AcasăSPORT50 de ani in slujba rugby-ului: Povestea legendarului Sandu Bucataru

50 de ani in slujba rugby-ului: Povestea legendarului Sandu Bucataru

Component al echipei care a obtinut, in 1987, prima victorie a Romaniei din istoria Cupei Mondiale de rugby, 21-20 cu Zimbabwe, Alexandru Marin a ajuns la 50 de ani petrecuti in slujba sportului cu balonul oval.

A infiintat echipa de fete a USAMV si a facut-o vicecampioana nationala dupa un an (2013)

Despre dragostea tehnicianului pentru rugby s-ar putea scrie o carte. A pus mana pe balonul oval cand avea sapte ani. Insa, pentru ca era la moda sa joci fotbal, si-a incercat norocul la Rapid. Si-a dat seama ca dragostea pentru rugby este uriasa asa ca la 13 ani a ajuns la CSS Bucuresti. A urmat o cariera infloritoare. Vicecampion european de juniori si campion european de seniori, Alexandru Marin a fost component al echipei Romaniei care a obtinut prima victorie la un Campionat Mondial, 21-20 cu Zimbabwe (Noua Zeelanda, 1987). Un accident de masina i-a incheiat cariera de jucator prematur.

25 de ani ca antrenor

A cizelat numerosi campioni de juniori la RC Grivita, aici generatia 1981-1982

In 1989, Alexandru Marin a luat calea antrenoratului. S-a inscris la cursurile Scolii de Antrenori “23 August” si a demarat, benevol, un proiect de revitalizare a Rugby Club Grivita. Tehnicianul alerga prin tot Bucurestiul, din scoala in scoala, pentru a atrage copiii catre rugby. Asa a ajuns fosta campioana europeana sa-si completeze loturile la nivel de copii si juniori. Au aparut si rezultatele, Alexandru Marin fiind considerat unul dintre cei mai valorosi tehnicieni.

A condus nationala sub 20 de ani spre titlul european (2007)

Grivita a devenit campioana nationala la toate nivelurile de juniori, iar cel poreclit Sandu Bucataru, pentru ca are atestat de bucatar-sef, a devenit antrenor al Selectionatei Bucurestiului cu care a obtinut un loc II si un loc III la Festivalul Mondial din Franta, 1993. A fost antrenorul nationalei de juniori sub 19 ani, cu care a incheiat pe locul 7 Cupa Mondiala de la Durban, din 2005. A obtinut titlul de antrenor emerit in 2008, dupa ce a castigat turneul international de tineret din Kenya. In paralel a mentinut in viata echipa de suflet, Grivita.

A adus rugby-tag in Romania si a infiintat o echipa de fete

Alexandru Marin (primul din dreapta sus), alaturi de ceilalti rugbisti care au evoluat la Cupa Mondiala din 1987

Pasiunea l-a facut sa se puna constant la curent cu trendurile. A organizat prima competitie de rugby-tag, o forma de rugby non-combat, din Romania. Iar in 2012, a infiintat echipa de rugby feminin a Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara, cu care a devenit vicecampion national dupa numai un an. A fost inclusiv selectioner al nationalei de rugby 7 feminin cu care a obtinut un loc 3 la Campionatul European.

author avatar
Cristi Ionita
1.378 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger