AcasăSOCIALZahărul ”fabricat” în România este din Ucraina!

Zahărul ”fabricat” în România este din Ucraina!

Sloganul cumpărați zahăr românesc ca să salvați fabricile și producătorii de sfeclă este doar praf în ochi. Pe ambalajele firmelor autohtone producătoare de zahăr apare, dacă te uiți atent, ”produs în Ucraina”. Salvarea fabricii Luduș, pe care francezii voiau s-o dezmembreze pentru fier vechi, pentru care s-au luptat fermierul Teodor Aflat și fostul ministru al Agriculturii, Adrian Chesnoiu, nu mai pare deloc o salvare, având în vedere ițele din spatele afacerii.

În 2022, sfeclă din România a prelucrat doar fabrica de zahăr de la Roman, care este a austriecilor, în rest, ce se mai ambalează este adus din import, ne spun fermierii. Pentru brandurile românești, Bod și Luduș, s-a făcut o campanie destul de agresivă, pentru a-i determina pe consumatori să cumpere zahăr produs în România. Surpriza a fost însă când, pe zahărul Bod, a apărut inscripționat produs în Ucraina. Semn că nici vorbă de vreun produs românesc. Cum aceeași patroni sunt și la fabrica de la Luduș, înseamnă că zahărul ambalat acolo provine tot din import, probabil din Ucraina. Povestea care a ținut în priză opinia publică a fost a luptei pentru salvarea fabricii de zahăr de la Luduș, pe care francezii voiau să o închidă și să o arunce la fier vechi. Lupta a fost acerbă și a fost dusă de doi oameni, fermierul Teodor Aflat și fostul ministru al Agriculturii, Adrian Chesnoiu. Recent am aflat că Adrian Chesnoiu a pus sigiliul pe fabrică pentru a împiedica dezmembrarea ei și a dejucat o încercare a francezilor de a vinde, pe șest, un teren al fabricii, folosind un notariat din Ploiești. În ce privește eforturile și demersurile fermierului Teodor Aflat, producător de sfeclă, de a prelua fabrica Luduș, șocul cel mare a venit când, cu o zi înaintea semnării contractului, fabrica i-a fost suflată de sub nas de o femeie de afaceri care cumpărase și fabrica Bod. ”Francezii au vrut să vândă fabrica fără să se facă un audit financiar. Eu am șapte firme pe care fac agricultură și a mai venit încă 8 oameni lângă mine, dar, din cei opt, doar câțiva au vrut să cumpere fără audit financiar”, ne-a declarat fermierul Teodor Aflat.

Producție sau ambalare?

De pe surse, fermierul Teodor Aflat a auzit că actualii patroni ai fabricii Luduș au vrut să cumpere de la francezi, când au auzit că vor să demoleze fabrica, niște echipamente, care le lipseau de la fabrica de la Bod, dar nu s-au înțeles. ”Apoi, dintr-o dată, în ultima clipă, când trebuia să semnez contractul cu francezii, m-am trezit că a cumpărat-o femeia care a luat și Bod”, ne spune Teodor Aflat. Probabil că acesta a fost și motivul pentru care au cumpărat fabrica de la Luduș și este posibil să rămână doar activitatea de ambalare, din moment ce zahărul se aduce din Ucraina. ”La negocierile cu francezii, noi am adus-o, de la 8.500.000 de euro, cu cât voiau să o vândă francezii, la 7 milioane de euro, din care un milion ni-l dădea înapoi ca să facem plățile pe care nu le-au achitat la cultivatori. În contractele de producție sfeclă era prevăzut că, în situația în care prețul la zahăr trecea de 425 euro, se dădeau un bonus. Cum prețul zahărului a ajuns la 1.000 de euro la finele lui 2022, atunci trebuiau să plătească circa 3,5 euro pe tonă. Am înțeles că actualii patroni ai Luduș le-au spus cultivatorilor că le vor da un euro pe tonă pentru sfecla predată în 2021 și doar celor care vor face contracte în 2023”, ne-a precizat fermierul Teodor Aflat. Practic, în loc de 3,5 euro pe tonă pentru producția livrată în 2021, fermierii primesc acum de la noii patroni doar un euro pe tonă și doar dacă semnează contracte pe acest an, fapt care aruncă noi semne de întrebare asupra tranzacției cu francezii.

Lupta lui Adrian Chesnoiu

Fostul ministru al Agriculturii, Adrian Chesnoiu, care a deranjat atât de tare sistemul că i-au făcut dosar penal, a fost cel care s-a bătut cu îndârjire să nu se închidă fabrica de la Luduș, sprijinindu-l cu toate forțele pe fermierul Teodor Aflat și dejucând intenția francezilor de a scoate din patromoniul societății bunuri imobile. ”Adrian Chesnoiu a fost cel care a sigilat fabrica și, astfel, nu a fost descompletată. Francezii au vrut să vândă un teren de 7,5 ha al fabricii, unde se depozitau resturile vegetale și codițele sfeclei, și să facă actele notariale în Ploiești, ca să se piardă urma, mai ales că notarii din zonă nu au avut curajul să facă treaba asta. Adrian Chesnoiu a împiedicat însă tranzacția, pentru că fabrica avea nevoie de acel teren pentru a funcționa”, ne-a mai declarat fermierul Teodor Aflat.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
3.498 afisari

17 COMENTARII

  1. D apai uleiul care sapt aceasta e in oferta la Lidl la 6.49 e adus din Ucraina, din floarea soarelui ultra mega extra chimizat cu pesticide si ingrasaminte. Solutia e sa NU CUMPARATI !!!

    • Pe partea laterală a pungilor scrie mare cât casa „Ambalat la Bod” „Tradiție din o mie opt sute toamna” iar pe fundul pungii, bine ascuns vederii scrie „Origine – Ukraina”. Cine se uită pe fundul pungii? Eu că am citit acum articolul. Dacă nu se poate cu vaxxinarea, poate reușesc să ne extermine cu zahărul. Trebuie să arunc 90% din conținut că 10% l-am consumat.

      • Și să nu mai cumpăr fără să mă uit și pe fundul pungii. Slava Ukrania! Slava cocaina!

  2. zahar leuconostoc lustig

    Adrian Lustig este un scenarist și scriitor român, nominalizat la premiile Gopo. Acesta a scris scenariul câtorva filme cunoscute din România, cum ar fi Nunta mută, Minte-mă frumos, Lindenfeld, o poveste de dragoste, „Minte-ma frumos in centrul… Wikipedia
    Anul nașterii: 29 septembrie 1953 (vârsta 69 de ani), București
    Soție: Eugenia Vodă
    Educație: Universitatea POLITEHNICA din București (1989), Universitatea POLITEHNICA din București (1972–1977) și Colegiul Național Ion Luca Caragiale (1972)
    Cărți: Un băiat ura o fată: roman, Poker și alte două comedii: teatru și Un ceai cu tipele de sîmbătă: roman
    Nominalizări: Gopo pentru cel mai bun scenariu

  3. Da, bai, inainte de a cumpara ceva din colonia esuata, cititi cu atentie cica de unde provine acel rahat de 6 lei si 66 de bani, ca daca scrie ceva de ukro-na-zia, e clar plin cu tot felul de GMO-uri amerloce naziste, numai bune de exterminat toti cobaii multilateral vaxxinati incap car enu au dat coltul pana acum 🙂 Multa m UE la balerinul defazat din Kievul azovist-banderist, si la toata gaska lui de jidani khazari din gubernul sau de criminali nazisti ordinari !! IN curand, prin luna mai vine si ciuperkutza atomica pe la voi, in vizita prin Kiev, cica sa va creasca nivelul tehnic, si sa re-modeleze ceva forme de relief pe acolo !! Ha ha ha 🙂 Bai zdrelinski, mai ai ce carne de tun sa prinzi cu arkanul de pe strada, bai hitleristule ukro-na-zi ? Daca da, iti dorim sa iti cada toti dintii din gura, sa ramai un stirb aratos 🙂 Sklava Kokaina 🙂 Sukha Blyat 🙂

  4. Favaco, articol asemănător a mai fost pe net acu’ jumatate de an… Si tot fake era mâncătoarea de kakat!!!

  5. Ieu nu mananc zahar si ulei ,in schimb bag moluste care cica sunt fructe de apa!Dar vorba Tomiteanului:fructele nu misca De ce nu mananci si rame , coropisnite ,colorado ca sunt tot fructe dar de pamant Ieu mananc la aburi apoi ma tin de garduri cand ma pornesc de acasa Mi-a intrat in cap ca vezi Doamne mierea e super sanatoasa Ia vezi cati dau in diabet de la miere

  6. e bun zaharul ukran….sfecla e cultivata pe langa cernobîl….creste mai mare de la radiatii…

  7. Teapa de la raketi, au gasit fraierii care sa le cumpere gunoaiele chimizate. Romanul maninca si rahat.

  8. Oare ce e in uleiul si zaharul contrafacut din Ucraina si vindute pe sub mina ca produse romanesti. Ce escroci!

  9. Ce teapa! Toata lumea cumpara zahar Bod pentru ca stie ca e produs in Romania si cind colo e din Ucraina! Ce ticalosi! La fel si cu uleiul Cu Gust de la Lidl. Escrocilor!

  10. Problema e ca romanii cu permise de conducere si diplome universitare nu stiu sa citeasca.Am fost multe supermarketuri ,i-am studiat .Nici macar unul din acesti prosti cu mintea odihnita cu aroganta si tupeu cat cuprinde nu s-a uitat la provenienta si termen de garantie al produsului.Le-au azvarlit in cos dupa ce s-au asigurat ca ii priveste toata lumea.Bani nemunciti ,ochiul dracului.

    • Bai, prostane, zaharul nu are termen de expirare, iar daca ai fi fost in tara ai fi stiut ca i s-a facut reclama in draci ca fiind zahar produs in tara.

    • Prost cu minte odihnita esti tu cu ma-ta, cine ma-ta mare sa verifice de unde e zahat atit timp cit ni se spune ca e produs in Romania? Am aflat acum ca ne-au mintit.

  11. Zaharul dupa un timp daca e depozitat in conditii de umezeala se face bulgari ranceziti Dupa revolutie au adus zahar stricat de la Americani si il dadeau la lume cadou

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger