AcasăSOCIALVine o nouă pandemie? Ce anunță medicul Adrian Marinescu despre variola maimuței:...

Vine o nouă pandemie? Ce anunță medicul Adrian Marinescu despre variola maimuței: „Deocamdată vorbim de …” – VIDEO

Vine o nouă pandemie? Ce anunță medicul Adrian Marinescu despre variola maimuței: „Deocamdată vorbim de ...” - VIDEO (sursa foto: ziarulprofit.ro)

După doi ani în care s-a vorbit frecvent despre pandemia de COVID-19, despre cazurile nou confirmate de infectări cu noul coronavirus, despre vaccinarea anti-COVID și despre restricții, au apărut îngrijorări la nivel mondial cu privire la o nouă situație medicală. În ultima perioadă îngrijorarea e cauzată de variola maimuței. Mai ales că deja mai multe țări au raportat cazuri confirmate sau suspicionate. Nu sunt puțini cei care se întreabă dacă s-ar putea ajunge la o nouă pandemie.

Dr. Adrian Marinescu, director medical la Institutul „Matei Balş” din Bucureşti, a făcut referire la evoluția virusului variola maimuței. Medicul a fost întrebat dacă sunt șanse ca acest virus – variola maimuței – să dea o pandemie.

„Cred că trebuie să ne referim la lucrurile concrete. Dacă îngrijorarea înseamnă că ne gândim că acest virus ar putea să dea o pandemie sau măcar o epidemie, e clar că nu e nicio susținere în momentul de faţă”, a declarat în primă fază, medicul Marinescu, duminică seară, la Antena3.

Ce se știe despre acest virus

Totodată, medicul de la „Matei Balş” a trecut în revistă ce se știe despre acest virus – care a provocat tot mai multă îngrijorare în ultima vreme.

„Hai să ne gândim ce știm despre acest virus. Ştim despre el din 1958, am avut în 1970, primul caz la om. În afara continentului african, într-adevăr, au fost cazuri izolate. Și ce vorbim acum înseamnă undeva în jur de 100, poate peste 100 de cazuri, dar să știți că în ultimele decenii, la nivel de Africa au fost niște mii de cazuri, forme ușoare cele mai multe dintre ele, decesele undeva până în 1%.

Acum lucrurile stau în felul următor, dacă ai un virus care se transmite greu de la om la om, lucru care e demonstrat în acest moment, probabilitatea să ai niște modificări, niște mutații în viitorul apropiat este extrem de mică, nu spun că e imposibil.

Dar ce avem acum ca date nu înseamnă altceva decât o atenționare. Să știți că, în general, când există o atenționare din partea Organizației Mondiale a Sănătății apar mai multe cazuri, în sensul că și diagnosticul e pus mai ușor”, a mai spus doctorul Marinescu.

Adrian Marinescu: „Deocamdată vorbim de prudență”

Medicul a continuat cu explicațiile, spunând că e nevoie de prudență. „Urmărim mai bine ce se întâmplă până la urmă. O simptomatologie de tipul gripei și cu o erupție care poate să semene cu varicela apare în destul de multe cazuri.

Deci viitorul apropiat o să ne spună dacă într-adevăr e o creștere care va fi în dinamică sau nu. (…) Sigur că trebuie prudență, dar deocamdată vorbim de prudență. Nu cred că intră în vreun fel în discuție, nici măcar o epidemie. Nu mai vorbesc de pandemie. După 2 ani și jumătate de pandemie, e clar că ne e teamă de orice înseamnă microorganism”, a mai declarat medicul Marinescu.

MS: Pe teritoriul României nu a fost înregistrat niciun caz de variolă a maimuței

În cursul zilei de 22 mai, Ministerul Sănătății (MS) a anunțat, prin intermediul unui comunicat, faptul că „pe teritoriul României nu a fost înregistrat niciun caz de variolă a maimuței sau suspiciune de îmbolnăvire”.

Din mesajul făcut public de la nivelul ministerului condus de către Alexandru Rafila, după ce în mediul online s-a vehiculat ipoteza privind un un posibil caz de variolă la Spitalul Municipal din Rădăuți, județul Suceava, mai reies următoarele aspecte: „Cazul de la Rădăuți este din punct de vedere clinic și epidemiologic al unei paciente de 43 de ani cu varicelă, infectată după contactul cu copii, membri de familie, care au avut această boală, conform șefului secției de boli infecțioase de la spitalul din localitate, dr. Angelica Popescu”.

De asemenea, MS a mai informat că „variola maimuței nu se răspândește cu ușurință între persoane și necesită un contact apropiat. Virusul intră în organism prin pielea sau mucoasele lezate, tractul respirator, ochi, nas sau gură și prin fluide corporale.

Principalul mod în care poate fi răspândit este în timpul contactului fizic apropiat și prelungit cu o persoană care are variola maimuței. Nu există elemente care să sugereze în vreun fel posibilitatea infectării pacientei din Rădăuți cu virusul variolei maimuței”.

author avatar
Andrei Coman
293 afisari

2 COMENTARII

  1. Iar apare homalăul ăsta care voia să ne vaccineze pe toți cu forța? Iar se prostituează. Kurva tot kurvă rămâne.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger