AcasăSOCIALVor mai avea românii un Crăciun fericit? Ăsta e calculul ce dă...

Vor mai avea românii un Crăciun fericit? Ăsta e calculul ce dă dureri de cap! Cât costă o masă tradiţională de Sărbători

masa_de_craciun Vor mai avea românii un Crăciun fericit? Ăsta e calculul ce dă dureri de cap! Cât costă o masă tradiţională de Sărbători

Sărbătorile românilor nu vor fi neapărat triste, dar mai costisitoare cu siguranţă. De ce? Pentru că s-au scumpit atât alimentele de bază, cât şi cele produsele tradiţionale ce se pun pe masa de Crăciun.

Se pare că alimentele la care facem referire ar putea să fie mai scumpe și cu 25% fata de anul trecut. De la începutul anului până în acest moment, pâinea și uleiul au înregistrat creșteri de prețuri de aproximativ 25%, potrivit datelor Ministerului Agriculturii.

În doar 10 luni, pâinea s-a scumpit cu 50 de bani, iar uleiul cu aproximativ 1,5 lei.

Cât costă carnea de porc?

Carnea de porc poate fi achiziţionată la preţuri cuprinse între 19 lei şi 24 de lei pe kilogram, în funcţie de sortiment. Şi până de Crăciun se aşteaptă o scumpire de cel puțin 20%. Astfel că cel mai ieftin sortiment de carne de porc va costa 22,8 lei kilogramul.

Şi uleiul s-a scumpit. Ar putea costa cu 10% mai mult până la sfârşitul acestui an. De la 7 lei și 40 de bani cât costă în prezent un litru de ulei, acesta ar putea ajunge la peste 8 lei la finalul lui 2021.

Iată lista produselor tradiţionale şi preţul lor:

 • Carnea de porc
 1. preț actual – 19 lei/kg
 2. preţ după scumpirea cu 20% – 22,8 lei/kg
 • Uleiul vegetal
 1. preţ actual – 7,4 lei/l
 2. preţ după scumpirea cu 10% – 8,14 lei/l
 • Pâine
 1. preţ actual – 2,5 lei/ buc
 2. preţ după scumpirea de 3-5% – 2,65 lei/buc
 • Zahăr
 1. preţ actual – 3 lei/ kg
 2. preţ după scumpirea de 6% – 3,18 lei/ kg
author avatar
Andrei Ștefan