AcasăSOCIALVine iarna, vine recesiunea!

Vine iarna, vine recesiunea!

Riscul unei recesiuni în zona euro a atins cel mai ridicat nivel din iulie 2020, pe măsură ce crește îngrijorarea că o criză energetică în timpul iernii va provoca o prăbușire a activității economice.

Economiștii intervievați de Bloomberg plasează acum la 80% probabilitatea ca în următoarele 12 luni să aibă loc două trimestre consecutive de contracție, față de 60% într-un sondaj anterior. Germania, cea mai mare economie a UE și una dintre cele mai expuse la reducerea livrărilor de gaze, este posibil să se contracte încă din acest trimestru.

Gospodăriile și companiile din Europa se pregătesc pentru posibilitatea raționalizării energiei după ce Rusia a redus livrările de gaze către regiune și se confruntă deja cu niveluri record ale inflației și cu alte blocaje în aprovizionare.

Sondajele de opinie din mediul de afaceri semnalează că activitatea se contractă din iulie, cu puține semne de îmbunătățire pe termen scurt.

În prezent, se așteaptă ca inflația să atingă un vârf de 9,6% în ultimele trei luni ale anului, de aproape cinci ori mai mult decât obiectivul Băncii Centrale Europene. Analiștii nu o văd apropiindu-se de ținta de 2% până în 2024!

Deși BCE a majorat ratele dobânzilor pentru a domoli creșterea prețurilor – și o va face din nou la următoarea ședință de politică monetară din octombrie – majoritatea economiștilor consideră că timpul a trecut pentru a lua astfel de măsuri.

Fondul Monetar Internațional a declarat în această vară că economia mondială riscă să intre în recesiune ca urmare a replicilor războiului din Ucraina, a pandemiei și a inflației.

Alarma FMI a urmat unui avertisment al Băncii Mondiale cu privire la riscul de „stagflație” globală, o combinație toxică de prețuri persistent ridicate și creștere anemică.

Nu există o definiție oficială a recesiunii globale, deși Banca Mondială folosește termenul pentru a descrie o scădere a PIB-ului global pe persoană. Unii economiști spun că o scădere amplă a unui număr de indicatori, cum ar fi producția industrială, fluxurile de capital transfrontaliere, ocuparea forței de muncă și comerțul, sau o criză economică care implică un număr mare de economii majore, disting o adevărată recesiune globală.

Activitatea economică mondială s-a contractat în al doilea trimestru pentru prima dată de la primele zile ale pandemiei în 2020. Dacă această contracție se va transforma într-o recesiune totală în lunile următoare, soluțiile tradiționale nu vor fi disponibile.

„Avem SUA, Canada și Europa, toate în recesiune spre iarnă și la începutul anului viitor. Dacă numim asta o recesiune globală sau nu, este în ochii privitorului”, a declarat Ben May, director de cercetare macro globală la Oxford Economics. „Dar vom trece printr-o perioadă foarte grea. Se va simți ca o recesiune”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
275 afisari

1 COMENTARIU

  1. Slava Ukraina!
    Ia mai toarna Volodimire inca o shampanskaia si desfa un butoias de caviar d-ala bunu’.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger