AcasăSOCIALVremea la extreme: COD GALBEN de ploi și INFORMARE de disconfort termic

Vremea la extreme: COD GALBEN de ploi și INFORMARE de disconfort termic

Cele mai recente vești venite de la meteorologi vin să întărească ideea că în această vară vremea pare să fie una a contrastelor, perioadele cu ploi urmând să fie prezente în peisaj și în intervalul imediat următor. De această dată, însă, specialiștii fac referire și la disconfortul termic, provocat de temperaturile ridicate.

Așadar, ultima zi din iunie aduce din direcția Administrației Naționale de Meteorologie două mesaje.

Zonele aflate sub incidența Codului galben de ploi (sursa foto: ANM)

Unul dintre ele, o atenționare COD GALBEN, valabilă pentru mai multe județe din țară, colorate grăitor în harta atașată, va intra în vigoare marți la ora 12 și va rămâne valabilă până la orele serii, mai exact până la 20.00. În tot acest răstimp, meteorologii spun că instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată în zona Carpaților Orientali, cea mai mare parte a Dobrogei, sudul Moldovei și estul Munteniei.

Ceea ce înseamnă că sunt așteptate ploi ce vor avea și caracter torențial, însoțite de descărcări electrice, dar și de intensificări de scurtă durată ale vântului. Izolat, pot apărea și căderi de grindină. „Cantitățile de apă vor depăși 20…25 l/mp și pe arii restrânse 30…50 l/mp”, avertizează ANM.

Temperaturile urcă până la 36 de grade

Pe de altă parte, meteorologii au făcut publică, în această dimineață, și o informare. Valabil în intervalul 30 iunie, ora 12:00 – 01 iulie, ora 18:00, mesajul de la ANM face referire la un aspect de care e bine să țină cont cei care suportă cu greu căldura din sezonul estival.

Specialiștii spun că vremea va fi călduroasă, izolat caniculară, marți în regiunile sudice și sud-estice, unde maximele se vor situa între 33 și 36 de grade, iar miercuri, 1 iulie, și în vestul țării, unde mercurul termometrelor va urca, în general, până spre 32-34 de grade.
„Mai ales în zonele de câmpie din aceste regiuni, disconfortul termic va fi accentuat la amiază, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge sau va depăși ușor pragul critic de 80 de unități”, precizează meteorologii.

E important de avut în vedere faptul că experții se așteaptă ca acest disconfort termic că se mențină accentuat și în următoarele zile, în special în zonele de câmpie fiind așteptat ca ITU să ajungă pragul critic de 80 de unități și chiar să îl depășească ușor.

author avatar
Cristina Stefan
124 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger