AcasăSOCIALUPDATE. Cîțu, anunț despre Sărbătorile de Paști și slujba de Înviere: ”Soluția...

UPDATE. Cîțu, anunț despre Sărbătorile de Paști și slujba de Înviere: ”Soluția spre care mergem este să adaptăm…”

foto: Facebook/Guvernul României

UPDATE: De la Guvern s-a transmis o primă reacție a premierului Cîțu, după întrevederea de joi, de la Palatul Victoria.

”Am avut astăzi o întâlnire extrem de utilă cu reprezentanții cultelor religioase din România. Am discutat soluții pentru ca, anul acesta, fiecare credincios care întâmpină în perioada următoare Sărbătorile Pascale, sau alte ritualuri religioase specifice cultului din care face parte, să o facă în condiții de siguranță sanitară.

Am ascultat cu toată deschiderea propunerile reprezentanților fiecăruia dintre culte în ceea ce privește stabilirea unor derogări de la restricțiile actuale de circulație pe timp de noapte, strict pentru aceste sărbători”, a transmis șeful Executivului, citat pe pagina de Facebook a Guvernului.

Potrivit precizărilor premierului, se are în vedere o adaptare la nivelul acestor restricții de circulație pe timp de noapte, astfel încât oamenii să poată merge la slujba de Înviere. ”Soluția spre care mergem este să adaptăm intervalul orar al restricțiilor de circulație, astfel încât credincioșii să poată participa fizic la Slujba de Înviere sau la sărbătorile proprii fiecărui cult religios, evident, cu condiția respectării regulilor de siguranță sanitară”, transmite Florin Cîţu. Nu se fac, însă, precizări concrete cu privire la intervalul orar avut în vedere.

În schimb, s-a mai punctat asupra unui aspect: campania de vaccinare. ”În același timp, am făcut apel la reprezentanții cultelor religioase să susțină în rândul credincioșilor campania de informare cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19. Vaccinarea rapidă a unui segment cât mai mare de populație ne va ajuta să depășim cât mai curând pandemia și cu cât mai puțini români afectați de virus”, se mai transmite în mesajul premierului.


După ce premierul Cîțu a avut, joi, discuții cu reprezentanții cultelor religioase din România și cu cei ai Secretariatului de Stat pentru Culte, s-a aflat un prim răspuns cu privire la întrebarea pe care o au mulți români, dat fiind că se apropie Sfintele Paști, sărbătoare pe care în acest an credincioșii catolici o vor marca pe 4 aprilie, iar cei ortodocși pe 2 mai.

Și anume dacă se va putea merge la biserică, în noaptea de Înviere, pentru a se lua Lumină, știute fiind restricțiile ce au fost în vigoare anul trecut, de Paști.

Astfel, la finele discuțiilor de la Palatul Victoria, din direcția Patriarhiei Române s-a dat un semnal că acest lucru va fi posibil. ”Deschiderea tuturor oficialităților pentru buna, ordonata și în același timp fireasca desfășurare a Slujbei de Înviere, ca și a celorlalte sărbători proprii altor culte religioase în următoarea perioadă, indică faptul ca acestea se vor putea desfășura normal, cu respectarea riguroasă a tuturor măsurilor sanitare ce vor rămâne obligatorii (purtarea măștii, distanțarea sanitară, deplasarea pe jos sau cu mijloc de transport propriu la lăcașul de cult de care aparținem etc)”, a anunțat Patriarhia, potrivit hotnews.ro.

Momentan, nu au fost anunțate mai multe detalii cu privire la intervalul orar exact și nici cu privire la elemente de ordin organizatoric.

Rămâne de văzut când anume se va face un anunț oficial și din direcția Palatului Victoria, cu privire la aceste discuții pe care le-a avut premierul Cîțu, la întrevedere fiind chemați, între alții, și secretarul de stat Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, dar și coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, medicul Valeriu Gheorghiță. DETALII AICI.