AcasăSOCIALVistieria Guvernului, goală. Cîțu se împrumută în draci

Vistieria Guvernului, goală. Cîțu se împrumută în draci

Florin Cîțu a dus datoria României la aproape 100 miliarde de euro

Ritmul nebun în care se împrumută ministrul Finanțelor în numele țării a reușit să-i sperie și pe cei mai optimiști specialiști din economie. Ultima povară pusă în cârca României este un împrumut uriaș, de 2,5 miliarde de euro, la care s-a adăugat, imediat, un alt împrumut de 500 milioane de euro.

Frenezia ministrului Cîțu și ușurința cu care se împrumută de peste tot cu dobânzi copleșitoare riscă să îngenuncheze financiar România până la sfârșitul acestui an. În doar două zile, 24 și 25 noiembrie, Ministerul Finațelor Publice a contractat două împrumuturi de trei miliarde de euro, pentru a finanța deficitul bugetar. Astfel, prin Ordinul nr. 3020/2020 din 24 noiembrie, a fost aprobată contractarea de către Ministerul Finanțelor Publice a unor împrumuturi pe piețele externe de capital în sumă totală de până la 2,5 miliarde euro, prin lansarea a două serii noi de obligațiuni, pe o perioadă de 9 ani și 20 de ani, în cadrul Programului-cadru de emisiuni de titluri de stat ”Medium Term Notes”. Împrumuturile vor fi administrate de către Citigroup Global Markets Limited, Erste Group Bank AG, ING Bank N.V., J.P. Morgan Securities plc și UniCredit Bank AG, iar suma va fi virată în contul de valută deschis pe numele Ministerului Finanțelor Publice la Banca Națională a României. Cele 2.5 miliarde de euro vor fi utilizate pentru finanțarea deficitului bugetar, refinanțarea și rambursarea anticipată a datoriei publice guvernamentale, în conformitate cu prevederile legislației în vigoare privind datoria publică, se arată în ordin.

Cupoane de 5.000 de euro

Tot pentru finanțarea deficitului bugetului de stat și refinanțarea datoriei publice, ministrul finanțelor a emis în 25 noiembrie un alt ordin prin care a aprobat prospectul de emisiune a obligațiunilor de stat cu cupon denominate în euro, în valoare nominală totală de 500.000.000 euro. Cupoanele vor fi scoase la licitație, iar valoarea nominală individuală a unei obligațiuni de stat cu cupon denominate în euro va fi de 5.000 euro. ” Valoarea nominală totală a emisiunii de obligațiuni de stat cu cupon denominate în euro poate fi majorată prin redeschideri ulterioare ale acesteia. În funcție de necesitățile de finanțare și/sau de nivelul randamentului rezultat în urma licitației, Ministerul Finanțelor Publice își rezervă dreptul ca suma împrumutată aferentă unei serii să fie majorată, micșorată sau anulată. Dobânda (cuponul) se va plăti anual la data de 28 aprilie, începând cu 28 aprilie 2021 și terminând cu 28 aprilie 2025”, se precizează în ordinul de ministru.

Împrumuturi și de la români

La începutul acestei luni, Ministerul Finanțelor a pus în vânzare a doua serie din acest an de titluri de stat pentru populație în lei și titluri de stat denominate în euro, care vor fi listate automat la Bursa de Valori București, având maturități de 1 si 3 ani pentru moneda națională și de 5 ani pentru euro. Dobânzile anuale oferite la titlurile de stat în lei vor fi de 3,5% pentru scadența de 1 an și 4,0% pentru scadența la 3 ani, iar titlurile de stat în euro vor avea o dobândă anuală de 1,85%. În tranșele lansate la mijlocul verii, Ministerul Finanțelor Publice atrăsese de la populație suma lunară record de peste 2 miliarde de lei (1,22 miliarde lei și, respectiv, 168,4 milioane euro). Totodată, din 17 noiembrie a fost lansate noi emisiuni de titluri de stat destinate exclusiv populației în cadrul Programului Tezaur, cu maturități de 1, 2 și 3 ani. Perioada de subscriere se va încheia pe data de 14 decembrie 2020. ”Aceste emisiuni reprezintă o alternativă de economisire avantajoasă pentru români, având în vedere că veniturile provenind din dobânzi sunt neimpozabile. Rata dobânzii este de 3,5% – 1 an, 3,75% – 2 ani, 4,00% – 3 ani, fără plafon individual de subscriere”, au precizat reprezentanții Ministerului Finanțelor Publice.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
801 afisari

7 COMENTARII

  1. Adică ei au voie să indatoreze si nepoți nepoților de dragul băncilor străine. Este de neînțeles cum un singur om poate indatora o țară.
    Cum poate fi incontrolabil?
    Parlamentul este doar formal.
    Parlamentul nu își are rostul in republica banana.0 parlamentari ar fi idealul.

  2. Poate asta sa treacă peste iohann sau are delegare.un nefericit trist care crede ca va rămâne ceva de el după ce pleacă sa și ia imunitate de frica!!

  3. Parlamentul dacă era al romanilor patrioti edicta de mult timp o lege a stopării îndatorării tarii. Dar cum e alcătuit din tot felul de ciolaci și alți lucrători sau turnători la Secu, șantajați cu dosare la DNA, sarabanda merge mai departe. Ei știu ca din banii ăștia papa tot ei și firmele lor. Se tot vantura ideea ca datoria e la jumătatea PIB și ca mai e loc de îndatorare, ca deh alții sunt mai datori ca noi. Vrăjeli pentru fraieri, pentru ca PIB-ul Ro este realizat preponderent de străini, care la prima adiere mai serioasa a crizei sau a Crivatului își vor lua catrafusele-n spate și ne vor arata dosul. Și atunci se va vedea ca datoria e mai mare decât…., prostia și hoția la un loc dar, deja acum este prea târziu!

  4. Citu nu trebuie sa raspunda pentru raspindirea de informatii false, si de proasta gestionare a banului public ?
    o sa-l trimitem la coafor sa se vopsească, ca Sica, ca le sta bine impreuna

  5. E normal ca unele categorii de bugetari cum sunt cei de la Directia Antifrauda sa dea in judecata angajatorul pentru recastigare sporuri? E normal sa plateasca cetateanul pentru sumele ce trebuie acordate? E normal ca ei sa primeasca si altii nu? E normal ca principala lor preocupare este sa se judece cu Anaful? E normal sa existe acolo o clica de conducatori care lovesc puternic in imaginea guvernantilor? E normal sa nu fie reformata aceasta structura de control? E normal sa fie anormal?

  6. Pai cum sa nu se imprumute. Trebuie platite si sporurile inspectorilor antifrauda. Conform proceselor castigate cu tot cu dobanzi sumele ajung intre 30000 si 50000 de lei de persoana in functie de gradul profesional. La o medie de 1000 inspectori procesomani calculati si dumneavoastra ce efort bugetar este. Dar trebuie luat in calcul si plata sporului de acum inainte. Si sa vezi sume mai ales la sefaraie. Chiar astea nu le vede nimeni? Nimeni nu se sesizeaza cand curg banii spre gauri fara fund? Si ce daca sunt procese. Se pot reglementa lucrurile legal imediat in interiorul institutiei. Dar bani pentru alocatii copii nu sunt, pentru sanatate nu sunt, pentru pensii nici atat. Unii mor de foame si altora nu le ajung salariile. Si cine deconteaza gaurile astea.. desigur ca noi cei amarati. Asa se intampla cand in institutiile statului nu sunt reglementate foarte clar modalitati de functionare in situatii cum este cea pe care o traversam cu totii. Cu alte cuvinte este o crima sa iei in momente din astea banul ce se cuvenea pentru oamenii bolnavi.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger