AcasăSPORTBrazilia, focar de nemultumire in plin "mundialito": Cupa protestelor si a revoltelor

Brazilia, focar de nemultumire in plin „mundialito”: Cupa protestelor si a revoltelor

Protestatarii au semanat panica in marile orase braziliene

Scosi din sarite de uriasele costuri pentru organizarea „mondialului” de anul viitor si a Olimpiadei din 2016, brazilienii au iesit in strada chiar in timpul desfasurarii Cupei Confederatiilor.

Protestatarii au semanat panica in marile orase braziliene

Peste un milion de manifestanti au transformat Brazilia intr-o tara aflata, parca, sub asediu. Protestele incepute la Rio au acum caracter national, oamenii au iesit in strada din Sao Paolo pana-n Fortalezza ori Bahia. Motivul este unul singur: brazilienii nu vor sa achite din propriul buzunar factura de aproape 13 miliarde de dolari (10 miliarde de euro) a doua mari competitii sportive pe care statul si-a luat angajamentul sa le organizeze. Este vorba despre Cupa Mondiala la fotbal (2014) si Jocurile Olimpice de Vara (2016). Mai nou, protestatarilor li s-au adaugat si componentii echipei nationale. „Seleçao e poporul! Noi suntem poporul!”, a declarat selectionerul Luiz Felipe Scolari, completat de fundasul Dante: „Brazilia, lasa-ne sa manifestam impreuna!”. La fel de categoric a fost atacantul Hulk: „Oamenii au dreptul sa protesteze. Sa-i ascultam! Stim ca ei spun adevarul”. Punctul pe „i” l-a pus Rivaldo, fosta glorie a Barcelonei, campion al lumii cu Brazilia in 2002: „In locul stadioanelor, mai bine faceau scoli si spitale!”. Constructia de stadioane noi sau modernizarea celor vechi costa 3,5 miliarde de dolari. Aeroporturile inghit si ele inca 3,4 miliarde, iar telecomunicatiile si securitatea alte 1,2 miliarde. Porturile braziliene necesita investitii de 350 de milioane de dolari, iar transportul 4,3 miliarde!

Contrariat de reactia populatiei, presedintele FIFA, Sepp Blatter, le-a reamintit cetatenilor „Tarii cafelei”: „Brazilia ne-a cerut sa organizeze Cupa Mondiala, nu i-am impus-o noi! Ginditi-va ca drumurile, hotelurile si aeroporturile vor ramane aici”.

In alta ordine de idei, miercuri seara, in grupa A a Cupei Confederatiilor, Brazilia a invins Mexic, scor 2-0, iar Italia a trecut cu 4-3 de Japonia. Invingatoarele s-au calificat in faza semifinalelor.

author avatar
Laurentiu Teodorescu
104 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger