AcasăRecomandariA scos din box milioane de euro: Lucian Bute, lupul de la...

A scos din box milioane de euro: Lucian Bute, lupul de la Montreal

Spre deosebire de alti pugilisti romani, fosti sau actuali, Lucian Bute a stiut sa scoata maximum din box: faima si bani. Multi bani, ca tot vorbim despre un sport de… milioane!

Lucian Bute a stiut cum sa castige milioane din box

Nimic nu i-a stat in cale galateanului plecat in 2003 din Pechea natala cu un singur gand in minte: sa guste din cupa succesului tocmai peste Ocean, in Canada! La fel ca Martin Scorsese si Leonardo Di Caprio, perechea momentului la Hollywood, romanul s-a aliat cu Jean Bedard si impreuna au format o echipa care a facut legea, pana la un punct, la supermijlocie. In octombrie 2007, la ora meciului cu Alejandro Berria, Lucian Bute era doar un challenger la titlul mondial IBF. Fara bani in cont, dar cu un CV (20 de meciuri, 20 de victorii, 16 prin KO!) care-i permitea sa spere la ulterioare castiguri fabuloase. Centura luata lui Berrio i-a adus 200.000 de dolari, iar bursele au inceput sa creasca de la o gala la alta; 700.000 cu William Joppy, 900.000 cu Librado Andrade, apoi un milion cu Jesse Brinkley si dublu pentru urmatoarele trei lupte, cu Brian Magee, Jean Paul Mendy si Glen Johnson.

Cu Jean Pascal, adversarul de sambata noapte, s-a batut pe doua milioane de dolari, suma indeajuns de mare incat sa mai faca uitata infrangerea. In total, 13 meciuri alese pe spranceana de Interbox i-au adus lui Lucian Bute 14,2 milioane de dolari, echivalentul a 10,5 milioane de euro! Din acesti bani, pugilistul galatean si-a platit singur cantonamentele si oamenii din staff, plus impozitul pe profit cerut de statul canadian. „Lupul de pe Wall Street” ruleaza in aceste zile la Bucuresti, dar povestea tanarului-lup Jordan, cuprins de o foame ce nu poate fi potolita decat o data ajuns in varf, nu-l mai impresioneaza pe Lucian Bute. Vreme de 11 ani, scenariul acesta l-a jucat, bine calculat, pe scena boxului mondial.

Doroftei s-a ales doar cu un pub in Ploiesti

Si el fost campion mondial, Leonard Doroftei ramane in memoria romanilor drept pugilistul care se arunca in lupta ca un nebun, disperat sa-si pulverizeze adversarul, indiferent ca meciul se tinea „acasa”, in Canada, sau pe taram inamic, in SUA. Insa, din punct de vedere financiar, „Dorin” si-ar fi dorit, cu siguranta, un alt destin. Barul din Ploiesti si amintirile sunt singurele castiguri cu care a ramas de pe urma pumnilor incasati peste Ocean.

Alti doi fosti mari campioni romani, Francisc Vastag si Mihai Leu, n-au avut nici macar jumatate din sansa lui Doroftei, ca sa nu mai vorbim de Lucian Bute. Poate mai talentati decat amandoi, Vastag si Leu faceau legea intr-o perioada in care boxul nu era nici pe departe  un sport generator de venituri, ca-n ziua de azi.

Jean Bedard a avut numai de castigat de pe urma lui Lucian Bute

Staff-ul lui Pascal a castigat prin KO duelul managerilor

Invins fara drept de revansa de un Jean Pascal mai puternic, dar si mai bine promovat, Lucian Bute cauta acum raspunsuri la intrebarile pe care cu siguranta ca si le-a pus in ultima vreme.

Jean Pascal este noul serif din Montreal

In afara ringului, staff-ul haitianului Jean Pascal a castigat prin KO duelul managerilor. Constient ca reprezinta un pugilist nu la fel de indragit in Canada precum Lucian Bute, impresarul Yvon Michel a plusat cu marele Roy Jones jr., chemat si sa-l antreneze pe Jean Pascal, nu doar sa ia ochii arbitrilor si spectatorilor. Cateva interviuri in presa americana, un contract semnat cu HBO si, gata, usile cazinourilor din Las Vegas sunt larg deschise si-l asteapta pe noul „serif” din Montreal!
Din coltul sau, romanul a fost condamnat sa priveasca, sambata noapte, cum Pascal si ai lui danseaza in „Bell Centre”, adica tocmai “casa” lui pana la acel moment. De vina nu sunt doar pumnii lui Bute, inca nepregatiti pentru o lupta la asemenea nivel, ci si toti cei din anturajul sau, incepand cu antrenorul Stephane Larouche si terminand cu Jean Bedard, presedintele clubului Interbox.

Din 2007 si pana 2012, Lucian Bute si-a aparat de noua ori centura de campion IBF in categoria supermijlocie. Insa, in cinci ani, clubul nu l-a putut promova pe galatean in Statele Unite ale Americii, patria boxului cu adevarat profesionist. Esecul inscrierii lui Lucian in turneul „SuperSix” (competitie rezervata celor mai puternici sase pugilisti din lume la supermijlocie) a aratat non-valoarea care guverneaza Interbox.

Inca un faliment?

Clubul infiintat de Yvon Michel in 1998 a dat faliment dupa numai sase ani: Interbox a disparut in 2004, la mai putin de un an dupa ce Leonard Doroftei a ratat cantarul oficial la gala cu Miguel Callist, de la Bucuresti. Plecat sa infiinteze o noua companie – GYM –, Yvon Michel s-a despartit de Interbox, intrata intre timp pe mana fostului campion Eric Lucas, iar acum a omului de afaceri Jean Bedard. La 34 de ani, Lucian Bute poate pune capat nu doar propriei cariere, ci si istoriei Interbox, daca ne gandim ca el era „nava amiral” a clubului din Quebec.

Sfaturile lui Larouche, complet inutile atunci cand romanul avea mai mare nevoie de ele

Prietenia cu Larouche, piedica in cariera

Pentru a doua oara in cariera sa, Lucian Bute pierde exclusiv pe mana antrenorului. De fapt, tocmai el, Stephane Larouche, este problema!
A avut pe mana un pugilist infometat de performanta, dar pe care n-a stiut sa-l hraneasca. „Nu mi-a placut modul in care a abordat lupta, dar cred ca Lucian nu a fost sfatuit bine din colt. Nu el este de vina, ci staff-ul lui. Un antrenor bun, care stie sa te coordoneze, iti castiga trei sferturi dintr-un meci!”, a comentat Titi Tudor infrangerea cu Jean Pascal.

Tactica pe care i-a ales-o Larouche s-a dovedit a fi, inca o data, una falimentara: mult prea defensiv, mereu in garda, preocupat doar sa se fereasca de loviturile adversarului, Bute a fost obligat de trecerea reprizelor sa incerce KO-ul cand mai era o singura runda din meci. De altfel, este imposibil sa nu fi observat si Lucian ca antrenorul sau este un mic Mihai Stoica: gura mare, pricepere putina. Probabil, insa, ca prietenia cu Stephane Larouche l-a impiedicat pana acum sa puna capat relatiei de colaborare.

Lucian Bute si Jean Pascal au luptat intens timp de 12 reprize

Pus la respect de Jean Pascal, romanul afirma ca isi doreste revansa, vrand sa demonstreze ca adevaratul Lucian Bute este cel din runda a 12-a, care l-a bagat in corzi pe haitian.
Chestiunea retragerii nu este luata in calcul de Lucian Bute, chiar daca a pierdut fara putinta de tagada lupta de sambata noapte. Si la final, in ring, dar si la conferinta de presa, fostul campion IBF a vorbit despre revansa: „Nu cred ca ma voi retrage. Dar trebuie sa analizez bine situatia, sa vad meciul din nou, sa stau de vorba cu promotorul meu si cu antrenorul si impreuna vom decide ce este de facut; dar, repet, nu cred ca ma voi retrage. Am nevoie de o vacanta, de odihna, asta e clar! Lucrul cel mai important in momentul de fata este sa ma odihnesc, sa-mi revin si sa trec peste acest moment. Ma asteptam ca Pascal sa fie mult mai agresiv, sa fie el cel agresiv; in schimb, a asteptat. A avut o strategie buna, care a functionat. Imi doresc revansa pentru ca sunt capabil si cred ca pot sa-l inving. Adevaratul Bute e cel pe care l-ati vazut in ultima runda”.

La randul lui, Jean Pascal da de inteles ca nu mai vrea sa lupte cu romanul: „De cinci ani tot fug dupa el, ma bucur ca in sfarsit l-am prins si am demonstrat ca sunt cel mai bun din Canada. Acum vreau sa ma bat cu cei mai tari din lume, cu Ward, cu Chavez jr., cu Froch, nu din nou cu Bute!”.

Dezvaluirea lui Obreja

Conform actului semnat de Jean Bedard si Yvon Michel, revansa trebuie acordata daca lupta se termina dupa 12 reprize, cu decizie de arbitri. Dezvaluirea a fost facuta chiar de Rudel Obreja, fostul sef al Federatiei Romane de Box: „Lucian a fost intrebat pe ring daca isi doreste revansa si a raspuns ca da. Exista sansele unui «re-match». Judecand perioada dupa care a venit si toate framantarile interioare si fizice, Bute s-a prezentat foarte bine in fata unui adversar mai bun in aceasta seara. Eu zic ca, daca dadea drumul la brate din repriza a opta, nu mai tarziu, il termina pe Pascal. Haitianul nu are de ce sa nu vrea o revansa, care oricum este trecuta in contract. S-a convenit ca, daca va fi un meci echilibrat, spectaculos, atunci se va acorda revansa”.

Presa canadiana ia in ras boxul practicat de Bute

„Cu pumnii aia, Lucian n-ar fi spart nici macar un ou”

Pana acum favorit al ziarelor de specialitate, Lucian Bute a intrat in dizgratia jurnalistilor care il ridicau necontenit in slavi.
„Prietenii” de la „Montreal Gazette” l-au lovit mai dur pe roman chiar decat a facut-o Jean Pascal. „Poate ca Lucian nu a aflat si cineva trebuia sa-l anunte: meciul a fost programat sambata noaptea, dar el nu a aparut in ring! Poate ca atunci cand se pregatea in vestiar, unul dintre oamenii din staff ar fi trebuit sa-i dea una peste cap ca sa-l trezeasca. Cu pumnii aia, Bute n-ar fi spart nici macar un ou”, s-a scris in „Montreal Gazette”. Si „Ring Magazine” l-a desfiintat pe roman: „ Pascal l-a dominat pe un Bute apatic prin rafalele sale feroce care si-au atins in multe randuri tinta, cu predilectie zona ochilor. Lucian a fost inexplicabil de ezitant de-a lungul luptei, asa cum coltul sau i-a spus prea tarziu sa forteze”.

Pentru „Boxing news 24”, e clar: fanii canadieni nu mai vor revansa! „Intr-unul dintre cele mai slabe meciuri ale sale, fostul campion mondial IBF la supermijlocie a fost batut zdravan de Jean Pascal. Bute parca a avut mainile legate pana in repriza a 12-a, cand abia atunci a uitat frica fata de Pascal. Dupa lupta, a marturisit ca vrea revansa, dar nu cred ca fanii ar fi interesati, avand in vedere cat de plictisitor a fost meciul asta”.

author avatar
Laurentiu Teodorescu
938 afisari
Zenville

Ultimele știri

Campania electorală pentru Primăria Capitalei, „aruncată în aer”! Cătălin Cîrstoiu, vestea momentului. Ce se întâmplă luni

Cătălin Cîrstoiu ar putea ieşi din cursa pentru Primăria Capitalei. Coaliţia PSD-PNL trebuie să ia urgent o decizie în privinţa candidatului comun.Acuzaţiile de incompatibilitate...

Irakul, atacat la o bază militară unde s-ar afla paramilitari pro-Iran. Ce spun Israel și SUA despre bombardamente (VIDEO)

Au fost explozii în Irak, azi-noapte, în apropiere de Bagdad, la o bază militară. Acolo s-ar fi aflat trupe ale armatei și foști paramilitari...
proger