AcasăSPORTBernie Ecclestone a fost acuzat oficial de dare de mita

Bernie Ecclestone a fost acuzat oficial de dare de mita

Bernie Ecclestone, un nume legat pe veci de Formula 1

Omul de afaceri britanic Bernie Ecclestone a fost acuzat oficial de procurorii germani de dare de mita in cazul vanzarii drepturilor comerciale ale Formulei 1, tranzactie efectuata in 2005 intre banca BayernLB si fondul de investitii CVC Partners.

Bernie Ecclestone, un nume legat pe veci de Formula 1

„Tocmai am vorbit cu avocatii mei si au primit punerea sub acuzare. Ne vom apara cum trebuie. Va fi un caz interesant. Este pacat ca s-a intamplat asa”, a declarat Ecclestone (82 de ani) pentru Financial Times. Avocatii lui Ecclestone resping acuzatiile si vor formula in scris un raspuns, pe care il vor trimite tribunalului din Munchen. Instanta va studia atat argumentele acuzarii, cat si pe cele ale apararii, apoi va decide daca incepe audieri in acest caz. Potrivit Parchetului din Munchen, Ecclestone i-ar fi oferit 44 de milioane de dolari (35 de millioane de euro) mita unui inalt responsabil al BayernLB, pentru a facilita vanzarea cotei de 48 la suta din drepturile comerciale ale Formulei 1, aflata in portofoliul bancii, catre fondul de investitii britanic CVC Partners. Gerhard Gribkowsky, fost angajat al BayernLB, a fost condamnat, in luna iunie 2012, la opt ani si jumatate de inchisoare pentru coruptie, abuz de incredere si evaziune fiscala. Dupa un an si jumatate de detentie preventiva si opt luni de proces, Gribkowsky a recunoscut, in fata instantei, ca a primit bani pentru a convinge banca de stat la care era angajat sa accepte vanzarea catre CVC Partners. BayernLB intrase in posesia actiunilor dupa falimentul din 2002 al grupului media patronat de Leo Kirch, care detinea drepturile comerciale ale Formulei 1. Banca a incercat sa vanda actiunile la cel mai bun pret pentru a recupera cat mai mult din suma cu care a creditat grupul Kirch. Valoarea tranzactiei finalizate in noiembrie 2005 cu CVC a fost de 839 de milioane de dolari. Banca germana a calculat ca pierderea suferita in urma tranzactiei care a avut loc in 2005 se ridica la suma de 400 de milioane de dolari, din cauza faptului ca angajatul sau a subevaluat actiunile.

In noiembrie 2011, Ecclestone a recunoscut ca i-a dat bani lui Gribkowsky, dar nu ca mita, ci pentru ca bancherul l-ar fi santajat cu false dezvaluiri catre fiscul britanic privind neplata unor taxe. In total, CVC a platit peste 1,7 miliarde de dolari pentru a deveni majoritar in Formula One Group, actiuni preluate de la Bernie Ecclestone si de la BayernLB. Dupa aceasta tranzactie, Bernie Eecclestone a fost pastrat ca administrator al drepturilor comerciale ale F1, in calitate de presedinte si CEO al Formula One Group.

author avatar
Laurentiu Teodorescu
85 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger