AcasăRecomandariAtarnatorii din fotbalul romanesc: astazi, Dinu "Vama" si Mircea Rednic

Atarnatorii din fotbalul romanesc: astazi, Dinu „Vama” si Mircea Rednic

Intr-un campionat al Ligii 1 in care s-a ajuns sa se traiasca de pe o zi pe alta, fotbalul fiind tinut in viata doar de banii veniti din drepturile tv, FC Dinamo n-avea cum sa se simta confortabil. Dimpotriva! Clubul de fotbal fondat in 1948 parcurge cea mai grea perioada din istorie.

Mircea Rednic si Dinu Gheorghe, incadrand o gaina (Ionut Negoita) numai buna de jumulit

Povestea insolventei in Stefan cel Mare este arhicunoscuta. La fel, amanuntele legate de interzicerea participarii in cupele europene sau de obligativitatea de a transfera doar jucatori liberi de contract. Sub asemenea auspicii, deloc favorabile, cu un finantator constrans sa plateasca niste salarii de mizerie, la sfarsitul lunii aprilie fanii lui Dinamo s-au trezit pusi in fata unei noi situatii bulversante. Cu cateva runde inainte de finalul stagiunii, suporterii au aflat ca doi oameni de fotbal consacrati – Dinu Gheorghe si Mircea Rednic – au acceptat, fara menajamente, sa salveze corabia. Putini au realizat, insa, ca noul presedinte si noul antrenor – aflati la randul lor intr-un soi de insolventa – n-au venit in „Groapa” cu ganduri bune, ci au avut un obiectiv precis: jumulirea „gainii” Ionut Negoita.

„M-a intrebat ce masina am, cum e biroul, daca mi-a dat domnul Negoita apartament”

Prima si cea mai buna demonstratie a faptului ca Dinu Gheorghe a venit in Stefan cel Mare pe capatuiala a reprezentat-o declaratia facuta de presedintele demisionar/demis Daniel Stanciu. Desi plecarea lui Stanciu  de la Dinamo nu era certa, „Vama” il tot asedia cu telefoane, cerandu-i o serie de informatii. Dar nu despre echipa, ci despre facilitatile oferite de patronul Negoita. „Dinu Gheorghe m-a sunat sambata seara, intrebandu-ma ce salariu am la Dinamo, ce masina am, cum e biroul, daca mi-a dat domnul Negoita apartament”, spunea Daniel Stanciu la Digisport.

Daca nu ca sa profite, atunci de ce a dorit „Vama” sa preia conducerea FC Dinamo?

„A facut-o pentru ca toata viata lui a visat la acest lucru”, o sa raspundeti dumneavoastra. Corect, „Vama” este dinamovist sadea, insa nu aceasta a fost ratiunea. Stia foarte bine ca se inhama la un proiect incert, aflat la mana unor instante judecatoresti. A acceptat stiind ca salvarea lui este Ionut Negoita. Patronul lui Dinamo trebuia agatat, nu clubul in sine. „Vama” traversa, la randul sau, o perioada de criza – vezi filmuletul prezentat de presa, inaintea numirii la Dinamo, cu somerul Dinu surprins jucand la pariuri.

„Strambul” n-a fost niciodata in colaps, dar adora micile gainarii

Cam in aceiasi termeni a gandit si Mircea Rednic, altfel un personaj mult mai bine inzestrat financiar decat presedintele Gheorghe. Ce nevoie avea Rednic sa preia o echipa in insolventa, cand ar fi putut obtine un contract in Asia? „Avea o revansa de luat”, o sa raspundeti dumneavoastra. Corect, dar nu de asta a batut el palma cu Negoita! A facut-o pentru ca „Strambul” a fost si va ramane tipul de antrenor care profita de transferuri, avand multe cunostinte printre impresari. Dinamo nu mai transfera decat fotbalisti fara contract, e adevarat, dar si asemenea tranzactii nasc profituri. Mici gainarii, dar bune. In plus, Negoita era topit dupa Rednic, amanunt pe care antrenorul l-a valorificat din plin.

La trei luni de la instalarea la Dinamo:

Dinu Gheorghe are un salariu oferit de Negoita, o masina data de Negoita, un birou incapator, un telefon mobil si poate ca domnul Negoita i-a dat si apartament. Iarasi nu mai raspunde la apeluri. Cine il cunoaste, stie ca acesta este semnul clar ca lui „Vama” ii merge din nou bine, ca e pe cai mari. S-a certat de doua-trei ori cu finantatorul. Oficial, schismele au pornit de la pragul salarial mic impus noilor achizitii. Neoficial, presedintelui nu i-a convenit pragul lui. Intre timp, probabil ca s-a ajuns la un numitor comun, de vreme ce e liniste.

Mircea Rednic face ceea ce ii place: aduce fotbalisti pe filiera Benelux. Gainariile lui obisnuite. Unii sunt grasi, dar vor slabi. Altii sunt slabi, dar se vor ingrasa. Oficial, antrenorul nu s-a certat deloc cu Ionut Negoita. Neoficial, se cearta cu presedintele Gheorghe, insa pricinile sunt comune: atarna amandoi de acelasi om, atarna amandoi de aceeasi insolventa!

P.S. Urmeaza alte personaje din fobalul romanesc

author avatar
Mihai Koblenko
746 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger