AcasăSOCIALVom sta mai mult acasă? Săptămâna de lucru de 4 zile prinde...

Vom sta mai mult acasă? Săptămâna de lucru de 4 zile prinde tot mai mult contur. Veste de ultim moment!

muncaVom sta mai mult acasă? Săptămâna de lucru de 4 zile prinde tot mai mult contur. Veste de ultim moment!

O idee mai veche, şi anume aceea ca europenii să lucreze mai puţin, adică 4 zile din 7, prinde tot mai mult contur. Şi asta în urma unui experiemnt ce a avut loc în Islanda.

Care au fost rezultatele? A fost un succes răsunător. Cum a funcţionat experimentul? Muncitorii au fost plătiți cu aceeași sumă de bani pentru mai puține ore de muncă, realizate între anii 2015 și 2019. Potrivit acestora, în majoritatea companiilor productivitatea a rămas la același nivel sau chiar s-a îmbunătățit.

Astfel de experimente au loc în întreaga lume, inclusiv în Spania, iar compania Unilever pune deja în practică în Noua Zeelandă acest nou concept de pe piața muncii.

Mai puţină muncă, pe aceeaşi bani

Rezultatele satisfăcătoare au determinat sindicatele să renegocieze contractele de muncă, iar acum 86% dintre angajații din Islanda fie au trecut la un program mai scurt, pentru același salariu, fie sunt în curs să obțină acest drept.

Acest studiu arată că cel mai mare test din lume privind reducerea săptămânii de lucru în sectorul public a fost, din toate punctele de vedere, un succes incontestabil”, a declarat Will Stronge, cel care a condus cercetările.

Arată că sectorul public este pregătit să fie un pionier în ceea ce privește reducerea săptămânii de lucru – iar alte guverne pot învăța din asta”, a adăugat el.

Ce ţări mai exprimentează săptămâna de lucru de 4 zile?

Testări similare au loc, până în prezent, în mai multe țări din lume, printre care Spania și Noua Zeelandă, în timp ce guvernul japonez a recomandat chiar companiilor din țara sa să implementeze acest sistem cu 3 zile libere.

În Marea Britanie, un raport comandat de campania „Săptămâna de 4 zile” a indicat, în mai, că programul de lucru mai scurt ar putea reduce totodată și amprenta de carbon a Regatului Unit.

author avatar
Andrei Ștefan
540 afisari

2 COMENTARII

  1. Cel mai bine e sa ai liber Vineri Sambata si Duminica si sa se lucreze doar cate 6 ore zilnic cu pauza siesta ca in Spania de 3 ore. Adica incepi la 6 te culci la 9 te scoli la 12 si la 3 esti la bere.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger