AcasăSPORTBugetele uluitoare din fotbalul mare

Bugetele uluitoare din fotbalul mare

In timp ce noi ne bucuram ca nu ne-a dat Muntenegru (tara cu 700.000 de locuitori, adica o treime din Bucuresti) mai multe goluri, in fotbalul mare banetul curge ca la robinet si genereaza performante demne de Cartea recordurilor.

Moti, Alibec si Maxim cica fac ce pot. Daum nu stim ce face, si nici Burleanu. Cert este ca nationala nostra ar putea deveni oricand campioana campionatului de volei pe nisip din Burkina Faso sau Togo. In timp ce noi facem skandenberg cu Armenia, marile cluburi ale Europei fac transferuri ce includ sume pe care nici BNR nu prea si le poate permite. Dar cand joaca fotbal, sportivii lor par sa fie alimentati cu kerosen.

Campioana bugetelor depasite

Asa am putea numi clubul Paris Saint-Germain (minus de 343 de milioane de euro), dupa ce a facut cel mai scump transfer din istorie si, asa cum se vede din tabelul marilor cheltuitori, si presa britanica i-a acordat acelasi loc. Ei l-au adus la Paris pe brazilianul Neymar care i-au costat,vorbim numai de clauza de reziliere cu Barcelona, un mizilic de 222 de milioane de euro. Brazilianul va castiga 35 de milioane de euro pe sezon. El a fost prezentat pe 4 august de chiar presedintele PSG, Nasser Al-Khelaifi intr-o conferinta de presa unde Neymar a sustinut, dar cam greu de crezut, ca el nu a ales pentru bani. Pe de alta parte, Nasser Al-Khelaifi, spune ca vrea sa faca din brazilian al doilea sau al treilea cel mai scump jucator din istorie. Si uite asa, iar vorbim despre parale. Ca altfel nu se poate.  Pe locurile doi si trei se afla AC Milan si Manchester United.

Topul economicosilor

La celalalt pol, desi tot despre zeci si sute de milioane vorbim, se afla Top 10 ale cluburilor care au balanta pe plus. Aici, cu profitul cel mai mare, de regula din vanzari, se afla Monaco, dupa care vin Dortmund si Lyon. Uitati-va si aici la cifre, dar nu incercati sa le comparati cu bugetele echipelor noastre. Mai avem mult, foarte mult, pana departe… Apropo de Monaco, miliardarul rus Rybolovlev a preluat echipa in liga a doua si a investit masiv in jucatori. A cheltuit 165 de milioane de euro pe Falcao, James Rodriguez si Moutinho, dupa care s-a razgandit si a decis sa schimbe filozofia clubului. Monaco investeste acum in jucatori tineri, de perspectiva, pe care ii vinde pe sume grele. Prima lovitura a fost data cu Martial, adus de la Lyon pe 2 milioane de euro si vandut, in 2015, la Manchester United pe 50 de milioane de euro plus alte bonusuri prin care suma poate urca la 80 de milioane de euro. Vara aceasta a fost insa mult mai profitabila pentru Monaco. Rybolovlev i-a vandut pe Benjamin Mendy, Bernardo Silva, Bakayoko si Mbappe pentru sume uriase. Monaco este campioana perioadei de transferuri, cu 289 de milioane de euro profit.

author avatar
Catalin Dumitrescu
236 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger