AcasăSPORTBarcelona se ineaca in Golful Panama!

Barcelona se ineaca in Golful Panama!

Ne-am obisnuit ca, atunci cand se vorbeste despre bani, evaziune fiscala si alte tranzactii/ combinatii de milioane, sportul sa nu lipseasca din discutie. De data aceasta, nu doar ca este prezent, dar o face prin cei mai cunoscuti ambasadori ai sai.

Scandalul documentelor firmei de avocatura Mossack Fonseca (a patra casa de avocatura din lume pe segmentul offshore!) nu putea ocoli fotbalul. Si nici nu a facut-o, caci numele iesit din palaria cu dezvaluiri a jurnalistilor de investigatii este cel al argentinianului Lionel Messi. In ultima vreme, starul Barcelonei se lipeste de astfel de subiecte ca marca de scrisoare, de driblarea legilor fiscale ar fi hobby-ul sau de zi cu zi.

Intr-un efort comun, ziaristi de investigatii de la mai multe publicatii au reusit sa puna mana pe documente apartinand Mossack Fonseca. Informatiile financiare ajunse pe piata arata cum zeci de miliarde de dolari au fost ascunse folosind paradisuri fiscale offshore.

In cazul Barcelonei, replicile aparute dupa aceste dezvaluiri se vor vedea la vara. Deja cotele la transferurile lui Messi ori Neymar au scazut simtitor, iar faxul clubului catalan a fost dat peste cap de ofertele primite de la toate marile cluburi europene.

„Mega Stars Enterprises” apare pe piata la momentul oportun

In iunie 2013, Leo Messi era acuzat de frauda fiscala. ANAF-ul in varianta spaniola ii imputa argentinianului ca, in perioada 2007-2009, nu a achitat taxe in valoare de 4,16 milioane de euro, o nimica toata raportat la averea sa, dar o suma suficient de mare pentru a-i da lui Messi o alta incadrare penala. Drept raspuns la investigatia ibericilor, in mai putin de 10 zile familia Messi (tatal Jorge si fiul Lionel) a deschis in Panama societatea „Mega Stars Enterprises”. Obiectul activitatii: comercializarea drepturilor de imagine ale fotbalistului Argentinei. Firma a fost infiintata de „Mossack Fonseca”, o firma de avocatura care, in schimbul unei taxe anuale, ofera servicii pentru activitatea companiilor offshore in paradisuri fiscale precum Cipru, Elvetia si Insulele Virgine Britanice.

Se repeta scenariul Maradona?

„Ma simt hartuit”, s-a destainuit prietenilor Leo Messi. La fel patea si Diego Armando Maradona, in anii ’80, pe cand juca pentru tot pentru FC Barcelona. Doar ca hartuirea de care avea parte „El Pibe d’Oro” nu mirosea a procurori, ci venea din partea rivalilor de pe teren. Legat de acest subiect, presa din Catalunia scrie ca Maradona si Messi ar putea avea acelasi destin, in sensul ca Spania, ca natiune, pare ca face tot posibilul sa-l alunge din tara si pe Leo, la fel cum a facut cu Diego.
Iar ofertele venite pe numele lui Messi nu sunt deloc putine. Cu siguranta ca nu exista mare club de fotbal care sa nu-si doreasca sa-l aiba sub contract, insa cel mai aproape de a-i obtine semnatura sunt oficialii lui Manchester City. Iata doar doua argumente in favoarea unui astfel de transfer: viitorul manager al echipei, Pep Guardiola, si sacii cu bani ai arabilor care patroneaza gruparea de pe „Ettihad”.

PSG achita clauza de reziliere a contractului lui Neymar: 193 de milioane de euro!

Barcelona are probleme nu doar cu Leo Messi. Si brazilianul Neymar este cu chef de duca. Cotidianul francez L’Equipe anunta ca vedeta de pe „Camp Nou” (52 de goluri in 85 de partide) va ajunge la Paris Saint-Germain in ceea ce va fi cel mai scump transfer din istoria fotbalului. Pornind de la o declaratie data de agentul lui Neymar, L’Equipe scrie ca PSG pune pe masa 193 de milioane de euro (!), fix clauza de reziliere a contractului. „Se tot vorbeste despre acest contract. Pai, el poate fi terminat in orice moment. Trebuie doar ca cineva sa plateasca 193 de milioane de euro. Nu vad sa fie o problema asa de mare pentru PSG, daca il vrea cu adevarat pe Neymar”, a declarat Wagner Ribeiro, agentul sud-americanului.
Zlatan Ibrahimovici la PSG, o poveste cu „a fost candva…”. Din vara, suedezul pleaca in Anglia, dupa cum vuieste presa din Regat (cel mai probabil, la Manchester United, sub comanda lui Jose Mourinho), astfel ca locul de superstar la PSG ramane vacant. Iar Neymar pare cel mai indreptatit sa-l ocupe, urmand a fi coleg de echipa cu doi dintre prietenii sai apropiati, brazilienii Thiago Silva si David Luiz.

Adio, sponsorizari de zeci de milioane de euro

„Mes que un club”, este deviza gruparii catalane. Intr-adevar, in ultimii 10 ani, Barcelona a fost mai mult decat un club de fotbal. Colaborarea cu UNICEF (FCB plateste pentru dreptul de a folosi numele UNICEF pe tricouri!), stilul de joc, tripleta MSN (Messi, Suarez, Neymar), numeroasele acte de caritate – toate acestea au transformat Barcelona in ceea ce este astazi si mai mult de atat. Spunem asta pentru ca zeci de companii asteapta la rand sa semneze un contract de imagine cu gruparea catalana.
Scandalul Panama Papers va avea un efect de domino greu de anticipat. In cel mai negru scenariu, sutele de milioane de euro din sponsorizari vor disparea, caci o echipa fara superstaruri (implicit si fara performante) nu atrage nici macar empatie.

Platini: „Va dau in judecata!”

Prin si el in offshore, pardon, offside, Michel Platini s-a grabit sa nege toate dezvaluirile aparute in presa: „Ca urmare a informatiilor publicate in cadrul anchetei «Panama Papers», precizez, asa cum le-am spus in repetate randuri jurnalistilor care s-au ocupat de investigatie, ca toate conturile mele si bunurile sunt cunoscute de administratia fiscala elvetiana. Pe de alta parte, imi rezerv toate drepturile cu privire la eventuale informatii false, acuzatii sau afirmatii defaimatoare care vor fi publicate in cadrul acestei activitati jurnalistice”.
Presedintele suspendat al UEFA este doar un nume (greu, ce-i drept) din lunga lista a personalitatilor din sport implicate implicate in aceasta poveste cu iz de evaziune fiscala.

author avatar
Laurentiu Teodorescu
176 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger