În ultima vreme s-a tot vorbit – în contextul derulării campaniilor de vaccinare împotriva COVID-19 la nivel european, dar nu numai – despre așa-numitul ”pașaport de vaccinare” sau despre ”pașaportul COVID”. Nu sunt puțini cei care se gândesc deja cum va arăta vara acestui an. Și dacă vor merge în concedii și, de ce nu, la concerte. Mai nou, ministrul Culturii a anunțat care ar fi planul, de la nivelul instituției pe care o conduce, când vine vorba de evenimentele mari în aer liber. Ceea ce înseamnă, practic, că ar fi incluse și concertele în aer liber.
Și anume, propunerile ar viza ca accesul celor care vor să participe la un eveniment de acest gen să se facă în anumite condiții. Din spusele ministrului Culturii din Guvernul condus de către Florin Cîțu reiese că s-ar avea în vedere o adeverință de vaccinare antiCOVID, fie un test cu rezultat negativ. E important de subliniat că deocamdată e vorba doar despre propuneri. ”Noi în acest moment suntem în discuţii cu Institutul Naţional de Sănătate Publică şi cu operatorii economici culturali cu privire la reluarea evenimentelor medii şi mari în aer liber. Noi avem câteva propuneri pe care le vom înainta.
Avem în vedere pentru accesul participanţilor la eveniment ori prezentarea unei adeverinţe de vaccinare, ori prezentarea unui test negativ efectuat în maximum 48 de ore, ori prezentarea unui document medical care să ateste că participantul a trecut prin această boală şi are deja anticorpii formaţi. Analizăm inclusiv varianta prin care operatorii culturali să aibă la intrare un centru de testare rapidă”, a declarat Bogdan Gheorghiu, marți, într-o intervenție la Digi24.
Exemplul altor țări europene
Gheorghiu a adus în discuție exemple din alte state europene. ”Dacă ne uităm în restul Europei, în Marea Britanie festivalurile ar începe undeva prin luna iunie, iar Olanda şi-a propus ca acestea să fie deschise undeva în luna iulie. Aşadar, suntem şi noi în aşteptare și legat de proiectul celor de la Comisia Europeană vizavi de paşaportul verde digital. Această comisie a anunţat că pe 17 martie va prezenta public o variantă. Iată că sunt mai multe componente de care depinde o decizie finală în acest sens”, a mai fost auzit spunând ministrul Culturii.
Cum rămâne cu limita de spectatori
Lucrurile s-ar putea schimba și când vine vorba de numărul limită de persoane care pot asista la un eveniment. ”Decizia nu este a noastră. Decizia va fi a celor din zona epidemiologică. (…) Odată cu venirea vremii potrivite pentru evenimente în aer liber, eu sper să fim într-o fază în care să avem nişte reguli clare, care să permită desfăşurarea unor astfel de evenimente. Noi de la Ministerul Culturii pledăm pentru lipsa unei limite de spectatori, în cazul în care toată lumea care a intrat acolo este ori vaccinată, ori testată, ori imunizată dacă a trecut prin boală, cum spuneam mai devreme”, a mai susținut Bogdan Gheorghiu.