AcasăSPORTAdio, goluri fantoma!

Adio, goluri fantoma!

Fotbalul devine un sport tot mai tehnologizat

Arbitrii desemnati sa conduca meciurile de la Cupa Mondiala 2014 vor fi ajutati, in premiera, de un dispozitiv video, faimoasa tehnologie pentru linia porti, care permite confirmarea golurilor valabile si evitarea unor mari erori, precum cea din meciul Germania – Anglia de la Mondialului sud-african.

Fotbalul devine un sport tot mai tehnologizat

Pe 27 iunie 2010, la Bloemfontein (Africa de Sud), Germania conducea cu 2-1 in fata Angliei, intr-o partida din optimile de finala, cand mingea sutata de englezul Frank Lampard a lovit bara transversala si a cazut in spatele liniei portii, insa arbitrul uruguayan Jorge Larrionda nu a validat golul, iar germanii au castigat in final cu 4-1. Aceea a fost, probabil, ziua in care adoptarea „goal-line technology” a devenit o obligatie pentru presedintele FIFA, Sepp Blatter, care inaintea acestui incident nu se aratase prea favorabil apelarii la tehnologie pentru ajutorarea arbitrilor. Insa, golul care le-a fost anulat englezilor l-a facut pe Blatter sa fie extrem transant. „La viitoarea Cupa Mondiala, nu trebuie sa se mai intample acelasi lucru, altfel va trebui sa ma ascund, sa plec”, declara conducatorul FIFA in 2012. In cursul aceluiasi an, International Board anuntat ca „goal-line technology” va fi utilizata la Cupa Mondiala din 2014.

In Brazilia va fi utilizat sistemul GoalControl-4D, bazat pe utilizarea a 14 camere de inalta viteza instalate pe stadioane, sapte pentru fiecare poarta, care vor permite urmarirea pozitiei mingii in trei dimensiuni. Daca balonul va depasi complet linia portii, va fi trimis un mesaj, in mai putin de o secunda, pe ceasul arbitrului de centru, care va avea ultimul cuvant pentru validarea golului.

author avatar
Laurentiu Teodorescu
164 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger