AcasăSOCIALVouchere de 8.000 de lei de la stat. Cine sunt românii care...

Vouchere de 8.000 de lei de la stat. Cine sunt românii care pot lua banii

vouchereLista noilor vouchere pentru români, promise de Cabinetul lui Marcel Ciolacu. Ce categorii vor beneficia de ele

Sunt vești bune de la stat după ce Marcel Boloș, ministrul Fondurilor Europene, a anunțat că 3 categorii de persoane vor primi noi vouchere de la stat în valoare de 4.000 de lei.

Beneficiarii noului ajutor de la stat vor fi familiile sărace cu mulți copii, persoanele vârstnice care locuiesc singure și care au vârsta peste 60 de ani şi plafonul de venit până în 2.000 lei.

Vouchere duble pentru români

De asemenea, persoanele cu dizabilități vor putea primi vouchere de 4.000 de lei. Marcel Boloş a anunţat însă că beneficiarii trebuie să mai îndeplinească anumite condiţii.

Banii de la stat vor putea fi folosiţi pentru repararea locuințelor, iar pe lângă acest ajutor cei care se încadrează mai pot beneficia și de voucher pentru electrocasnice sau pentru reintegrare socială, tot în valoare de 4.000 lei, a mai spus Marcel Boloș. Astfel, unii dintre beneficiari vor putea încasa în total vouchere în valoare de 8000 de lei.

„Avem un pachet de servicii pe care îl oferim pentru trei categorii de beneficiari: familiile sărace cu mulți copii, persoanele vârstnice care locuiesc singure și care au vârsta peste 60 de ani şi plafonul de venit până în 2.000 lei, dar şi persoanele cu dizabilități.

Este vorba de un pachet de servicii sociale care include și componenta aceasta de reparare a locuințelor, în special locuințele sociale care sunt proprietatea unităților administrativ-teritoriale, dar și proprietatea acestor categorii de beneficiari pe care le-am menționat.

Valoarea acestui voucher este de 4.000 lei pentru repararea locuințelor și, în plus, mai pot beneficia și de voucher pentru electrocasnice, pentru ceea ce înseamnă reintegrare socială, tot în valoarea de 4.000 lei”, a declarat Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Noile vouchere ar putea fi distribuite în această vară

În ceea ce privește momentul efectiv în care românii ar putea primi banii, ministrul Marcel Boloș a indicat trimestrul al doilea din 2023 ca termen estimativ. „Noi încercăm ca mecanismul instituțional și financiar pentru ca să sprijinim categoriile acestea sărace de românii să îl avem finalizat în cursul trimestrului întâi, respectiv până la sfârșitul lunii martie și să putem începe acordarea efectivă, probabil începând cu trimestrul al 2-lea al acestui an. Trebuie să precizez faptul că este un element de noutate pentru România că aceste acest pachet de servicii sociale include și serviciile de îngrijire la domiciliu pentru persoanele vârstnice care sunt imobilizate la pat.

Avem aceste centre comunitare în cadrul cărora se vor presta aceste tipuri de servicii sociale care vor funcționa pe lângă autoritățile locale și este pentru noi un început de drum, pentru că un asemenea pachet complex de servicii sociale nu am mai avut până acum asigurat din fonduri europene. În cel mai scurt timp sperăm să definitivăm mecanismul și să-l putem oferi în detaliu pentru beneficiarii pe care i-am menționat”, a mai completat spus Marcel Boloş.

author avatar
Andreea Vlad