AcasăSPORTArabia Saudită, noul „El Dorado”. Ce ne așteaptă în 2024

Arabia Saudită, noul „El Dorado”. Ce ne așteaptă în 2024

Din punct de vedere fotbalistic, anul 2023 a fost spectaculos și plin de surprize, cu subiecte nenumărate și scandaluri uriașe. De la antrenori și până la jucători, „Național” a pregătit o listă cu cei care au ieșit pe plus prin rezultate și atitudine, dar nu-i „iertăm” nici pe cei care au dat chix.

Pentru început, trebuie încadrată la categoria „succes” conducerea fotbalului din Arabia Saudită.

Banii arabilor schimbă fotbalul

Ne place sau nu, Riadul a început să conteze în adevăratul sens al cuvântului, după „loviturile” date în 2023. A fost anul lor și asta din toate punctele de vedere.

În primul rând, Arabia Saudită a zguduit piața transferurilor convingând jucători de mare profil, precum Cristiano Ronaldo, să se mute în Orientul Mijlociu. Apoi, l-a angajat pe Roberto Mancini, fostul selecționer al Italiei, să pregătească echipa națională. Un contract „extraterestru” a făcut posibilă mutarea. În fine, tot saudiții au finanțat și revenirea lui Newcastle United în elita fotbalului, achiziționând gruparea „minerilor”. Imediat au apărut și transferurile răsunătoare, iar o dată cu ele, și rezultatele.

Dar, de departe, cel mai important este că Arabia Saudită a câștigat „bătălia” pentru găzduirea Cupei Mondiale din 2034. Bine, am pus ghilimele pentru că nu a fost nicidecum o bătălie în adevăratul sens al cuvântului, de vreme ce adversarele s-au retras rând pe rând din cursă.

Astfel, MbS a concurat de unul singur și, practic, n-a mai fost nevoie să convingă FIFA.

De la Guardiola la Neymar

La capitolul antrenori, succesul anului îi revine lui Pep Guardiola.

În 2023, tehnicianul catalan a câștigat tot ce se putea cu Manchester City. Și-a trecut în palmares al 16-lea trofeu de la sosirea sa în Anglia și spune că nu se oprește aici – „City a închis un capitol și acum este timpul să scrie altul”. A luat și Liga Campionilor, și Campionatul Mondial al cluburilor, dar nu vrea să se oprească aici. Oare ce are în plan Guardiola?

Dintre echipe, extremele sunt reprezentate de eternele rivale ale orașului Manchester. În timp ce City a avut un parcurs perfect anul trecut, adversarii de la United s-au luptat ca să nu intre în „Topul Rușinii”, dar n-au scăpat. „Diavolii roșii” au ieșit deja din cupele europene și, dacă nu își rezolvă forma sportivă îngrozitoare, nu există nicio șansă de schimbare a situației până la sfârșitul sezonului.

Fotbalistul anului este, în mod cert, Lionel Messi, așa cum s-a dovedit și prin câștigarea Balonului de Aur, trofeu primit în urma succesului de la Cupa Mondială din Qatar. În prezent, Leo Messi face senzație în SUA, la Inter Miami, formație alături de care a căștigat deja un trofeu și unde i se alătură din ce în ce mai mulți foști coechipieri de la Barcelona.

La polul opus îl avem pe fostul său coleg de echipă, brazilianul Neymar, care a ajuns să încheie anul 2023 prin Arabia Saudită. Și accidentat, după una și alta!

2024 se anunță a fi cel puțin la fel de interesant, având în vedere că în vară va avea loc Campionatul European din Germania. Să vedem cine va triumfa, dar și care va fi marea deziluzie a anului.

author avatar
Mihail Ioan
244 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger