AcasăSOCIAL1 Decembrie, Ziua Națională a României. Paradă militară la Arcul de Triumf...

1 Decembrie, Ziua Națională a României. Paradă militară la Arcul de Triumf / Ce reguli trebuie să respecte publicul – VIDEO LIVE

Ziua Națională. Paradă militară la Arcul de Triumf. Iohannis și Ciucă vor asista la ceremonie/Ce reguli trebuie să respecte publicul spectator (sursa foto: Facebook/MApN)

La mulți ani, români! La mulți ani, România! Peste doar câteva ore urmează să înceapă în Capitală parada militară de la Arcul de Triumf, ceremonie la care sunt așteptați să asiste atât președintele Klaus Iohannis, cât și premierul Nicolae Ciucă și alți demnitari.

UPDATE: Președintele Iohannis a ajuns la Arcul de Triumf. Urmează să înceapă ceremonialul.

Din câte a anunțat MApN, aproximativ 1.500 de militari și specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul de Telecomunicații Speciale și Administrația Națională a Penitenciarelor, cărora li se alătură militari străini, cu aproximativ 100 de mijloace tehnice vor participa pe 1 decembrie la parada militară organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României, în Piaţa Arcului de Triumf din Bucureşti. Evenimentul este programat să înceapă la ora 11.00.

S-a mai aflat că, dacă vor permite condițiile meteorologice, ar urma să evolueze și aproximativ 30 de aeronave.

Precizări importante de la Jandarmeria Capitalei. Certificatul verde nu este necesar pentru publicul spectator

Reprezentanții Jandarmeriei Capitalei au făcut precizări menite să ajungă în atenția spectatorilor care vor să vadă, din stradă, parada militară de la Arcul de Triumf.

„Accesul persoanelor care doresc să asiste la ceremonie se poate realiza doar în afara zonelor oficiale delimitate de organizatori, începând cu ora 09:00 şi este permis în condițiile art. 14^1, alin. (2) din același act normativ, cu asigurarea unei distanţe de minimum 1 metru între participanți şi cu purtarea măștii de protecție, după cum urmează:

1. Zona principală: pe Şos. Pavel D. Kiseleff, segmentul cuprins între Piaţa Victoriei şi Piaţa Arcul de Triumf (pe ambele sensuri).
Pentru accesul în acest sector, recomandăm publicului utilizarea traseelor dinspre Piaţa Victoriei (de bază) sau dinspre Piaţa Charles de Gaulle (cu restricţii), pe Bulevardul Mareşal Constantin Prezan, cu acces în Şos. Pavel D. Kiseleff prin Str. Maior Gheorghe Şonţu şi str. Uruguay.

2. Zona secundară (cu restricţii): dinspre Piaţa Presei Libere, pe Şos. Pavel D. Kiseleff, cu acces prin Aleea Primo Nebiolo, către coloana organizată pentru defilare. Certificatul verde nu este necesar pentru publicul spectator care intenţionează să asiste la eveniment.

Parada militară va începe la ora 11.00, iar defilarea se va realiza pe Şos. Pavel D. Kiseleff, pe segmentul cuprins între Piaţa Presei Libere şi Piaţa Victoriei”.

Ceremonie la Mormântul Ostaşului Necunoscut, din Parcul Carol I

Până să înceapă defilarea militară de la Arcul de Triumf, premieriul Ciucă este așteptat să ajungă, începând cu ora 9, în Parcul Carol I, din București. Acolo unde va avea loc o ceremonie militară și religioasă, cu depunere de coroane şi jerbe de flori la Mormântul Ostaşului Necunoscut.

De asemenea, tot miercuri, 1 decembrie, va avea loc o ceremonie militară și la Alba Iulia. „În garnizoana Alba Iulia, începând cu ora 15.00, la Monumentul „Marii Uniri” vor fi depuse coroane şi jerbe de flori, activitatea fiind urmată de ceremonia militară, în zona Bulevardului 1 Decembrie 1918, la care vor lua parte aproximativ 550 de militari și specialiști din cadrul Ministerului Apărării Naționale și Ministerului Afacerilor Interne, cu mijloace tehnice terestre şi aeronave militare”, potrivit MApN.

Mesajul premierului Ciucă, cu ocazia zilei de 1 decembrie: „Pentru mine, eroii acestui an sunt românii”

În dimineața zilei de 1 decembrie, înainte ca șeful Guvernului să fie prezent la ceremoniile din Capitală, s-a aflat mesajul premierului Nicolae Ciucă transmis cu ocazia ZIlei Naționale.
Prim-ministrul face referire atât la Marea Unire și la sacrificiile înaintașilor, cât și la problemele generate de pandemia COVID-19, mulțumindu-le în mod special „celor care fac parte din personalul medical și au luptat în linia întâi pentru a salva vieți și pentru limitarea efectelor pandemiei”.

Redăm în cele ce urmează, integral, mesajul premierului Ciucă:

”1 Decembrie 1918 va rămâne pentru totdeauna, în istoria poporului român, drept ziua triumfului idealului național: unitatea. Rostită pentru prima dată în Revoluția de la 1848 și săvârșită doar parțial la 1859, Marea Unire a avut loc după un lung șir de lupte, după nenumărate sacrificii umane și materiale.

Marea Unire a rezultat în urma exercitării dreptului la autodeterminare exprimat la Chișinău, Cernăuți și Alba Iulia. În mod democratic, s-a decis unirea Basarabiei, Bucovinei și a Transilvaniei cu România. Marea Unire este încununarea victorioasă a voinței românilor și rămâne cea mai frumoasă pagină din istoria României. O lecție despre perseverență și coeziune, care acum ne este deosebit de utilă și necesară. Doar printr-un efort comun vom putea depăși perioada dificilă pe care o traversăm.

Am încredere că vom reuși să trecem împreună prin aceste greutăți și am încredere în curajul și credința românilor că unitatea rămâne una dintre valorile de neprețuit ale națiunii noastre, care ne inspiră și ne motivează să mergem mai departe.

Pentru mine, eroii acestui an sunt românii, care, în ciuda crizei generate de pandemia de COVID-19 și a suferințelor, au muncit, au fost solidari, au făcut sacrificii și au depus zi de zi eforturi în această luptă dură cu virusul. Le mulțumesc în mod special și tuturor celor care fac parte din personalul medical și au luptat în linia întâi pentru a salva vieți și pentru limitarea efectelor pandemiei.

Dar, să nu uităm niciodată sacrificiile înaintașilor noștri, pe care îi cinstim cu respect și prin grija pentru absolut toți românii și pentru toate regiunile istorice ale României. Ne onorăm trecutul, cu speranța că lecțiile istoriei reprezintă un exemplu pentru fiecare dintre noi să luptăm pentru un viitor mai bun și mai prosper.

 

Dragi români,

De Ziua noastră Națională, pe data de 1 Decembrie, la începerea ceremoniilor, vă îndemn pe toți cei care simțiți și trăiți românește să ne gândim, împreună, timp de un minut, la eroii neamului românesc, care s-au jertfit pentru Marea Unire. Un minut în care să ne regăsim cu toții, indiferent unde suntem, indiferent de opțiunile conjuncturale, indiferent de opțiunile politice.

Am încredere că vom trece cu bine peste aceste grele încercări, privind, azi, la mai bine de un secol de la Unirea tuturor românilor, la reușita extraordinară a înaintașilor noștri. Prin determinarea, unitatea și sacrificiile lor, au oferit sens vieții lor atunci și viitorului nostru astăzi.

La mulți ani, dragi români!

Trăiască România!

 

Nicolae-Ionel Ciucă,

Prim-ministru al României”