AcasăSOCIALZi decisivă pentru omenire! „Overshoot Day” sau ziua în care oamenii au...

Zi decisivă pentru omenire! „Overshoot Day” sau ziua în care oamenii au „secat” planeta

Zi decisivă pentru omenire! „Overshoot Day” sau ziua în care oamenii au „secat” planeta

„Overshoot Day” este ziua anuală care marchează momentul în care oamenii au consumat mai multe resurse naturale decât poate produce Pământul în 12 luni. În acest an, 22 august este această zi.

Altfel spus, Pământul va avea nevoie de 1,6 ani pentru a putea satisface nevoile oamenilor într-un mod sustenabil.

Calculele au fost realizate de ONG-ul american Global Footprint Network, care încă din 2003 încearcă să tragă un semnal de alarmă despre consumul rapid făcut de omenire pe măsură ce populația crește pe o suprafață limitată – Pământul, potrivit euronews.com.

Pe de-o parte, este vorba despre amprenta ecologică pe care o lăsăm, care include și gazele cu efect de seră, pe de altă parte este vorba este vorba despre capacitatea ecosistemului de pe Pământ de a absorbi produsele consumate de și de a le reînnoi pe cele consumate, precum lemnul tăiat din păduri.

„Overshoot Day” – ziua anuală decisivă pentru planeta Pământ și pentru omenire

Ceea ce este îngrijorător este că „Overshoot Day” a avansat în mod constant în ultimii ani.

Global Footprint Network estimează că această zi a avansat astfel: 29 decembrie în 1970, 4 noiembrie în 1980, 11 octombrie în 1990, 23 septembrie în 2000, 7 august în 2010.

Însă ziua din acest a fost de fapt o anomalie din cauza pandemiei de coronavirus care a încetinit activitatea umană, ceea ce a „întârizat” „Overshoot Day” comparativ cu anul trecut.

În 2019, această zi a fost marcată pe 29 iulie.

În Acordul de la Paris privind schimbările climatice din 2015, s-a stabilit ca limita de creștere a temperaturilor anuale să fie „mult mai jos” de 2 grade Celsius, încă ca acest lucru să se întâmple, potrivit Națiunilor Unite, emisiile globale ar trebui să scadă cu 7,6 procente anual.

author avatar
Alexandru Tîrcavu
275 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger