AcasăSPORTAfla ce fac fostii stranieri din Liga I

Afla ce fac fostii stranieri din Liga I

Importul masiv de fotbalisti straini a inceput o data cu promovarea CFR-ului in Liga 1, in 2004. Dupa primul sezon de „lupta” cu granzii Steaua, Dinamo si Rapid, finantatorul Arpad Paszkany si-a intarit echipa cu multi portughezi si sud-americani.

Victoria CFR-ului la Manchester, de miercuri seara, s-a datorat in primul rand prezentei pe teren a jucatorilor straini. Totusi, inainte ca Luis Alberto sau Rui Pedro sa straluceasca in Romania, altele erau vedetele Ligii 1.

Ziyati, magicianul de acum 9 ani al Rapidului

Nouredinne Ziyati a fost adus la Rapid de Mircea Rednic in vara lui 2003, an in care giulestenii au cucerit titlul. Cu Lutu si Ilyes langa el, marocanul a incantat, facandu-se regretat mai ales dupa un 3-3 in Ghencea, meci in care a si marcat un gol. Din 2007, Ziyati joaca in Qatar, la Al Sailiya, si o face chiar si la 38 de ani.

Okunowo, fost jucator al Barcelonei

Samuel Okunowo s-a transferat la Dinamo in acelasi an cu Ziyati, 2003, evoluand tot un sezon. Inainte de „caini”, CV-ul nigerianului cuprindea nume ca FC Barcelona (1998) si Benfica Lisabona (1999). Alungat din Stefan cel Mare, Okunowo si-a mai incercat norocul prin Albania (KF Tirana), Ucraina (Metalurg si Stal) si Maldive (FC Addu), inainte de a se intoarce acasa, la Sunshine Stars, acolo unde joaca si acum.

Fabbiani marca si in afara terenului

Cristian Fabbiani este primul „tun” dat de Arpad Paszkany (in 2007), un atacant dupa care si azi mai suspina fanii cfr-isti. Reintors in Argentina natala, dupa numai un sezon in Liga 1, „El Ogro” s-a facut remarcat doar prin scandalurile cu fosta sotie si kilogramele in plus. In prezent, se antreneaza cu Independiente Rivadavia, din liga secunda.

Semedo n-a mai "stralucit" si la Steaua

Antonio Semedo nu avea rival in banda dreapta, atunci cand pornea spre poarta adversa. Cu el teren, CFR-ul a cucerit primul titlu, dupa care jucatorul a fost vandut Stelei, dar „motoreta” deja nu mai avea combustibil. Becali si-a recunoscut teapa luata si i-a facut si el „vant” la Unirea Urziceni (2009/ 2010). Acum, Semedo joaca la Khazar Lankaran, in Arzebaidjan, unde are 3 goluri inscrise in 21 de partide.

Ljubinkovic, prima vedeta straina a Vasluiului

Marko Ljubinkovic este, poate, primul strain propus (de presa) spre naturalizare. Intr-atat incantau evolutiile sale la FC Vaslui, intre 2006 si 2008, incat Dumitru Dragomir il vedea capabil „sa joace in orice echipa tare din Europa”. Plecat cu scandal de la Vaslui, Ljubinkovic este speranta de mai bine a sarbilor de la FK Rad Belgrad.

Wesley face legea la Al Hilal

Wesley Lopes merita considerat cel mai bun fotbalist strain din intreaga istorie a Ligii 1. Cu 61 de goluri inscrise (golgeterul all-time al strainilor din Romania) in 113 meciuri, brazilianul si-a facut pe deplin datoria in trei ani petrecuti la Vaslui. Transferat in vara la Al Hilal, Wesley ii vrajeste si pe sauditi: 14 goluri in 11 partide.

Adailton s-a pensionat la FC Vaslui

Adailton a stat 13 ani in Serie A, inainte de a semna cu FC Vaslui (2010), acolo unde a format un trident de invidiat, cu Wesley si Sanmartean. Brazilianul s-a despartit de moldoveni in vara, anuntandu-si retragerea din activatate. In prezent, locuieste in Italia, stabilindu-se in regiunea Lombardia.

Mendoza lovea perfect mingea

Andres Mendoza s-a remarcat la Steaua (2008/ 2009) in primul rand prin precizia cu care executa fazele fixe. Totusi, salariul de 350.000 de euro l-a scos de la inima finantatorului Becali dupa numai un sezon, in pofida prestatiile spectaculoase si a regretelor exprimate de suporteri. Mendoza joaca acum in Chile, la Universidad Catolica, unde are trei goluri inscrise in doua partide.

Dayro nu era obisnuit cu zapada

Dayro Moreno a fost „diamantul” pe care Gigi nu l-a putut slefui. Intre 2008 si 2010, cu o mica escala la echipa secunda, Moreno a punctat de 15 ori in 47 de meciuri, luandu-le ochii pana si rivalilor cu executiile sale. Dupa doi ani, Dayro a fost retrimis in Columbia, la Once Caldas. Acum, Moreno e vedeta formatiei Junior de Barranquilla (5 goluri in 16 jocuri).

Pepe Moreno, golgeter innascut

Pepe Moreno, cel de-al treilea sud-american adus la Steaua in vara lui 2008, le-a adus bucurestenilor cateva puncte importante cu golurile sale. Plecat dupa un an si revenit, apoi, pentru doar sase meciuri in 2010, Moreno 2 si-a mai incercat norocul in America de Sud la Juan Aurich (Peru) si Atletico Huila (Columbia). Din vara, s-a transferat in Major Soccer  League, la New England Revolution, unde-l are coleg pe ex-stelistul Juan Toja.

Tiago a "explodat" dupa plecarea de la Steaua

Tiago Gomes este un paradox: a jucat mai bine dupa ce a plecat de la Steaua (2008), semnand cu Hercules Alicante. In prezent, portughezul cauta promovarea cu Blackpool, formatie din liga a doua engleza.

Julio Cesar de la Dinamo

Julio Cesar Correa a fost fotbalistul cu cel mai impresionant CV care a trecut vreodata prin Liga 1: a aparat culorile lui Real Madrid (1999), AC Milan (2000), Sociedad (2001), Benfica (2002) si Bolton (2005) inainte de a semna cu Dinamo, in iunie 2008. Dupa doar opt meciuri si cateva gafe monumentale, sefii dinamovisti i-au aratat usa! Din 2011 este legitimat la Sporting Kansas City, in SUA.

Spadacio inca este regretat de rapidisti

Juliano Spadacio, Claudio „Pittbul” si Julio Cesar da Silva este tripleta braziliana propusa Rapidului de Fathi Taher, in vara lui 2008, pentru castigarea titlului.

"Pitbull" "musca" din adversari

Doar primul a rezistat trei ani, ceilalti lasandu-se pagubasi dupa numai un tur de campionat. „Pitbull” musca acum la SC Bahia, in Brazilia, iar Julio Cesar da Silva da goluri pentru Figueirense (16 in 51 de partide).

Julio Cesar de la Rapid

Spadacio este golgeter la Anorthosis Famagusta.

Kuciak, mereu zambitor

Dusan Kuciak poate primi titlul de cel mai valoros portar strain care a aparat in Romania. Dupa trei ani la FC Vaslui (2008-2011), Kuciak s-a mutat la Varsovia, semnand cu Legia.

author avatar
Laurentiu Teodorescu
1.240 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger