AcasăSPORTAdversari "racorosi" pentru echipele romanesti in turul II preliminar din Europa League

Adversari „racorosi” pentru echipele romanesti in turul II preliminar din Europa League

Petrolul pariaza pe revenirea lui Adrian Cristea in lupta pentru calificarea in grupele Europa League

Pandurii Targu Jiu, Petrolul Ploiesti si Astra Giurgiu si-au aflat, luni, adversarii din primele doua tururi preliminare ale Europa League. Echipele noastre vor da piept, in mare masura, cu formatii care provin din tari unde clima este mai racoroasa in aceasta perioada a anului.

Petrolul pariaza pe revenirea lui Adrian Cristea in lupta pentru calificarea in grupele Europa League

Cotata drept cap de serie la tragerea la sorti pentru turul II preliminar, Pandurii Targu Jiu va intra in focuri pe 18 iulie, urmand sa dea piept cu invingatoarea dintre Bala Town (Tara Galilor) sau Levadia Tallinn (Estonia). Pandurii vor juca pe 18 si 25 iulie, prima mansa pe teren propriu.

Bala Town, locul 7 in campionatul Tarii Galilor, este un club fondat in 1880, antrenat de Colin Caton si care joaca meciurile de pe teren propriu pe Maes Tegid, o arena cu 3.000 de locuri. Echipa are numai sase galezi in lot, restul fiind englezi.

Levadia Tallinn, formatie mult mai experimentata, pare mare favorita in dubla cu Bala Town din primul tur preliminar. Levadia a terminat pe locul 2 sezonul 2012, iar in sezonul 2013 (disputat pe sistemul primavara-toamna) Levadia este lider, dupa 16 etape, cu doua puncte avans fata de Kalju, campioana en-titre.

Levadia, antrenata de Marko Kristal, are in lot jucatori precum Ingemar Teever (24 de selectii, 4 goluri), Aleksandr Dmitrijev (76 de selectii) sau Ilja Antonov (o selectie la numai 19 ani). Levadia a dat piept cu Steaua in Cupa UEFA, in sezonul 1999-2000, cand trupa din Ghencea a obtinut o dubla victorie, 7-1 scor general. De atunci, Levadia a obtinut cateva rezultate interesante precum 3-0 cu Uniao Leiria, 0-0 la FC Zurich, 1-1 la Galatasaray si a eliminat-o pe Twente Enschede din Cupa UEFA, sezonul 2006-2007, 1-1 si 1-0.

Petrolul Ploiesti a fost si ea cap de serie la tragerea la sorti pentru turul II preliminar din Europa League. Trupa lui Cosmin Contra va da piept cu Vikingur sau Inter Turku, pe 18 si 25 iulie, prima mansa urmand sa aiba loc la Ploiesti.

Inter Turku a fost vicecampioana Finlandei in sezonul 2012, dar in sezonul 2013, dupa 14 etape, ocupa abia locul 9, fiind la un pas de a retrograda. Antrenata de olandezul Job Dragtsma, tehnicianul cu care Inter Turku a castigat titlul in 2008, gruparea finlandeza are in lot fotbalisti precum Ari Nyman (22 de selectii) sau francezul Guy Gnabouyou (fost la Olympique Marseille).

Inter Turku a jucat, pana acum, 10 meciuri in cupele europene, iar palmaresul este evident: o victorie, trei egaluri, sase infrangeri, golaveraj 13-22.

Vikingur, din Insulele Feroe, a terminat pe locul 5 sezonul precedent, dar a castigat Cupa. In sezonul 2013, Vikingur este pe locul 8, dupa 14 etape, imediat deasupra liniei retrogradarii. Antrenorul Jogvan Martin Olsen, fost selectioner intre 2006 si 2008, se bazeaza pe fotbalisti precum sarbul Filip Djordjevic sau ungurul Tuza Geri, ultimul un goalkeeper de aproape 40 de ani.

Vikingur a jucat patru meciuri in cupele europene, pana acum, 0-3 si 0-4 cu Besiktas si 0-6 si 0-4 cu FC Gomel, din Belarus.

Daca trece de NK Domzale, Astra Giurgiu va juca in turul II preliminar al Europa Leagua cu puternica formatie cipriota Omonia Nicosia. Dubla mansa va avea loc pe 18 si 25 iulie, primul meci in Romania.

Antrenata de macedoneanul Toni Savevski, Omonia a incheiat abia pe locul 3 campionatul in Cipru, desi are in lot fotbalisti precum internationalul elvetian Johnny Leoni (188 de meciuri jucate in campionatul Elvetiei), portughezul Bruno Aguiar (fost la Benfica), Nuno Assis (fost la Benfica, 5 selectii in nationala Portugaliei), Joao Paulo Andrade (fostul fundas central al Rapidului) sau brazilianul Leandro Almeida (crescut de Corinthians).

Omonia Nicosia a jucat de 10 ori impotriva unor echipe din Romania si a obtinut doua victorii. Ultima data, cipriotii au dat piept cu FC Vaslui, in preliminariile Europa League, sezonul 2009-2010, iar vasluienii s-au calificat, dupa 2-0 acasa si 1-1 in deplasare.

author avatar
Cristi Ionita
380 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger