AcasăSPORTBĂTĂLIA pentru milioanele din PLAYOFF

BĂTĂLIA pentru milioanele din PLAYOFF

Liga 1 a ajuns, deja, în ultima sătămână din sezonul regulat, iar lupta pentru intrarea în play-off se intensifică. FCSB și-a consolidat poziția de lider, urmată de Rapid, CFR Cluj și Universitatea Craiova. Mai rămân, însă, două locuri în joc. Bătălia pentru ocuparea lor se dă între Farul, U Cluj, Hermannstadt, UTA și Sepsi.

Ultima etapă din sezonul regulat se anunță a fi de foc. Toate cele 5 echipe care se luptă pentru a rămâne în primele 6 poziții ale campionatului vor juca în deplasare.

Cinci echipe pentru două locuri

Farul și U cluj pornesc cu cele mai multe șanse de calificare, având deja un avantaj minim față de restul. Hermannstadt, UTA și Sepsi nu depind doar de propriile performanțe, fiind gata să profite de orice erori ale advesarilor pentru a ajunge în playoff.

Puteam fi martorii unei lupte mai intense, în 6, dar Petrolul a fost eliminată din această cursă după înfrângerea, 0-1, în fața celor de la FCSB.

LPF a anunțat deja programul pentru cea mai strânsă etapă din sezonul 2024-2025. Toate cele 5 echipe vor juca vineri, 8 martie, de la ora 20:00.

Duelurile vor arăta astfel:

CFR Cluj – Hermanstadt

Dinamo – UT Arad

Petrolul – Sepsi

FC Voluntari – U Cluj

FC Botoșani – Farul

Farul și U Cluj pot decide soarta celorlalte 3 adversare. Dacă ambele vor câștiga, își vor asigura calificarea. Orice alt rezultat poate deschide ușa către playoff uneia dintre UTA, Hermannstadt sau Sepsi.

Care sunt calculele la Constanța

Echipa lui Hagi își asigură locul în play-off dacă va obține 3 puncte în fața ultimei clasate, Botoșani, ceea ce pare destul de simplu pentru constănțeni. Farul se poate califica, însă, și cu egal. Singurul scenariu în care egalul nu le este de ajutor e cel în care U Cluj câștigă, UTA obține o victorie la cel puțin 5 goluri cu Dinamo, iar Hermannstadt și Sepsi nu ajung și ele la 43 de puncte.

La fel ca în cazul Farului, o victorie a Universității Cluj la Voluntari le garantează „șepcilor roșii” biletul către playoff. Un egal i-ar putea ajuta pe clujeni doar dacă se întâmplă 3 dintre următoarele 4 scenarii: Farul pierde, Sepsi nu face maximum de puncte, UTA nu câștigă, Hermannstadt nu câștigă.

Desfășurare de forțe pentru ultima etapă

LPF și FRF știu de importanța celor cinci meciuri și de controversele pe care le-ar putea crea arbitrajele.

În România, la momentul actual, există doar 3 mașini VAR care se ocupă de toate meciurile din Superligă. Având în vedere că vineri cele 5 partide sunt programate la aceeași oră, ar fi imposibil ca toate meciurile să beneficieze de asistență video.

Astfel, LPF negociază deja închirierea altor două dispozitive, special pentru a elimina orice risc în cursa pentru playoff.

LPF și eAD, deținătorul drepturilor TV, au la dispoziție doar 3 zile pentru a ajunge la o înțelegere cu țările vecine, de la care vor să împrumute VAR-ul. Dacă până miercuri nu vor  fi în stare să obțină acest lucru, va trebui să  aleagă ce meciuri vor fi lăsate pe dinafară din acest punct de vedere, ceea ce sigur nu se va sfârși cu bine.

Miza nu este numai locul în campionatul românesc. La mijloc sunt mulți bani, dar și șansele de a juca în cupele europene.  Diferența dintre play-off și play-out este de sute de mii de euro, sume importante, mai ales în țara noastră, unde fotbalul este văzut ca o afacere.

author avatar
Mihail Ioan
451 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger