AcasăSOCIALVine tăvălugul. Sănătate doar contra cost

Vine tăvălugul. Sănătate doar contra cost

Ministerul Sănătății amână inevitabilul. Pacienții asigurați, obligați să plătească pentru servicii medicale

Ministerul Sănătății vrea să amâne, doar, intrarea în vigoare a prevederilor referitoare la contribuția personală a pacienților asigurați în ambulatoriul clinic de specialitate şi ambulatoriul paraclinic de specialitate. Instituția avertizează că 88% dintre aceste ambulatorii sunt private, pacienții fiind nevoiți să plătească pentru orice serviciu medical, existând pericolul prejudicierii stării de sănătate a românilor.

Ministerul Sănătății a propus, într-un proiect de ordonanță de urgență, prorogarea termenului de aplicare a prevederilor cu privire la contribuţia personală, care poate fi plătită de asigurați, pentru unele servicii medicale acordate în ambulatoriul clinic de specialitate şi ambulatoriul paraclinic de specialitate.

Măsura este necesară pentru ca pacienții asigurați să aibă acces la servicii medicale ambulatorii fără contribuție personală, întrucât în condițiile în care asiguratul nu poate suporta contribuția personală și în condițiile în care nu va avea asigurat accesul la furnizorii publici, acesta va accesa serviciile medicale cu întârziere față de momentul nevoii de astfel de servicii, ceea ce conduce în mod direct la agravarea stării de sănătate a asiguratului, respectiv prejudiciază cu efecte pe termen lung sănătatea populaţiei, susține ministerul.

”Lipsa promovării acestui act normativ ar conduce la obligarea persoanelor asigurate la plata unei contribuții personale. Astfel, o consecință directă va fi crearea de liste lungi de așteptare la nivelul unităților sanitare publice, asigurații fiind nevoiți să se adreseze furnizorilor privați pentru acordarea de servicii medicale, pentru care vor plăti contribuție personal”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

La mâna privaților

Din cei 3.989 de furnizori care sunt în relații contractuale cu casele de asigurări de sănătate pentru furnizarea de servicii medicale în asistența medicală ambulatorie de specialitate pentru specialitățile clinice, 88% sunt privați (3.516 sunt furnizori privați), iar din cei 1.061 de furnizori care sunt în relații contractuale cu casele de asigurări de sănătate pentru furnizarea de servicii medicale în asistența medicală ambulatorie de specialitate pentru specialitățile paraclinice, 76% sunt privați (806 sunt furnizori privați), arată Ministerul Sănătății.

Astfel, persoanele cu venituri mici nu vor putea accesa serviciile de îngrijire a sănătății la momentul nevoii, cu toate că sunt asigurate, starea de sănătate va fi agravată, conducând ulterior la necesitatea internării în spital cu cheltuieli mult mai mari pentru tratament, recuperare și îngrijiri de sănătate pe termen lung.

”Majoritatea furnizorilor de servicii medicale ambulatorii fiind privați, nevoia de servicii de sănătate va genera costuri substanțiale chiar și pentru asigurații cu venituri medii, grevând bugetul acestora și a familiilor lor, ceea ce va crește povara financiară concomitent cu scăderea nivelului de trai. Norma în vigoare nu face excepție pentru categorii vulnerabile de asigurați, precum copiii, gravidele, persoanele cu dizabilități, ceea ce ar putea conduce la scăderea indicatorilor de sănătate a populației, inclusiv a speranței de viață”, susține Ministerul Sănătății.

Se amână și biletele de trimitere

Proiectul de ordonanță de urgență prevede și prorogarea termenului de aplicare a prevederilor cu privire la încheierea de către casele de asigurări de sănătate a contractelor cu medicul specialist într-o specialitate clinică pentru specialităţile clinice pentru care casele de asigurări de sănătate încheie contracte de furnizare de servicii medicale, prin care acesta dobândeşte dreptul de a elibera bilete de trimitere pentru specialităţi clinice, biletele de trimitere pentru investigaţii paraclinice şi prescripţii medicale pentru medicamente cu sau fără contribuţie personală în tratamentul ambulatoriu, suportate din bugetul FNUASS. Ministerul Sănătății se teme că, fără o amânare a termenului, se va ajunge la migrarea furnizorilor aflați în relație contractuală cu casele de asigurări sociale de sănătate pentru furnizarea de servicii medicale de specialitate, ceea ce ar conduce la îngreunarea accesului la servicii de protecției a sănătății populației, persoanele asigurate urmând să plătească contravaloarea consultațiilor acordate în sistem privat.

”Este necesară respectarea principiilor și obiectivelor asigurărilor sociale de sănătate prin asigurarea protecției asiguraților în mod universal, echitabil şi nediscriminatoriu față de cheltuieli suplimentare pentru plata serviciilor medicale de care ar avea nevoie în ambulatoriu”, a precizat Ministerul Sănătății.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.870 afisari

10 COMENTARII

  1. Cea mai mare hotie din toate timpurile cu plata la gramada ale asigurarilor de sanatate. In realitate, scoatem alti bani pt analize si tratamente.

  2. Deci platesc RCA si cand fac accident platesc din buzunar! Cam da, asigurarile urmatoare sunt mai scumpe! Aceiasi pacaleala si la sanatate
    Curand si la asigurarea locuintei. Cam asta e statul social liberat. Subvenții, cote, limitari…orice sa creasca preturule si sa limiteze libera initiativa. Daca maine nu se mai plateste un leu la asigurari, jumatate din medici dispar ( medicii de familie, hartogarii) iar cei ramasi ar scadea costurile interventiilor medicale si ar avea interes sa te țină la ATI cat mai mult in viata. Ar disparea si functia de ministru al Sanatatii. Ce exista ministrul Servisurilor auto?

  3. „Pantelimon” trebuie schimbat pana nu mai face o catastrofa in sanatate. Dupa ce ne-a incuiat medicamentele acum vrea sa incuie si portile spitalelor. Cine oare este in spatele acestui individ ?

  4. Dupä pärerea mea, sistemul american este cel mai corect! Esti bolnav si ai bani de doctor, si restul interventiilor medicale, plätesti ce trebuie plätit, la medic ( ASTA!! numai in cazul in care ai banii necesari pentru interventii medicale) iar dacä poti träii o viatä intreagä färä sä fii bolnav, nu esti prin legea americanä, obligat sä ai o asigurare medicalä…OBLIGATORIE! chiar dacä esti sänätos sau bolnav panä la moarte, …In UE. totusi plätesti o asigurare de sänätate, färä nici o valoare, cu toate cä esti SÄNÄTOS-TUN! numai la doctor sau prin spitale trebuie sä plätesti-onorariul de….CREDINTÄ – OBLIGATORIU! cä altfel, putem cu totii sä spunem..POPILOR ( ORTODOX sau CATOLIC, nu conteazä care ) multumesc DOM- DOCTOR….AMIN!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger