AcasăSPORTArbitrii vor fi trași la răspundere de fani!

Arbitrii vor fi trași la răspundere de fani!

Se anunță noi modificări în regulile de arbitraj din fotbal. Premier League a dat undă verde ca arbitrii să poată explica deciziile VAR fanilor și asta chiar în timpul meciurilor.

Noua regulă a fost testată timp de 12 luni prin alte ligi, zic englezii, iar rezultatele bune permite implementarea ei în PL. În urma experimentelor, IFAB și-a dat acceptul pentru implementarea noii reguli.

Chiar șeful arbitrilor din Anglia, Howard Webb, este un susținător vehement al transparenței mai mari. Încă din 2022 el a cerut o astfel de măsură, afirmând că sprijină posibilitatea ca arbitrii să comunice deciziile lor fanilor prezenți pe stadioane.

Trecerea la un sistem mai deschis, similar cu cel utilizat în rugby, ar necesita, însă, aprobarea tuturor cluburilor din prima ligă engleză.

Cum va funcționa comunicarea dintre arbitri și fani

Cel mai probabil Premier League va introduce un sistem similar cu cel folosit la Cupa Mondială feminină din Australia, de anul trecut. Astfel, arbitrii ar urma să aibă un microfon cu ajutorul căruia să comunice publicului deciziile luate în urma vizionării reluărilor de pe monitorul special VAR.

Până acum, în teste, explicațiile date de arbitri au fost unele simple și concise. Spre exemplu: „Jucătorul X l-a faultat pe jucătorul Y în careu – penalty”.

În urma acestor argumentări primite direct de la arbitri, se pare că s-au diminuat considerabil momentele de confuzie și frustrare ale spectatorilor, care erau din ce în ce mai dese, de la introducerea sistemului de video-arbitraj încoace.

Deși se vrea transparență totală, autoritatea arbitrilor la meciuri pare că este călcată în picioare cu fiecare decizie luată. Dacă se va ajunge la explicații date suporterilor, e clar ce putere va mai avea un „central” pe un stadion cu atmosferă încinsă, așa cum e „Anfield Road”, casa lui Liverpool!

Deocamdată (dar nu pentru mult timp, pare-se), discuțiile dintre arbitrul de centru și colegii săi din VAR vor rămâne private.

author avatar
Mihail Ioan
516 afisari

3 COMENTARII

  1. Cei mai mincinosi si spurcati arbitri vor avea un mare succes.
    Lumea intotdeauna a vrut sa fie mintita.
    O simpla reluare cu incetinitorul a fazei flagrante ar fi suficient atat pentru arbitru cat si pentru spectatori.
    Cei aia fan???
    V-ati englezit cu totii, nu mai puteti vorbi romaneste?

  2. Adica pe modelul celor din rugby, unde arbitrul explica faza si microfonul e pe statia de amolificare a stadionului si tv care transmit meciurile!

  3. cel mai tare ar fi sa se dea posibilitate capitanilor de echipa sa il oblige pe arbitru sa mearga la camera var in cazul in care nu lee
    convine decizia lui

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger