AcasăSPORTBaskanul care l-a adus pe Hagi la Bursaspor i-a impacat pe Putin...

Baskanul care l-a adus pe Hagi la Bursaspor i-a impacat pe Putin si Erdogan

Au trecut mai bine de 10 ani de cand Gica Hagi era numit antrenor la Bursaspor, dar unele lucruri nu se uita niciodata. Printre acestea, si numele lui Cavit Çağlar, cel care a insistat atunci, in vara lui 2003, ca echipa din Bursa sa fie data pe mana celui mai mare fotbalist roman din istorie.

Cavit Caglar (foto medalion) a jucat un rol foarte important în dezgheţarea relaţiilor diplomatice dintre Turcia şi Rusia. Pentru istoria clubului Bursaspor, numele său e sinonim cu ieşirea din anonimat

Acum, cand Europa asista la impacarea istorica dintre Vladimir Putin si Recep Tayyip Erdogan, ne-am amintit din nou de Çağlar, caci numele sau a fost pomenit de jurnalistii cotidianului Hurriyet. Dupa luni de inghet diplomatic, cei doi presedinti s-au intalnit la Sankt Petersburg sa pecetluiasca reconcilierea ruso-turca. Iar Hurriyet arunca bomba: Çağlar este cel care i-a impacat pe Putin si Erdogan!

Au trecut mai bine de 10 ani de c ând Gică Hagi er a numit antrenor la Bursaspor, dar unele lucruri nu se uită niciodată. Printre acestea, și numele lui Cavit Çağlar, cel care a insistat atunci, în vara lui 2003, ca echipa din Bursa să fie dată pe mâna celui mai mare fotbalist român din istorie

Conform sursei citate, Rusia si Turcia au negociat in secret reconcilierea lor la Taskent, capitala Uzbekistanului. Medierea a fost facuta de miliardarul turc Cavit Çağlar si de presedintele kazah Nursultan Nazarbaev. Prin intermediul fostului baskan al clubului Bursaspor, diplomatia turca a inceput sa tatoneze terenul rus pentru a pune capat acestei crize. Hurriyet a dezvaluit ca seful Statului Major General al Fortelor Armate turce, generalul Hulusi Akar, i-a spus lui Erdogan ca a gasit omul potrivit care are intrare la Vladimir Putin. Miliardarul Cavit Çağlar este prieten bun cu Ramazan Abdulatipov, presedintele Daghestanului (republica autonoma din Caucaz, aflata sub controlul Moscovei), cei doi cunoscandu-se din 1990. La randul lui, Abdulatipov are intrare la Iuri Usakov, consilierul lui Vladimir Putin pe chestiuni de politica externa. Cu pasi mici, pe filiera Çağlar – Abdulatipov s-a ajuns la liderul de la Kremlin.

Pe 22 iunie, imediat dupa ce s-a intalnit cu Vladimir Putin, Nursultan Nazarbaev (presedintele Kazahstanului) a transmis Turciei ca este cel mai bun moment sa trimita Rusiei scrisoarea care sa contina scuzele de rigoare pentru doborarea bombardierului Su-24. Nefiind pregatiti cu redactarea documentului, turcii au mai primit o sansa, Nazarbaev anuntandu-i ca se vede din nou cu Putin peste doua zile, pe 24 iunie, la Taskent, in Uzbekistan (cu ocazia reuniunii Organizatiei pentru Cooperare de la Shanghai). Deja, Ibrahim Kalin (purtatorul de cuvant al lui Recep Tayyip Erdogan) si Cavit Çağlar erau in avion. Facut in regim de urgenta, zborul neautorizat a trebuit sa obtina pe loc aprobarea de a tranzita spatiile aeriene ale Georgiei, Azerbaidjanului si Turkmenistanului. N-au fost probleme, iar la Taskent s-a mers cu scrisoarea direct la Iuri Usakov, care i-a inmanat-o lui Vladimir Putin. Mai departe, povestea e cu happy-end, Erdogan fiind primit zilele acestea la Sankt Petersburg de presedintele Rusiei.

Cavit Çağlar

 

author avatar
Laurentiu Teodorescu
899 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger