AcasăSPORTBelo, ultimul mare libero al epocii moderne

Belo, ultimul mare libero al epocii moderne

Belodedici este, poate, cel mai elegant fundas din istoria clubului Steaua

Miodrag Belodedici a fost „poate ultimul mare libero al epocii moderne si un jucator care a simbolizat abilitatea tehnica de pe linia de fund”, apreciaza agentia engleza „These Football Times”, care a publicat un interviu cu fostul international roman.

Belodedici este, poate, cel mai elegant fundas din istoria clubului Steaua

„S-a retras ca o legenda moderna, poate ultimul mare libero al epocii moderne si un jucator care a simbolizat abilitatea tehnica de pe linia de fund. Un fotbalist si un om inteligent, Belodedici a lucrat in ultimii ani cu jucatorii de la nationale de juniori ale tarii sale, invatandu-i cum sa iasa din aparare si sa dicteze ritmul jocului”, scrie sursa citata.
Miodrag Belodedici (52 de ani) a intrat in istorie, fiind primul fotbalist care a jucat doua finale de Cupa Campionilor Europeni cu doua echipe diferite, castigandu-le pe amandoua. Prima oara in 1986, cu Steaua Bucuresti, impotriva Barcelonei, a doua oara cu Steaua Rosie Belgrad, in 1991, contra lui Olympique Marseille. Ambele finale, incheiate 0-0, au fost decise la lovituri de departajare, fundasul roman inscriind in cea de-a doua de la punctul cu var. „Pe teren, dupa ce am castigat trofeul, n-am stiut ca sunt primul jucator care castiga Cupa Campionilor cu doua echipe diferite. Am aflat de-abia dupa meci, de la oficialii Stelei Rosii. Am fost surprins, dar si mandru pentru aceasta realizare, a fost si e in continuare un sentiment extraordinar”, a declarat Belodedici.

Fuga in Iugoslavia l-a facut dezertor

Fostul international roman a povestit si cum a fugit in Iugoslavia, la sfarsitul anului 1988: „Cum, pe atunci, eram ofiter in armata romana, actiunea mea a fost considerata dezertare, dar nu am fost niciodata condamnat pentru tradare. UEFA m-a suspendat un an si, cum jucasem doua meciuri in preliminariile Cupei Mondiale 1990, am pierdut ocazia sa evoluez la turneul final. Am ratat si o finala de Cupa Campionilor, cea pierduta de Steaua cu AC Milan, in 1989”. Daca nu a putut juca la turneul final din 1990, Belodedici a disputat, in schimb, alaturi de „tricolori” „mondialul” din 1994 si „europenele” din 1996 si 2000.

A fost pe teren la celebrul Dinamo Zagreb – Steaua Rosie

Unul dintre cei mai mari fotbalisti romani din istorie, Belodedici si-a amintit, de asemenea, ca a fost pe teren intr-un meci devenit celebru din cauza incidentelor produse cu acea ocazie: Dinamo Zagreb – Steaua Rosie, disputat in mai 1990. Aceasta partida este si considerata si azi drept factor declansator al razboiului din Iugoslavia. Pe teren, jucatorii celor doua echipe s-au luat la bataie, in incaierare fiind implicati fotbalisti ca Prosinecki, Boban, Suker ori Savicevici.

author avatar
Laurentiu Teodorescu
114 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger