Whittlesea Stallions sau Springvale White Eagles.

6. Tahiti este reprezentanta unei insule de 1.045 de kilometri patrati (de circa cinci ori mai mare decat Bucuresti) si cu o populatie de 178.133 de locuitori (ceva mai mult decat orasul Arad).

7. Tahiti joaca meciurile de acasa pe „Stade Hamuta”, arena cu 10.000 de locuri, dar care aduna rareori mai mult de 200 de spectatori.

8. Campioana en-titre din Tahiti este AS Dragon. 11 dintre cei 23 de fotbalisti selectionati pentru Cupa Confederatiilor sunt echipieri ai formatiei AS Dragon, printre acestia aflandu-se si 3 dintre cei 4 Tehau. Vicecampioana AS Tefana da si ea 7 jucatori la lot.

9. Atacantul Steevy Chong Hue, fotbalistul care a adus titlul de campioana a Oceaniei gratie golului marcat in finala cu Noua Caledonie, de anul trecut, a fost constant, in ultimii ani, cel mai bun marcator din campionatul de fotbal al Insulei Tahiti. La numai 23 de ani, Chong Hue are deja 10 goluri in 23 de selectii la nationala de seniori, iar in sezonul 2011-2012 si-a incercat norocul la BX Bruxelles, in liga a treia din Belgia, dar nu a apucat sa joace vreun minut. Interesant este ca din acest an BX Bruxelles este detinut de Vincent Kompany, fundasul lui Manchester City, si condus de sora celebrului fundas belgian.

10. Tahiti a jucat primul meci international in septembrie 1952, 2-2 cu Noua Zeelanda. Cea mai usturatoare infrangere este un 0-10 cu aceeasi Noua Zeelanda, in iunie 2004. Totusi, Tahiti are in palmares victorii uluitoare, printre care si un 30-0 inregistrat impotriva Insulelor Cook, in 1971.

author avatar
Cristi Ionita
457 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger