AcasăSOCIALVistieria e goală. Guvernul s-a apucat să jecmănească firmele de stat

Vistieria e goală. Guvernul s-a apucat să jecmănească firmele de stat

Guvernul Cîțu a făcut praf bugetul

Guvernul Cîțu a decis să confiște profitul companiilor de stat pentru a-și astupa găurile bugetare, semn că economia nu duduie deloc așa cum tot trâmbițează premierul în ultima perioadă. Măsura este extrem de periculoasă pentru viitorul societăților, dar și pentru securitatea energetică a țării, având în vedere că absența investițiilor le va scoate de pe piață.

Profiturile Transgaz și Hidroelectrica vor fi confiscate de Guvern, în proporție de 90%, potrivit unui memorandum adoptat în cel mai mare secret și dezvăluit de site-ul HotNews. Analistul economic prof.dr.Mircea Coșea, fost ministru de stat, a arătat că măsura va pune pe butuci companiile de stat într-o perioadă extrem de dificilă, dat fiind obligativitatea tranziției la energia verde.

”Același lucru l-au făcut și cei de la PSD, prin Ordonanța 114, la inițiativa lui Darius Vâlcov, pentru că, în disperare de cauză, neavând bani la buget, s-a rechiziționat atunci profitul întreprinderilor cu capital de stat. În perioada aceea liberalii au criticat foarte dur măsura, spunând că este un atentat la dezvoltarea țării, dar văd că o reiau și ei, iar asta înseamnă că situația este gravă, dacă au apelat la așa ceva. Este clar o măsură cu efecte negative, pentru că societățile acestea cu capital majoritar de stat nu sunt toate găuri negre, așa cum zice Guvernul astăzi, unele au profit. Cel puțin companiile din energie merg foarte bine și, dacă le iei profitul, înseamnă că ele nu mai pot face investiții. Or în perioada care vine investițiile în energie sunt absolut necesare pentru că intrăm în tranziția spre economia verde, asta ni se cere și este inclus și în Programul Național de Relansare și Reziliență. Este o măsură care naționalizează, de fapt, profitul, naționalizează între ghilimele, pentru că trece de la stat la stat, nu este o naționalizare propriu-zisă, ci o rechiziționare de la întreprinderi pentru a-l băga în buget pentru alte scopuri”, ne-a declarat prof.dr.Mircea Coșea.

Se pierde controlul prețurilor

Lipsa de investiții va duce la declasarea tehnică și tehnologică a companiilor, care vor pierde competitivitatea, susține prof.dr.Mircea Coșea. ”La concurența care este acum, vor veni alții care vor face ce vor dori pe piață, vor ridica prețurile, vor scoate de pe piață capitalul românesc, pleacă pe la străini. Se întâmplă multe lucruri, dacă forța capitalului de stat scade, și scade, pentru că, nemaiavând forță de investiții și de modernizare, ea își pierde locul pe care îl are, iar economia o să o ia alții. Se pierde și controlul prețurilor pentru că se intră pe altă piață, pe care nu o reglezi tu, din interior. Și pățim ce pățim acum cu electricitatea după liberalizarea pieții. Liberalizarea energiei electrice nu a fost una făcută așa cum trebuie într-o piață liberă. Nu este o piață liberă, este o piață în care sunt înțelegeri între marii importatori de energie, între distribuitori, este o piață care are o concurență destul de complicată, iar Consiliul Concurenței, ca de obicei, nu face nimic, este o instituție inofensivă ca agheasma, poți să iei, poți să nu iei, tot aia e. Deci vor crește prețurile la energie, iar Guvernul o să facă eforturi să le stăpânească, pentru că această creștere va duce la o creștere a inflației mai mult decât este prognozată”, ne spune prof.dr.Mircea Coșea, fost ministru de stat.

Nu-i mai împrumută nimeni

Faptul că a început să stoarcă din interior tot ce se poate este o dovadă a faptului că bugetul se află într-o situație foarte complicată și că nu au de unde să mai scoată bani, ne spune prof.dr.Mircea Coșea. ”O astfel de măsură luată de un guvern liberal arată că sunt la zid. Pe de altă parte, și-au dat și ei seama că nu pot merge la infinit cu împrumuturile, că au început să aibă împrumuturi dificile, că ajungem la 50% din PIB și atunci storc din interior tot ce se poate. Mă miră că au adoptat măsura lui Vâlcov. Altceva nu au găsit? Să facă și ei niște locuri de muncă în agricultură, în industria procesatoare, pentru că încep acum să apară legumele, fructele și nu putem să le procesăm, pentru că nu avem unde, nu avem cum, vom cumpăra iarăși bulion, conserve de pește, când putem să le facem noi”, ne-a mai precizat prof.dr. Mircea Coșea.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.664 afisari

25 COMENTARII

  1. Daca un privat ‘ ciordeste” profitul firmei fara platile aferente, are mari probleme.
    Astia pot incalca legea printr un memorandum, fara valoare juridica ? Daca companiile raman fara investitii, le scade eficienta.Le scade eficienta, scade profitul.Scade profitul , intra in insolventa cam ca pe vremea lui Boc-base….Dupa care o sa o vanda pe nimic.
    Bravo catu ! Cel mai bun manager !

    • Fă, reduso, prăpădul a fost uriaș îndeosebi sub ciuma roșie, pocnitoare mică….

      • bai spalatule pe creier tefelist sorosist, ciuma galbena a alogenilor paraziti e de un miliard de ori mai periculoasa !

        • Iar halesk k…t din Tiraspol , visteria a fost goala in noiembrie 2019 , ciuma rosie a ras tot !

          • Da , ei au dat pensii speciale, Dracnia a incercat sa le taie d-aia l-au bagat la parnaie! Jet!

          • Jet , stop minciunii ! In 2010 , Guvernul PDL , condus de Emil Boc , A ABROGAT PENSIILE SPECIALE . GUVERNUL VICTOR PONTA , A FOST CEL CARE A INTRODUS IN SCHEMA PRIVILEGIUL PENSIILOR SPECIALE SI A ADAUGAT CHIAR NOI CATEGORII . PSD A PIERDUT ALEGERILE PARLAMENTARE DIN CAUZA ACESTUI SUBIECT . DRAGNEA , CAND SI-A DAT SEAMA CA PIERDE ALEGERILE , PE 21 MAI 2019, A INCERCAT SA DREAGA BUSUIOCUL SI A DECLARAT , FARA ACOPERIRE LEGALA , CA RENUNTA LA PENSIA SPECIALA DE PARLAMENTAR .

      • Nu stii ce vorbesti.Ii dai cu ciuma rosie,astia au fost la guvernare impreuna si cu ciuma rosie si daca aduni anii in care au guvernat sunt mai multi ca la ca la ciuma rosie,asta e realitatea.Si chiar daca ar fi cum zici,nu ar fi o scuza sa faca asa ceva.

    • Hidroelctrica era pusa oe butuci in vremea domniei base-boc.A venit ciuma rosie si a dus o la profit.Acu le sta in gat sa o paradeasca iar ?

    • Am fost in fundul gol 30 de ani cu PSD , am trecut la bikini cu manecuta si urmeaza si pantalonii scurti . Nici cu frunze de brusturi nu ne-a imbracat pizideeu ….

  2. pai sti,mabile ai lege sa impozitezi profitul la sursa , ia banii la nuveleul norvegiei din redevente mai strange si tu de la aia care jecmanesc pe fata romanii!!!!!!!!!!

  3. Ete ca aparu de la o vreme pe aici inca un sobolan galben.Pai daca ciuma rosie a fost cretina si a acordat aceste pensii speciale cine impiedica ciuma galbena sa regleze treburile?Ca asa promitea unul de-al vostru care isi dadea cu ruj pe buze.Acum au amutit ca au nevoie de „speciali” sa apere dictatura ordinara pe care au instaurat-o telecomandati din afara tarii.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger