AcasăSOCIALVremea nu mai ține cu Europa. Gazul s-a scumpit

Vremea nu mai ține cu Europa. Gazul s-a scumpit

Preţurile de referinţă la gaze naturale în Europa au crescut luni, revenind de la o cădere înregistrată săptămâna trecută, pe măsură ce temperaturile urmează să scadă în unele părţi ale continentului după o perioadă de căldură anormală.

Contractele futures la hub-ul TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă în Europa,au crescut cu până la 6,6%, după ce săptămâna trecută au pierdut 15%. Ar trebui să se răcească în Germania și în unele părți din nordul Europei până la sfârșitul săptămânii viitoare, potrivit companiei de prognoză Maxar Technologies LLC, ceea ce ar putea să oblige populaţia să utilizeze instalaţiile de încălzire după o amânare prelungită graţie temperaturilor neobişnuit de mari.

În plus, întreruperile din Norvegia reduc livrările, iar câmpul Asgard și-a întrerupt operațiunile din cauza unor „probleme de procesare”, a declarat administratorului de rețea Gassco.

Prețurile rămân sub presiune după ce vremea blândă din ultimele săptămâni a întârziat creșterea cererii de încălzire în Europa. Cu toate acestea,  continentul are o probabilitate mai mare de a înregistra în această iarnă temperaturi semnificativ mai ridicate decât în mod normal, estimează Centrul european pentru prognoze meteorologice pe termen mediu Copernicus Climate Change Service.

Împreună cu livrările mari de gaze lichefiate, reducerea consumului de către clienţii industriali şi faptul că depozitele de gaze sunt aproape la nivelul maxim, există speranţă că Europa ar putea evita problemele cu aprovizionarea cu gaze în această iarnă, chiar dacă livrările ruseşti au fost reduse semnificativ.

„Perspectivele pentru iarna 2022/23 au fost ajutate de o lună octombrie foarte blândă, cu o cerere cu peste 20% mai mică decât în mod normal”, au declarat analiștii de la Deutsche Bank.

Dar optimismul nu este împărtășit de toată lumea: consultanții pieței energiei avertizează că actuala criză este departe de a fi depăşită în condiţiile în care livrările globale de gaze rămân limitate, iar iarna care va veni ar putea să fie una mai aspră.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
254 afisari

1 COMENTARIU

  1. Romani!
    Acum inainte cu putin timp sa vie sezonul rece si frigul le urez la toti romanii- caldura in case, sa aveti cate putin din fiecare de sarbatori si sa fiti lipsiti de boli 5 luni pana la Paşte.
    Doamne ajuta.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger