Cauta

Vise destrămate. Cîțu își pune părinții în cap: „Ar influența negativ ținta de deficit bugetar”

Florin Citu

Vise destrămate. Cîțu își pune părinții în cap: „Ar influența negativ ținta de deficit bugetar”

Guvernul Cîțu respinge inițiativa de a acorda 1.500 de lei pentru salariații cu copii. Premierul consideră că „ar influența negativ ținta de deficit”.

Proiect UDMR pentru plata sprijinului de 1.500 de lei pentru salariații cu copii mici, prin care se decontau cheltuieli cu creșa și grădinița, a fost suspendat în primăvară de Ministerul Finanțelor.

Inițiatorul proiectului, deputatul Szabó Ödön, consideră că obiecțiile formulate de Ministerul Finanțelor nu au avut o bază solidă, vorbindu-se despre un impact bugetar de 4,5 miliarde de lei din bugetul de stat pentru acordarea acestui sprijin.

Guvernul Cîțu refuză în continuarea sprijinul de 1.500 de lei pentru salariații cu copii. Executivul va trimite Parlamentului un punct de vedere negativ, în care nu susține proiectul de lege. Decizia a fost luată în ședința de Guvern de marți. Argumentele Executivului sunt atât financiare (bugetul de stat nu-și permite cheltuieli în plus) cât și legislative (ar apărea discriminări).

Impactul bugetar este prea mare

Se pare că impactul bugetar este prea mare, această măsură de ajutor pentru părinți fiind anulată până la 1 ianuarie 2022. Unul dintre motivele pentru care se suspendă acest sprijin este că norma actuală are caracter discriminatoriu pentru diferite categorii de angajați. Deși mai mulți parlamentari au decis extinderea dreptului pentru mai mulți angajați.

„Considerăm că nu se reglementează o măsură legislativă eficientă, întrucât, în cazul contribuabililor care realizează venituri din activităţi independente, altele decât venituri din profesii liberale, pentru care venitul net anual se determină pe baza normelor de venit, nu există posibilitatea deducerii, integral sau limitat, după caz, a cheltuielilor efectuate.

Astfel, această categorie de contribuabili, cât și salariații lor, avansează cheltuieli pentru educaţia timpurie a copiilor, însă, spre deosebire de persoanele fizice care realizează venituri din salarii sau venituri din activităţi independente pentru care venitul net anual se determină în sistem real, nu beneficiază de vreun stimulent fiscal. În consecinţă, considerăm că, raportat la intenţia de reglementare (…) pentru această categorie de contribuabili, prezenta inițiativă legislativă nu va produce efectele dorite, creând discriminări.”, se arată în motivarea Guvernului.

Ultimele stiri

  • Vara începe „în forță”! La ce valori vor ajunge temperaturile zilele următoare. Șefa ANM: „Înseamnă deja pragul unei zile de caniculă”
  • Alertă alimentară în România. Sortiment de pește, retras de la rafturi de un cunoscut hipermarket/Care e motivul
  • Cresc veniturile populației în urma măsurilor PSD: românii iau mai multe credite, pe dobânzi mai mici
  • Fluctuațiile la prețul energiei nu-i afectează pe români: Guvernul Ciolacu păstrează plafonarea prețurilor până în primăvara lui 2025
  • Ucrainean reținut de DNA Constanța, pentru cumpărare de influență/Prins în flagrant
  • El a câștigat finala „Românii au talent”, sezonul 14! Tânărul pleacă acasă cu marele premiu de 120.000 de euro – VIDEO
  • Suma uriașă pe care a Trump a câștigat-o în 24 de ore după condamnare. „Sistemul nostru digital de strângere de fonduri a fost copleşit”
  • Imagini dramatice în Italia! Trei tineri, filmați în timp ce se țin în brațe, înainte de a fi luați de ape/Mașina lor, cu numere românești
  • Horoscop 1 iunie 2024. Comunicarea este cheia astăzi
  • Momente de spaimă! Un autocar cu zeci de copii a luat foc pe autostrada A10, în judeţul Alba
  • Exit mobile version