AcasăSOCIALZeci de mii de profesori pleacă din sistem

Zeci de mii de profesori pleacă din sistem

Dascălii vârstnici vor să părăsească școlile

Lipsa unei protecții în unitățile de învățământ și modul catastrofal de gestionare a începerii anului școlar au provocat o teamă accentuată în rândul profesorilor. Astfel, zeci de mii de dascăli cu vârste de peste 60 de ani și-au manifestat intenția de a se retrage din învățământ.

Batjocoriți de guvernanți, care au luat decizia să anuleze majorarea salarială cuvenită, și înspăimântați de lipsa oricărei protecții în fața Covid, profesorii cu vârste de peste 60 de ani nu mai vor să se întoarcă în școli. Aceștia preferă să iasă la pensie, decât să-și riște viața lor și a propriilor familii, ne spun sindicaliștii din învățământ. ”Ne e teamă de infectări în rândul elevilor, ne e teamă de infectări în rândul profesorilor, ne e teamă de infectările din rândul elevilor care fac naveta cu microbuzele spre orașe și înapoi, spre case.

Cu profesorii avem o problemă foarte serioasă. La nivel național, avem, numai în federația noastră, 50.000 de profesori care au vârste de peste 60 de ani. Și am primit foarte multe semnale că vor să se retragă, pentru că au diferite boli, cauzate de vârstă și de stresul înmagazinat în toată activitatea de 40 de ani la catedră. Mulți colegi de-ai noștri trecuți de 60 de ani nu se gândesc neapărat la viața lor, cât la protecția celor din familie”, ne-a declarat Ion Duță, vicepreședinte al Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI).

Campanie cu măști de protecție

Sindicaliștii de la FSLI s-au arătat extrem de indignați față de promisiunile unor politicieni aflați în campanie electorală de a le asigura măști de protecție, având în vedere că aceasta este o obligație legală pe care o au autoritățile. ”Potrivit Legii 53/2003, art. 175, angajatorul are obligaţia să asigure securitatea şi sănătatea salariaţilor în toate aspectele legate de muncă, iar măsurile privind securitatea şi sănătatea în muncă nu pot să determine, în niciun caz, obligaţii financiare pentru salariaţi. Politicienii au început să-și facă deja campanie electorală lăudându-se că vor propune la consiliile județene să se asigure măști la elevi și la profesori. Este de un prost gust și de o nesimțire ce nu s-a văzut.Plus că oamenii care fac aceste promisiuni ar trebui să știe că dacă dau către școli și pentru protecția elevilor și cadrelor didactice ăsta nu este un act de bunăvoință, nici un ajutor, este o obligație conform Codului Muncii. Este o fractură logică aici. Alegerile sunt pe 27 august. Până se constituie consiliile locale, până se trimite consiliului județean această propunere, până se finanțează, vine 1 decembrie, probabil că vin alegerile parlamentare. Școlile încep pe date de 14 septembrie, iar atunci elevii și profesorii trebuie să aibă măști. Deci din start declarația politică nu are logică. Nu știu ce vom face, pentru că noi, sindicatele, am făcut tot timpul demersuri și am arătat toate pericolele care ne pândesc și am cerut continuu ceea ce este deja prevăzut în lege. Vom face o consultare cu colegii din federație după data de 1 septembrie și să discutăm problema nerespectării legii privind neacordarea ultimei tranșe de măriri salariale de la 1 octombrie, care trebuie să ne aducă la grila din 2022, ceea ce personalul din sănătate au primit de la apariția legii 153/2017, și atunci vom lua o decizie. Probabil că se va decide boicotarea anului școlar sau chiar greva, dar rămâne de văzut ce vor spune membrii de sindicat”, ne-a mai precizat vicepreședintele FSLI, Ion Duță.

Containere sanitare, la anul

Vicepreședintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ arată că nicio școală nu este pregătită pentru începerea în siguranță a anului școlar. ”Școlile din orașe sunt supraaglomerate și nu cred că vor putea îndeplini condițiile trasate prin normele Ministerului Sănătății, cu distanța de 1,5 metri, cu separatoarele, cu supravegherea elevilor în timpul pauzelor, iar cele din zonele rurale au probleme mari din punct de vedere igienico-sanitar. Sunt școli fără apă potabilă, cu WC-uri în curte și acelea deteriorate, o simplă groapă în pământ și un acoperiș deasupra capului ca să nu-i plouă.

Iar soluția cu acele containere nu este viabilă, pentru că trebuie să le comande școlile, să fie plătite prin autoritățile locale, apoi autoritățile locale să deconteze de la Guvern, iar Guvernul din fonduri europene. Ori asta nu se face într-o zi. Mă gândesc că vor fi licitații, contestații la licitații și ajungem iar pe la sfârșitul anului școlar. Cu toate că ghidul este bine elaborat, din păcate, este aproape imposibil de aplicat”, susține Ion Duță, vicepreședintele FSLI.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
42.630 afisari

69 COMENTARII

    • Cred ca este un lucru bun, iar liderii de sindicat fac jocul politicienilor prin astfel de declaratii. Dacă se măresc salariile nu mai există COVID? Pentru liderii sindicali, actuala poziție este o punte de lansare în politică. Ar fi trebuit să ceară salarii si pensii decente, diminuarea vârstei de pensionare (57 de ani) cum era inainte. Dar si cei care îndeplinesc condițiile de pensionare sa stea acasa. Nu iesi la pensie, apoi iei si pensie di salariu. (Optezi pentru una din cele două.) Ce a făcut sindicatul pentru noi? Diminuarea vârstei de pensionare – NU
      Recompensată în bani a concediului de odihnă neefectuat – NU.
      Spor de fidelitate pentru personal didactic auxiliar – NU (Ba unii care l-au avut, l-au si pierdut, iar profesorii iau de 2 ori)
      Hotărârile judecătorești nu s-au plătit integral nuci acum. ( au beneficiat mai mult cei care nu au dat în judecată)

  1. Batjocura si santaj in toata regula.Sa stai 6 luni acasa si sa iei salariile bunicele intregi ,ce mai,curata umilinta.Mergeti la fabrica daca nu va convine ,tovarasi,acolo e raiul pe pamant,somaj tehic,somaj pe de-a dreptul,8 ore in hala la 40 de grade cu masca pe figura.V-ar place?A,voi,ati invatat carte precum felcerii din spitale.De ani de zile suntem santajati cu largul concurs al presei de tot felul ca daca medicii nu au nspe milioane salariu vom muri la prima bataie de vant,daca profesorii,asijderea,vom avea copiii prosti de nu vor fi primiti la cules de capsuni si sparanghel,daca militia nu ia pensii speciale ne vom trezi ca hotii ne fura asfaltul din drum,etc,etc,etc.Eu cred ca invatamantul din tara asta ar ajunge in elita mondiala cu doar un sfert din armata de profesori [cei adevarati].Restul la munca la fabrica si pe ogoare.Ca Romania tacuta nu va mai poate tine in carca.De fapt,ziua calculelor e aproape.Intre timp rog doamnele profesoare sa isi procure unghiere ca la scosul cartofilor si culesul porumbului incurca.

    • Noi profesorii ne cerem doar drepturile salariale care au fost hotarate prin LEGE. In rest, stimate domn, poate dumneata, in timpul in care noi invatam pe rupte in facultate, erai prea preocupat de altceva, nicidecum de invatat. Ei, acum ti-ai primit si tu recompensa, adica taman acolo in fabrica sau la muncile agricole… Sa fii sanatos!

      • Au facut si altii facultati,nu va mai dati mari.Iar pana acum vreo zece ani Politehnica era cu multe clase deasupra oricarei facultati umaniste.Si nu mi-este rusine ca inginer sa muncesc in fabrica sau la camp.In rest ,stiu,sunteti toba de carte ,munca nu e de nasul vostru,invatati pe branci ,numai la titularizari nu prea sariti de nota 7.Si ,ca sa raspund si doamnei Daniela,progresul unei tari este adus de oamenii educati care ii respecta pe cei care trudesc si nu ii considera inferiori precum dl Silvestru.

          • Rica fara bunsimt,te simti cu musca pe caciula?Zici ca esti profesor,se vede rezultatul muncii tale de 4 ore pe zi in incasarile la buget.TVA-ul din vanzarile de seminte a crescut semnificativ in ultimii ani.

        • Dacă Politehnica era aşa de elitistă, unde sunt inginerii aceia geniali care au adus ţării milioane prin inovaţii? Domnul meu, nicio categorie nu e superioară în sine alteia. Să ştiţi că am o facultate umanistă, un doctorat şi cărţi publicate. Şi..nu sunt profesor. Dispreţul faţă de această clasă vă arată nivelul cultural. Înţeleg că faceţi o distincţie între muncă şi faptul de a învăţa. Este o opinie proletcultistă demnă de anii 50.

          • Inginerii aceea, fie au plecat spre alte zari unde chiar li se recunoste studiile si capacitatea,fie au plecat spre lumea de dincolo ca,vorba aia,locurile lor de munca nu erau la adapost si caldurica.Ei au proiectat si construit in mult hulita epoca Ceausescu tot avem acum:locuinte ,infrastructura,fabrici[acum demolat] ca noua oranduire nu prea a mai cladit altceva.Cineva glumea odata:inginerii au construit lumea,umanistii doar scriu despre ea.Oricum ,ma dau batut,sunteti prea multi,se pare ca am rascolit rani adanci.Ma bucur ca sunteti uniti cand e vorba de drepturi si salarii poate aveti si o opinie despre inceputul noului an scolar.Sau poate va bucurati ca mai stati putin acasa.

        • Pe vremea lui Ceausescu circula un banc despre ingineri : intrebare : „‘Care este asemanarea dintre un inginer si un caine ‘” ? raspuns : ambii au o privire inteligenta, dar nu stiu sa se exprime „‘.

          • Rica fara bunsimt,te simti cu musca pe caciula?Zici ca esti profesor,se vede rezultatul muncii tale de 4 ore pe zi in incasarile la buget.TVA-ul din vanzarile de seminte a crescut semnificativ in ultimii ani.

        • Domnule dragă, fă-te patron dacă tot ai atâta școală și nu te mai văita. Facultatea ar trebui să te facă locomotivă, nu vagon. Niciodată nu este târziu.

          • @Anonim Va multumesc de sfat ,poate vin intr-un training la scoala de stat unde dvs deja sunteti patron,ca imi mirositi ceva a director care tocmai a schimbat carnetul de partid rosu cu cel galben.Facultatea mea m-a invatat cum sa apar vietile oamenilor,cum sa imi fac treaba cu simt de raspundere,nu sa cer statului in fiecare zi bani,bani si iar bani.

    • Cand am ales cariera didactica, am simtit ca imi voi realiza vocatia! E adevarat ca am si competentele necesare, cand am dat admiterea in invatamantul unuversitar, era concurenta serioasa. A muncii in agricultura, nu e o rusine, dar progresul unei tari este adus de oameni educati, care au avut profesori dedicati,,

      • Daniela, să fii cadru didactic, să te mândrești că ai competențele necesare acestei cariere și să scrii ”a muncii în …”, denotă grave lacune în cunoașterea limbii române. Lacune pe care involuntar le transmiți generațiilor de elevi pe care îi instruiești.

    • Buna ziua! Va rog sa nu generalizati. Pe perioada pandemiei , profesorii si-au creat materialele pe care le-m prezentat elevilor, au caret lectii noi, au corectat zeci de materiale si daca ai avut „norocul” sa fie si materie de examen national , ai avut norocul sa „stai” cu stresul ca elevul, maria sa, adica odrasla dumneavoastra, de cele mai multe ori mini beizadele locale, nu invata…sa gnadesaca cum sa stimuleze acel elev …etc etc etc. Familia si viata lui au trecut pe locul n.

    • Și iată că au găsit încă un motiv toți troglodiții, toți frustrații, să mai arunce un scuipat grețos în direcția cadrelor didactice…

    • Să vă fie rușine! Noi am învățat ca să ajungem la catedră, în primul rând, avem dragoste pentru copii. În 2015, aveam 1000 lei salariu în învățământ, cum aș fi putut să îmi achit toate datoriile și să îmi rămână și pentru igienă, medicamente ori mâncare? Le mai facem câte-o surpriză elevilor, de multe ori, din salariul nostru…Știți că și înainte de Coronavirus contactam răceli de la copiii bolnavi, care necesitau tratament sau câte-o enterocolită, ba chiar păduchi (un șampon bun costa în jur de 60 lei)? Mai suntem obligați să mergem și la perfecționări și să ne achităm cursurile…orice ban în plus ne ajută și pe noi să ducem un trai decent. Iar în ultimele 6 luni am muncit foarte mult, cu aceeași dăruire.

      • Ok,noi ceilalti am ajuns ingineri fara sa invatam,doar 4 clase acolo,iubeam fiarele si betoanele,jar dupa ani in ploaie,zapada ,canicula la 40 de grade eram sanatosi beton,ca sa zic asa .In ultimele 6 luni am stat la umbra.Sa ne fie rusine,noua,puturosilor.Acu” pe bune,daca ati facut la particular era normal sa platiti cursurile.Daca invatati mai mult poate prindeati la „fara taxe”.

    • Încă ceva: să știți că noi putem să muncim și pământul, dar nu avem nevoie de unghieră, ci doar de mănuși pentru grădinărit și alte câteva unelte.

    • Niste elucubrații care nu merită niciun răspuns! Măcar dacă ar fi scrise corect gramatical.

    • Nene sau duduie ce-oi fi tu, nu te supăra dar e penibil sa compari un profesor cu un muncitor de fabrica , nu denigrez cel care are mâinile muncite in uzine însă un profesor a muncit enorm încă din facultutate pentru a ajunge acolo la catedra, pe când un lucrător de fabrica are doar 8 clase ca deh, poate ia fost lene sa învețe la timpul potrivit . Și mai cred încă ceva , la fabrica poate ar trebui sa te duci dumneata dacă tot ai adus in discuție locul cu pricina .

      • @Andreea Mentalitate de fanarioti :1.Profesorul e boierul,muncitorul din fabrica e iobagul.2.Profesorul a muncit enorm la facultate.Fals:nu ne credeti chiar prosti,mai stim si noi cum se avanseaza in invatamant cu carnetul partidului la putere.3.Sunteti impertinenta:in fabrici sunt foarte multi absolventi de facultate pe post de muncitori-ca nu e ca la stat-care pot fi oricand profesori de o mie de ori mai documentati ,mai harnici si mai priceputi decat MS boierimea din invatamant.ceul tehnic pe care l-am absolvit cei mai buni profesori erau inginerii care predau materii de specialitate.Dvs vorbiti de lene cand de 6 luni huzuriti acasa ,iar oamenii astia muncesc la 40 de grade cu mastile pe figura ?Poate nu stiati,dar si din impozitele platite de ei va luati lefurile.Sa va fie rusine.5.La fabrica am fost ,am lucrat si as putea lucra oricand.Voi in 2 ore v-ati da demisia.

    • Nu cred ca sunteti in masura sa va dati cu parerea din moment ce nu stiti ce se afla in spatele meseriei de profesor.In viziunea majorității,profesorii au stat cateva luni acasa,au tăiat frunze la câini și au luat bani degeaba.Ei bine,aflați că nu e chiar asa.Nu doar munca fizica este epuizanta,ba chiar munca intelectuală este cea mai obositoare.Este adevarat ca o parte dintre aceștia nu isi au locul aici,însă m am săturat să dau doar de astfel de comentarii din partea unor oameni care abia au liceul absolvit si nu stiu cata munca si dedicare se afla in spatele acestei meserii,cate nopti pierdute si nervi tocati.Cand o sa ajungeți în acea postură sa va dati cu parerea si sa nu mai băgați la zid toate cadrele didactice,ca,vai Doamne,ce meserie inutilă au.

      • @ Carmen Dna draga ,lasati-ne cu patetisme gen sacrificiu,dedicare,devotament.Astea au fost odata ,asa cum am povestit intr-un alt comentariu.Credeti-ma ,stiu despre ce vorbesc,am avut trei copii in scoala post revolutionara si ar trebui sa scriu o carte despre felul in care cadrele didactice in frunte cu directorii liceului nu isi faceau treaba.Sigur sistemul de invatamant se ascundea in spatele faptului ca nimeni nu a fost interesat sa cuantifice performanta muncii cadrelor didactice.Nu a fost interesat nici un politician, nu a dorit sa va supere,sa propuna infiintarea unui sistem de evaluare in care noi,parintii,sa evaluam activitatea profesorilor copiilor nostri.Stiti bine ca au existat numeroase licee unde nici macar un elev nu a luat bacalaureatul ani de-a randul.Pai intr-o firma privata asta duce la inchiderea unitatii si concedierea salariatilor.Nu e nimeni absurd sa creada ca liceul e o fabrica .Dar nu am auzit vreodata ca acele cadre didactice au dat explicatii pentru situatia respectiva.De,sindicatul vegheaza.Si in final nu o mai tineti cu totii langa cu inaltele studii facute de dvs fata de prostii ceilalti care au facut doar liceul.Eu nu au dreptul la opinie?

    • Un mesaj de NESIMTIT, nu de „revolutionar”!!!!De ce te „revolti”??? Cate Facultati ai absolvit,de iti permiti sa-i trimiti pe profesori „la fabrica????

  2. Calatorie sprancenata.Sa isi cu ei amantele ,femeile de serviciu si dosarele de la secu.Adio,ca oricum ati luat salariul de pomana.Se vede peste tot in Romania.

  3. La ce salarii au si ce LOAZE au scos la absolvire, nu e niciun pacat ca pleaca. Poate vor veni niste tineri cu alte idei si BINE PREGATITI (sic de cine??) . Sa nu uite sa-si ia cu ei si NESIMTIREA.

  4. Aveti dreptate, cand citesc aceste mesaje mi-e rusine ca am fost profesor 40 de ani, am invatat si muncit nopti, vacante intregi, sambetele pe care dumneavoastra le aveati libere si uite ce loaze am obtinut! Da, eu noaptea pregateam teste, corectam caiete, proiecte , teste si teze, dumneavoastra dormeati. (Somnul ratiunii naste monstri), da dumneavoastra, sunteti rusinea mea, nu pot sa cred ca vreun elev de-al meu ar putea scrie asemenea porcarii! Se pare ca nu ati prea dat pe la scoala, sau ati dat pe-acolo degeaba. Si va scrie un profesor cu dubla specialitate, inginer chimist si profesor de chimie. Am facut la batranete , cand am vazut situatia de dupa revolutie si psihologia, ca sa pot sa inteleg parintii si elevii noilor generatii. Da, mi-e rusine, noi, profesorii de varsta mea, am esuat daca au rezultat asemenea specimene ca dumneavoastra. Imi cer mii de scuze, in special acelor elevi si fosti elevi care imi scriu, care au ajuns medici, farmacisti, chimisti, biochimisti sau de orice alta meserie pe care si-o fac cu daruire si la superlativ, asa cum I-am invatat:indiferent de ceea ce faci sa incerci sa fii cel mai bun, sau cat mai bun , din ce in ce mai bun ! Cu siguranta nu am fost cea mai buna, deaceea am trudit in mod continuu pentru ma a autodepasi. Ca orice om, am si gresit. Numai cine munceste nu greseste. Am lipit faianta pe mesele de laborator inainte de revolutie , de 3 ori, ( in mare parte faianta de acasa de la mine ), am vopsit peretii, am pictat pereti si panouri pentru laboratoarele din scolile pe unde am lucrat, am mers cu cersitul pe la laboratoare pentru substante, am facut in 1991 cursuri de TIC,muli informaticieni de mare clasa de aici sau diaspora au invatat de la mine sa lucreze( sa scrie, sa faca experimente virtuale in crocodileclips, sa foloseasca PowerPoin pt. a prezenta lucrari, VA AMINTESC in anii ’92-95-2000. In 2003 am lucrat la un DVD pt. a-i invata pe profesori sa lucreze pe internet, aratandu-le avantajele si ineditul acestuia. Va rog sa ma scuzati ca am grasit. Am muncit enorm pentru a nu uita nici de familia mea si copilul meu. Am invatat pe plaja cand am dat definitivatul si gradu II, nu stiu ce sacrificii ar mai fi trebuit sa fac pentr ca Dumneavoastra care la 16 veneati acasa linistit, care ati avut vacante , mai scurte, e drept, dar au fost vacante, un salariu respectabil, astfel incat sa nu zica o eleva, prin anii 2000: Doamna profesoara nu se da cu parfum, are o singura fusta care straluceste la spate si are plasa cu care vine la scoala, uzata.

    • Nu va mirati tolomacii care arunca cu noroi sunt manelizatii tarii cu inel in nas si 50 lire in buzunar

    • Asa este!! Am dat exemen national de titularizare, grade didactice, cursuri de perfctionare, master si inspectii toate pe banii nostri. Singura categorie care duce de acasa bani, materiale, se descurca cum poate… Si suntem batjocorati!! Cine nu e in breasla, comenteaza…

    • Respect pentru studiu. Asa este in invatamant. Invatam permanent. Familie, copii la tinerete, definitivat, vaduvie, practica agricola, grade didactice, formare profesionala , cursuri platite, copii la facultati, proiecte, inspectii, laborator igienizat ( raschetat parchet, lacuit, mese vopsite ) – voluntariat, materiale educationale pregatite pentru lectie, efectul micssorarii numarului de elevi, clase mai putine, ore ….. ? Deci s-a trecut prin multe. Si inca NAVIGAM. RESPECT

    • Cei care m-au ghidat în viata, care m-au ajutat sa-mi găsesc calea au fost profesorii buni. Nu putem sa-i criticam pe cei care critica profesorii, învățătorii pentru ca atunci am fi ca ei. Nu sunt ei de vina. Ajunșii la conducerea ministerelor educației si învățământului, numiții in diferite funcții, funcție de partidul de la putere si sa-mi fie cu iertare, dar indiferenta noastră a tuturor pentru ca nu am luat atitudine atunci când trebuia au făcut ca societatea noastră sa fie bolnava. Nu vedeți? Noi ne certam, ne criticam si ei, ei pe care noi in prostia(scuze) noastră i-am ales stau bine mersi. Nu avem puterea sa recunoaștem ca dacă am greșit atunci când am votat pe cineva sa ne schimbam orientarea. Rămânem blocați si continuam sa facem aceleași greșeli. Sigur ca diferențele salariale intre diferite categorii de personal nu se justifica si de aici iarăși apar multe nemulțumiri. Cine-i de vina? Uitați-va la cei de la diferitele conduceri, țara, guvern, intreprindere, scoală, etc. Am fost indiferenți atunci când am ales sau au fost aleși cei care sa ne conducă. „Somnul rațiunii naște monștrii” si ii vedem peste tot.

    • Mi-ar fi placut sa fiu profesor. Profesorul este fabricant de oameni. Profesorul se aseamana cu tamplarul care ia lemnul plin de noroi, il lustruieste, il spala si-l prelucreaza si apoi face mobila de lux. Petre Tutea

    • Am o colega cu multe vorbe de duh, dar una este de retinut: „Profesorul este precum un croitor- lucrează cu materialul clientului!”

      • „Lucrul cu materialul clientului” mi se pare o justificare a propriei incompetente sau o recunoastere a lipsei totale de vocatie. Asta si „nu putem noi suplini ceea ce nu invata acasa”. Daca sunt 2 in clasa de care nu se prinde nimic… statistic nu va influenta nivelul educatiei. Daca din toata clasa doar 3-4 pricep ceva… atunci rezultatul se vede si azi pe strada. Probabil „fuga de responsabilitate” e ceea ce ne invata cel mai temeinic scoala, pentru ca o stapanim destul de bine.

    • Am citit de curiozitate. Aceleasi atacuri la persoana ca in mai toate comentariile de pe internet. In spatele anonimatului toti se cred perfecti si in masura sa ii judece pe ceilalti. La fiecare comentariu citit ma gandeam ca „adevarul trebuie sa fie la mijloc, ca de obicei”. Insa greselile de ortografie ale celor care spun ca sunt profesori ma inspaimanta. Nu zic ca nu se poate gresi, dar un profesor ar trebui sa fie obisnuit cu verificarea textului. Pentru mine insa un lucru e evident si anume ca, statistic, educatia in tara noastra este in colaps, si asta deja se vede. Da, am vazut tineri bine educati. Da este meritul profesorilor care muncesc, invata si se dezvolta personal continuu, nu doar in perioada studentiei cum cred unii. Insa asta este pana la urma rodul mai degraba a unei munci de voluntariat a celor care au vocatia de a fi dascal. Profesorii si invatatorii nostri au gresit insa cel mai grav, sistematic, lasand ca invatamantul sa fie subfinantat. Sa atraga numai pe cei care nu gaseau altceva mai bun. Pe vremuri a fi profesor era o mandrie, impunea respect. Astazi… Daca azi ameninta ca se pensioneaza, acum 20 de ani ar fi trebuit sa inchida scolile o luna, doua sau noua, dar sa oblige politicienii sa ofere un viitor tarii asteaia. Au preferat sa fie comozi si sa suplineasca din meditatii lipsurile sistemului. Insa doar ei, care sunt elita gandirii, puteau sa prevada colapsul in care ne aflam.

    • Ma alătur dumneavoastră și eu îmi cer scuze ca am făcut parte din rândul profesorilor care au educat generații întregi in 40 de ani de învățământ, invatand alături de elevii mei pentru definitivat, grad doi didactic….pana la absolvirea doctoratului , in final asist și la existența unor persoane de genul domnului foarte revoltat pe profesori , care i-au acordat șanse egale cu ceilalți copii-elevi . Din fericire asemenea specimene nu sunt mulți și ne putem bucura de reușitele celor care au devenit OAMENI . Multumesc domnule profesor și sa știți ca aceste specimene sunt de fapt frustrații.

      • Cu tot respectul,doamna Ioana,observ ca mai toti pe aici aveti grade precum generalii ,ca sa nu mai zic [iertati-mi cacofonia] ca mai toti sunteti doctori.In ce?Nu mi-a placut niciodata proletariatul postdecembrist in care sefii de sindicate bugetare se bat cu Esca si Gadea pentru audienta sa santajeze tara cu porcarii staliniste de genul:”Daca nu ne dati nspe milioane salariu lunar plecam din sistem.”Plecati ,oameni buni,nu va tine nimeni cu forta ,va asteapta Oxfordul,Yale,Sorbona ,problema e daca stiti sa faceti si altceva in afara sa va dati loviti tot timpul.Am inteles , munca in fabrica nu e de voi,munca pamantului e doar pentru fraieri,iar voi invatati,invatati si iar invatati precum spunea tov Lenin.Vad ca cineva din sistemul dvs v-a stricat week-endul si v-a obligat sa lasati udatul peluzei din „cocioabele” unde locuiti si sa injurati un singur om care va spune ca imparatul e gol in timp de voi il vedeti imbracat.Va repet inca odata profesorii adevarati nu mai sunt printre noi ,ati ramas dvs ,noua generatie de oameni de afaceri plini de grade{sic!} si doctorate.Poate ca ar trebui sa vina ziua in care acest stat roman,daca vrea sa mai sa existe,sa ne intrebe si pe noi ,incultii de la Politehnica,daca dorim sa mai platim taxe pentru aceasta noua burghezie a asazisei educatii.Si va rog ,nu ma mai agresati cu patetisme jalnice .Daca tot va cereti scuze peste tot,mai bine cereti scuze acestui popor ca v-a platit cam degeaba.Ca vedem si noi,prostii acestei tari,ca mai toate pozitiile de management in economia Romaniei [privata] sunt ocupate de romani care au studiat pe alte meridiane.Asa ca,ciocul mic…

  5. Aceasta este Romania normala! analfabeti vs dascali; hoti vs politisti; tineri vs pensionari. Si nu in ultimul rand politicieni vs restul .

  6. Dna Mreana , o sa va tin un discurs despre conditia cadrului didactic in vremurile in care noi,cei care stateam la scoala de pomana cum spuneti,am fost trimisi la sute de km de casa sa construim,baraje,canale,fabrici,centrale electrice,statiuni turistice -in care colegii dvs mai tineri se tolanesc in zilele noastre la soare pe vouchere.Eram niste prosti ,seara dupa program stateam cu alti nepregatiti ca mine cu niste planuri pe masa din baraca unde locuiam si faceam calcule interminabile de analiza matematica ,modele integrale de rezistenta a fierului beton,de gradul de imbatranire a betonului,de presiunea masei critice a constructiei asupra solului,de estimare a derivei terasamentului in cazul unor cutremure,etc.Fata de PowerPoint-ul dvs[vedeti ca ati omis sa puneti un t la sfarsit] erau niste fleacuri.Eram in culmea fericirii mai ales cand primul secretar ,mai apoi presedintele de Consiliu Judetean , al zonei venea de 2-3 opri pe saptamana ,privea ca un talamb si pleca cu urarea”vedeti sa nu fiti impuscati”,apoi cand a venit democratia cu „puscaria va mananca”.Multi dintre noi nu au mai apucat pensia fericita ,basca sotiile unora au depus divort satule sa ii mai astepte cu lunile in patul conjugal.Ca sa nu fiu nedrept, ni se platea un spor de santier,parca 20 sau 25 la suta din salariu,oricum nu conta in perioada aceea . Eram bucurosi dupa 1990 ,cel putin eram siguri ca nu vom fi condamnati la moarte.Si ca sa aflati cine erau profesorii adevarati de pe vremuri va povestesc doua istorii.In timpul ciclului gimnazial la scoala de elita din satul in care m-am nascut -pe vremea aia parintii suspusi din partid sau militie nu aveau ambitii de parveniti cu par pe limba sa isi trimita copiii in scolile de la oras-faceau naveta 5 profesori care locuiau in orase mari aflate la 80-100 km de scoala.Nu,nu le platea nimeni naveta ca acum,veneau bietii de ei cu trenul,autobuzul si bicicleta pe soare ,vant sau ploaie.Stiu,generatia dvs de „dascali oprimati” nu stie ce este o bicicleta.Iarna ,cand se punea zapada de 50 cm pe drumul neasfaltat spre oras presedintele de CAP trimitea sareta cu cal sa ii aduca de la tren.Ce faceau,ce dregeau ca la ora 8 erau cu totii la datorie,imbracati la 4 ace,zambitori ,fresh si pusi pe glume.Orele pe care le tineau s-au intiparit in mintea noastra pentru toata viata incat ani de zile am povestit copiilor mei rataciti in invatamantul „democratic si european” despre ei.Asta pe niste salarii de 2200-2500 de lei la acea vreme.La un moment dat profesoara de romana s-a mutat la o scoala mai aproape de casa.Am plans-o cu totii in frunte cu directoarea scolii,pana la gara de unde venea zilnic cu bicicleta curgeau buchetele de flori ca lumea intreba cine a murit.Aveau dreptate,in ziua aceea o parte din scoala noastra a murit.Si a murit de tot cand batranul meu diriginte a plecat la cele vesnice insotit de poduri de flori.Dar lacrimile nu mai erau aceleasi.Acestia erau ,doamna,dascalii adevarati care ne-au facut oameni.Nu au cerut niciodata vouchere,sporuri,pensii de tot felul.Dar ne amintim mereu de ei cu evlavie.Acum ce avem?Profesorii contemporani au devenit oameni de afaceri care in timpul liber mai trec si pe la scoala.Copiii mei au avut profesoare distribuitoare de Avon ,profesori activisti in ONG-uri pe care elevii abia i-au cunoscut,diriginta care isi completa studiile prin Occident si isi tinea lectiile prin Facebook.Si ca sa ii raspund MAIKAI LAZAR de mai sus ,dilema dniei sale e falsa:daca am avea dascali nu ar exista analfabeti,daca am avea politisti nu ar exista hoti,daca am avea pensionari cu pensii corespunzatoare perioadei de cotizare tinerii ar fi cu totii la serviciu de unde pot spera sa aiba o pensie corecta.O zi buna

    • Profesorii st CADRE, fac parte din STAFF-ul societatii. In Germania si in Franta st msi bine platiti decat procurorii. Multi au cate 2 facultati, doctorat. Si le fac prin studii asidue nu au bani sa le plateasca altora sa le scrie tezele. Pe timpul lui Ceausescu ersu f bine platiti, un prof cu gradul l avea 4500 lei iar cu doctoratul 5000 lei, mai mult decat judecatorii. Cei tineri, fara grade aveau 2500 lei. Erau f chinuiti, cu navet persecutati, dar statutul lor era excelent, fiind extrem de apreciati.

    • Domnule revolutionar! nu a-ti inteles ori nu doriti sa intelegeti ce am spus? in toate societatile si oranduirile exista si analfabeti si hoti si alte categorii. Cine vrea sa invete, invata, cine vrea sa fie cinstit, este, cine vrea sa fie respectuos, este. Doar ca la noi, politicienii au ridicat ura si invrajbirea la rang de arta. Asta am intentionat sa spun. Se intelege ca sunteti pensionar, ca aveti o pensie modesta si ii urati pe cei cu pensii mai mari. Ideea este ca nu pensionarii i-si stabilesc pensiile, ci tot politicienii care se gandesc doar la avantajele lor. Nu cred ca este o idee buna sa intram in polemica, asa ca ma opresc.

      • Dna MAIKA, daca noi ,romanii,am fi solidari in apararea unor principii de bun simt precum suntem cand e vorba bani tara asta era mult mai departe.In rest ce aflam din postarile colegilor dvs de breasla:bani,bani si iar bani.Asa e si la MAI ,administratie,tot ce tine de salariati ai statului.Banul e rege,restul nu conteaza.Ati inteles gresit:inca nu sunt pensionar ,fac parte din categoria cea mai oropsita a acestei tari ,nici cal,nici magar,suficient de batran incat un eventual angajator sa strambe din nas,insuficient de batran ca sa iau o pensie pentru 39 de ani de serviciu.Politicienii astia pe care ii ocarati v-au transformat,categoriile sus mentionate ,in niste privilegiati,vesnic nemultumiti care va plangeti tot timpul oricate salarii si avantaje ati avea.Apropo,sa stiti ca in sistemul privat nu prea s-a auzit de vouchere de vacanta.Asa este, politicul dezbina oamenii insa si cei ca mine ne consideram cetateni cu drepturi egale ai acestei tari. Va propun sa facem schimb de locuri,dvs si cei din categoria in care ma aflu.Sigur nu o sa va convina.Si sa nu aveti dubii,carte am invatat si noi destula.

          • Eu sunt in concediu doar saptamana asta .Tu esti in concediu de 6 luni.Asa ca nu stiu care e mai idiot.

  7. Din păcate, acum, la (x+1) * 2 ani postrevoluționari, profesorii nu-și mai pot permite să fie fresh, zâmbitori, la 4 ace… Nu mai există siguranța locului de muncă, liniștea sufletească pe care am văzut-o la părinții mei: după școală, angajare garantată, rate la casă și mobilă, CEC de 3 salarii pentru mașină… Societatea însăși și-a pierdut propria identitate, nu mai există bun simț, rușine și onoare. Este nedrept să aruncăm toate tarele în grădina profesorilor și să nu vedem cum au involuat toate categoriile socio-profesionale. Probabil că numai o catastrofă planetară ne mai trezește la realitate.

  8. Si uite-asa, au aruncat dihonia intre oameni! Dezbina si condu!!! In loc sa fie uniti, mai mult ca niciodata, se-mproasca cu noroi…halal natie!!!

    • Dna draga ,nu poti fi unit cu cineva care incaseaza de trei ori mai mult la stat decat incaseaza unul la privat -si el cu studii superioare.Tovarasii astia de la PSD urmasii lui Dragnea .in suficienta si infatuarea lor nu au inteles nici acum de de au fost aruncati la lada de gunoi a politicii romanesti.Imi permit sa va povestesc scurt o istorioara scrisa de Creanga,sunt convins ca colegii dvs plini de grade si doctorate o cunosc.Un boier,caruia i-am spune azi baron local ,indemna un grup de tarani sa mute un bolovan.Unul ,mai putin trecut prin educatia statului din acele vremuri,Ion Roata ,a observat ca boierul arata cu batul ce sa faca fiecare taran dar nu a catadacsit sa se dea jos si sa puna mana pe bolovan.Nimic nu s-a scimbat ,doamna ,in 160 de ani .Restul e demagogie.

  9. Învățământul românesc a fost și este o țintă sistematic atacată de ” binevoitori „, ” reformat” pentru a produce culegători de sparanghel și roboței programabili sclavi de transnationale ; asta cu largul concurs al îndoctrinaților neoliberal-progresisti-globalisti aciuiați în MEI și inspectorate.

  10. Lasati, ma, dracului salariul, murim cu banii in mana, nu asta-i problema cea mai grava. Tampitii astia au inchis scoala la 300 de cazuri/zi si-o redeschid la 1500, odata cu teatrele si restaurantele. In Italia situatia e asemanatoare, dar acolo unitatea scolara se inchide la aparitia unui singur caz de imbolnavire cu covid, nu la 3 !!! Iar directorul raspunde penal !! Un copil poate fi asimptomatic bine mersi si 3-4-5 zile, fara macar sa stie, el sau familia. Pana ca simptomele sa se agraveze, el infecteaza cateva zeci de colegi, profesori, rude. Sa nu uite guvernantii ca unul din 7 copii sta cu bunicii, pentru ca ambii parinti lucreaza in afara tarii. La noi, ressponsabilitatea penala o sa revina familiei. Dar oamenii vor da in judecata consiliile de administratie ale scolilor si va fi de ajuns o singura fotografie a unui dascal fara masca sau purtand-o necorespunzator pentru ca membrii consiliului de administratie sa mearga la puscarie. Iar conform noii legislatii aprobate in aceasta luna, cadrele didactice condamnate penal ies automat din invatamant. Solutia este continuarea scolii in online si pregatirea intregului corp profesoral pentru educatia online prin cursuri obligatorii finantate de stat integral sau partial. Materia poate fi recuperata, educatia poate fi corectata si completata ulterior, dar ce-ai omorât, omorât rămâne.

  11. Un fost coleg si vechi prieten m-a sunat si m-a adus cu picioarele pe pamant .Spunea ca inginerii sunt atat de putini pe acest forum fiindca Politehnica nu se face la particular.

  12. … dragilor, cu asemenea comentarii, ca cele de mai sus, nu mai trebuie sa ne atace nimeni din exterior. Ei trebuie doar sa asiste la lupta noastra si frustrarile nostre vechi de 30 de ani. Si, dupa ce obosim luptandu-ne, ei vor veni sa faca pace cu cei care am mai ramas. Nu, nu gratis, desigur. Scump. Asa cum ar trebui si noi sa gandim: scump, in viitor, serios, samd.. Nu, nu sunt profesor, nu am facut Politehnica. Sunt doar un roman care si-ar dori o tara cu romani adevarati. Nu intru in definitii, despre ce-ar insemna romani adevarat. Sanatate va doresc !

  13. Oamenii normali (cu min un neuron functional !) si CRESTINI considera ca nu exista adevaruri absolute decat cele sfinte !! CRETINII in schimb , cazul de fata asa zisul „revolutionar” ce spurca hartia , demonstreza ca exista adevaruri absolute = prostia lui infinita /incurabila ??!! Asa s-a nascut , asa va muri , lasati-l deci asa cum e , etalonul prostiei absolute !!!

  14. Tovarase director anonim[ca la voi la fiecare 10 persoane exista un director],uita-te in oglinda si spune pentru ce iei banii statului in ultimele 6 luni.Daca gasesti o justificare serioasa, te asteptam.Vezi ,te-ai deprofesionalizat nu mai esti in stare nici sa fii coerent in exprimare.Va purtati precum un roi de viespi deranjate de fum din huzurul in fagurele incalzit de soare.Ati inceput sa zburati haotic.

  15. Toți au păreri. Toți cred că au dreptate. Revolta, mania,frustrarea nu aduce nimic bun nimănui…Scoala se face in clasa, când profesorul mobilizează elevii, acasă nu se va responsabiliza sa memoreze ceva. Deja există elevi care sunt dezinteresați, numărul lor va creste. Nu ii poate nimeni obliga sa se implice.Nici macar părinții. Apoi,toată această tehnologie este extrem de periculoasa pentru organismul și creierul unui copil. Trăim vremuri dure. In loc sa criticam, mai bine sa propunem ceva util, pertinent

  16. E o veste buna! Nu vreau sa insult pe cineva, dar sunt mult prea multi profesori care amana pensionarea pentru acei bani in plus, iar alti “tineri profesori” isi cauta un loc de munca dar nu gasesc. Locurile titulare sunt de negasit, nimeni nu se gandeste ca pensionarea exista cu un scop, tu ca pensionar ocupi locul unui tanar care poate va reusi sa inoveze si sistemul, cine stie.

  17. Ca o concluzie la final.Duca-se.Nu o sa le planga nimeni urma.Adevaratii dascali sunt istorie si au ramas in amintirea comunitatilor.Voi,cei de acum ,daca aveati vreo legatura cu meseria de profesor, cum va laudati in grade si titluri va mobilizati in vremurile astea tulburi,luati atitudine pentru elevii vostri ca scolile lor sa fie deschise ,aveati opinie si autoritate in fata acestei guvernari care pare sa aiba ca misiune distrugerea viitorului acestui popor.Nu ati avut curaj unul,macar unul.Rezultatul?Mucles,noua ne trebuie doar banutii si voucherele.Tovarasii ,inclusiv cei care latra pe acest forum,si-au luat leafa pe card si au pecat la impins carucioare cu masca pe gura ferindu-se de cei care muncesc in fabrici nu care cumva sa ii contamineze cu virusul coronamuncii.Basca faptul ca Antalya,Malta sau Dubaiul le-au asternut covoare rosii.Elevii acestei tari nici nu isi mai amintesc de voi.Duceti-va si faceti loc altora care vor sa faca treaba.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger