AcasăRecomandariAfacerea DAUM. Cocaina, curve si interlopi. Viitorul selectioner al Romaniei, dealer in...

Afacerea DAUM. Cocaina, curve si interlopi. Viitorul selectioner al Romaniei, dealer in anii ’90

Dupa ce au incurcat mai multi tehnicieni de prim rang din Europa, pe care doar i-au chestionat cu privire la disponibilitatea de a prelua echipa nationala, tehnocratii din FRF s-au oprit la poarta unui somer. Neamtul Christoph Daum este un paria la el in tara, dar Federatia incearca sa ni-l prezinte ca pe salvatorul fotbalului romanesc. Dinspre anturajul presedintelui Razvan Burleanu vin comparatii de-a dreptul socante, chiar cu Mircea Lucescu (!), desi cel mai de succes manager al momentului din Europa de Est n-a gresit cu nimic incat sa-si vada numele asociat cu un dealer si consumator de cocaina.

Un Hagi, Balaci sau Belodedici si-au rupt picioarele pentru acest sport, iar acum pericolul care il paste este iminent si urias. Fotbalul a incaput in ghearele unui sistem care urmareste sa controleze tot ce misca in tara, de la afaceri, educatie si sanatate pana la divertisment si sport, poate singurele placeri ce i-au ramas romanului. Cu specialisti fabricati pe bancile SNSPA si ziaristi cumparati legal, cu carte de munca, mesajul care ni se transmite este „ciocul mic, ca acum noi suntem la putere”.

„National” va prezinta povestea favoritului sa preia echipa Romaniei, asa cum reiese ea din presa anilor 2000. Cititi faimoasa „The Daum Affair”, in varianta neromantata, si va cruciti in bratele cui pune FRF viitorul fotbalului!

„Un soc la fel de mare ca prabusirea lui Helmut Kohl”

La inceputul lui 2000, Christoph Daum era considerat urmatorul Franz Beckenbauer al Mannschaftului, singurul capabil sa readuca glorie Germaniei dupa dezastrul de la turneul final al C.E. Socul prabusirii lui Daum, venit chiar in momentul in care DFB i-a oferit postul de selectioner, era descris in felul urmator de „The Guardian”, la vremea respectiva (23 octombrie 2000): „Caderea lui Daum inseamna pentru sportul german ce a reprezentat scandalul finantarilor ilegale ale Partidului Crestin Democrat al fostului cancelar Helmut Kohl pentru politica germana”.

In toamna lui 2000, gigantul RWE (societatea nationala de gaze si electricitate) il numea pe Christoph Daum ambasador al companiei. Planurile includeau campanii de marketing atat in tara, cat si la nivelul intregii Europe.

Totul a inceput de la dezvaluirile lui Uli Hoeness, dezvoltate dupa cateva zile de cotidianul „Abendzeitung”: „Christoph Daum este dependent de droguri!”. Ca un castel de nisip sub valul reactiilor s-a prabusit mitul lui Daum. In decurs de numai o luna, alesul de azi al lui Razvan Burleanu parasea Germania dupa ce probele de ADN (fire de par) analizate la Universitatea din Koln au relevat ca a consumat cocaina.

Brusc, a devenit clar de ce Dietmar Artzinger-Bolten, ex-presedinte la FC Koln, l-a dat afara din club fara niciun fel de explicatii, in 1990, pe durata Cupei Mondiale. Daum era atunci pe val cu echipa „tapilor” si anunta ca are ambitii mari in viitorul apropiat.

„Sport Today”: „A fost si traficant, nu doar consumator de cocaina”

In 2001, cand a inceput procesul sau, Christoph Daum risca cinci ani de inchisoare, precum si pierderea licentei de antrenor. Procurorii de caz au demonstrat ca Daum nu era doar un consumator (intre 1999 si 2000, apelase de 63 de ori la dealeri, cumparand cocaina in doze de 3 pana la 5 grame), ci si un traficant de droguri! Iata ce nota, atunci, „sporttoday.org”: „Christoph Daum este acuzat nu doar ca a consumat cocaina, dar si ca i-a indemnat pe altii sa cumpere. A vandut, cu diverse ocazii, pana la 100 de grame de cocaina”.

CIFRELE DIN „AFACEREA DAUM”

  • 121 de pagini a avut dosarul instrumentat de procurori;
  • 100 de grame de cocaina a traficat prietenilor apropiati si cunostintelor acestora;
  • 63 de vizite la traficanti a facut Daum intre 1999 si 2000;
  • 3-5 grame, atat avea doza consumata de el, cat si cea vanduta clientilor;
  • 5 ani de inchisoare cu executare au cerut procurorii de caz.

Tratament sau relaxare in Florida?

De ce oare la aproape fiecare scandal de acest gen aflam ca personajele in cauza dau fuga la tratament in SUA? (Nu indrazniti sa raspundeti!) Asa a procedat si Daum, care pe 21 octombrie 2000 (a doua zi dupa ce rezultatele testelor ADN au fost facute publice) s-a urcat intr-un avion de linie cu directia Florida, Statele Unite ale Americii. „Un singur bilet, dus”, nota „Bild”.

Si-a parasit sotia pentru o cantareata

Inca de pe vremea mandatului la VfB Stuttgart (a luat titlul, in 1992), dar mai ales in perioada Bayer Leverkusen, resedinta lui Christoph Daum gazduia cele mai „tari” petreceri din toata Germania. Vedete din lumea sportului, dive din divertisment, prostituate de lux si nelipsitii interlopi, cu totii isi dadeau intalnire acasa la Daum. Orgiile erau atat de faimoase in mediile acelea incat Uli Hoeness declara, la momentul izbucnirii scandalului: „De 10 ani se stiau problemele lui Christoph Daum, dar abia acum s-a spart buboiul”.
Intrata in degradare morala si putrefactie, noua viata aleasa de Daum a convins-o pe sotia Ursula sa-si ia cei doi copii si sa plece. Exista si o varianta diferita in presa germana, care a scris ca, de fapt, Christoph a intentat divort ca sa se poata recasatori cu Angelica Camm, o cunoscuta cantareata a anilor ’80-’90. Coincidenta sau nu, cei doi sunt acum impreuna si formeaza un cuplu chiar din 2001.

Ca antrenor, isi punea jucatorii sa mearga pe cioburi de sticla

Debutul carierei de antrenor a fost marcat tot de scandaluri si controverse. Cu aproape 20 de ani in urma, presa germana scria ca antrenorul lui Bayer Leverkusen isi obliga jucatorii sa umble desculti pe cioburi de sticle sparte. Motto-ul sau in viata: „Nu este o rusine sa cazi, ci sa ramai cazut”.

DECLARATIE

Da, am consumat cocaina! Da, am mintit! Iertare fata de toti cei care mi-au stat aproape
Christoph Daum

author avatar
National
1.541 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger