AcasăSOCIALVoucher-ul uriaş, de 72.500 lei, pe care autorităţile se pregătesc să-l acorde...

Voucher-ul uriaş, de 72.500 lei, pe care autorităţile se pregătesc să-l acorde românilor. Ce condiţii trebuie să îndeplineşti

Autorităţile se pregătesc să acorde românilor un voucher uriaş, în valoare de 72.500 lei. Bonificaţia e cuprinsă în „RePowerEU” un program national de eficiență energetică.

Programul Național „Casa eficientă energetic” are ca scop creșterea cu minim 30% a eficienței energetice.

Cum primeşti banii

Conform documentului, Axa II se adresează publicului general, cu referire la clădirile rezidențiale aparținând persoanelor fizice:

“Aceștia au posibilitatea de a opta pentru un sistem de vouchere care constă în decontarea lucrărilor de renovare, precum și a evaluării tehnice (i.e auditul energetic al cădirii) însumând 72.500 RON ( 70.000 RON + 2.500 RON).

Cererile de finanțare vor fi depuse de beneficiar prin utilizarea platformei web dedicată a MIPE prin respectarea principiului primul venit, primul servit.

O condiție importantă pentru accesarea finanțării este aceea de deține un certificat de performanță energetică pentru casa care face obiectul renovării, obținut în ultimele 3 luni care să dovedească încadrarea imobilului în categoriile G, F, D sau E.

Totodată, beneficiarul trebuie să prezinte un contract încheiat cu o firmă de construcție și un proiect care să prevadă lucrări care să conducă la o creștere a eficienței energetice cu minim 30%. Nu vor fi acceptate la finanțare imobile cu risc seismic cl.I și cl.II„.

La ce trebuie folosit ajutorul

Românii care intenţioneaă să aplice pentru acest voucher, trebuie să ştie cum au voie să cheltuie banii.

Investiția va consta în modernizarea energetică a locuinței prin lucrări care contribuie la îmbunătățirea performanței energetice şi se referă la:

  • izolarea termică a peretelui exterior și a fațadei;
  • lucrări de înlocuire a tâmplăriei exterioare existente cu tâmplărie termoizolantă, incluzând ferestre și uși;
  • izolarea termică a acoperișului/planșeului,
  • montarea unui sistem fotovoltaic de generare de energie electrică cu o capacitate de 3kW net (doar în cazul proprietarilor vulnerabili, aceștia sunt înscriși în axa 1.

Renovarea energetică va cuprinde obligatoriu lucrări care vor asigura o reducere minimă a consumului de energie de 30%, și a emisiilor de CO2.

author avatar
Andrei Ștefan
731 afisari

2 COMENTARII

  1. Auditarea energetică a unui apartament costă maxim 250 lei. Să faci izolare termică numai pe exterior este inutil atât timp cât vecinii laterali și sus-jos stau cu centralele închise.

Comments are closed.

Nu rata să citești

Ultimele știri