AcasăSOCIALVin vremuri crunte. Compensarea la prețurile energiei nu se mai prelungește

Vin vremuri crunte. Compensarea la prețurile energiei nu se mai prelungește

Gata cu prețurile mici la energie

Deși prognoza pe 2023 anunță o inflație ridicată și o creștere economică anemică, schema de compensare pentru energie nu se va mai aplica din septembrie 2023, fapt care va duce la o majorare a prețurilor la energie. Informația a fost ”scăpată” de Ministerul de Finanțe în Raportul Bugetului pe 2023, unde se vorbește și despre dispariția reducerii de 50 de bani la combustibili.

Bugetul pe 2023 va fi unul al reducerilor cheltuielilor bugetare, intenția anunțată a Ministerului de Finanțe fiind aceea de a micșora, semnificativ, deficitul. Măsura anunțată, care va lovi nu numai populația, dar și firmele, este renunțarea la schema de compensare a energiei începând cu septembrie 2023, care va conduce, implicit, și la o accelerare a inflației, prin majorarea, în lanț, a prețurilor la toate produsele.

”Creșterea prețurilor la energie și la alimente la nivel internațional s-a extins în componentele de bază ale inflației și urmează să împingă salariile nominale în sus. În acest context, se estimează că inflația va rămâne persistentă pe orizontul de prognoză. Întrucât schema de sprijin energetic ar trebui să expire în 2023 trimestrul 3, este posibil ca prețurile cu amănuntul la energie să crească. În vederea diminuării impactului negativ al prețurilor produselor energetice în inflație, plafonarea tarifelor la energie electrică și gaze naturale a fost prelungită pentru încă un an de zile, până la 31 august 2023, în timp ce reglementarea cu privire la reducerea de 50 bani/litru la benzină și motorină a fost extinsă până la sfârșitul anului 2022”, se arată în proiectul Raportului Bugetului pe 2023, postat pe site-ul Ministerului de Finanțe.

Soluția, cel puțin pentru populație, rămâne transferul rapid către Hidroelectrica, unde prețurile vor rămâne mult mai mici decât cele de pe piață. În cazul clienților non-casnici, însă, compania de stat nu mai poate asigura cantități de energie suficiente, dat fiind că a fost obligată de Guvern să livreze toată energia disponibilă pe piața OPCOM, de unde va fi distribuită furnizorilor.

Subvenții de peste 4 miliarde de lei

În perioada ianuarie-octombrie 2022, cheltuielile statului cu subvențiile au fost de 12,97 miliarde de lei lei, în principal, această sumă reprezentând subvenții pentru transportul de călători, pentru sprijinirea producătorilor agricoli, precum și pentru schema de compensare pentru consumul de energie electrică și gaze naturale al consumatorilor noncasnici pentru sezonul rece 2021-2022 ( 4,32 miliarde de lei) care reprezintă 33,3% din total subvenții, se arată în raportul Bugetului pe 2023. Pentru anul viitor, deși veniturile bugetare vor crește de la 33,88% din PIB, în acest an, la 34,77% din PIB, cheltuielile vor scădea de la 39,62% din PIB, la 39,17%. În ce privește contribuția la PIB în 2023, Ministerul de Finanțe anunță o prăbușire a cheltuielilor cu consumul privat, de la 3,4%, la 1,7%, iar a serviciilor, de la 4,5% în 2022, la 1,7% anul viitor.

Salariații din sectorul bugetar, cea mai severă scădere

Potrivit Ministerului de Finanțe, anul acesta, numărul mediu de salariați din industrie s-a redus cu 0,2% față de primele 8 luni din 2021, iar industria prelucrătoare a înregistrat o scădere de 1,5 mii persoane. Cele mai importante scăderi ale numărului de salariați s-au raportat la fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor și semiremorcilor (-5,9 mii persoane), la fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (-4,1 mii persoane),  fabricarea de mobilă (-1,5 mii persoane), extracția petrolului brut și a gazelor naturale (-1,1 mii persoane) și la fabricarea altor mijloace de transport (-1,0 mii persoane). Totodată, în termeni reali, pe total economie, câștigul salarial s-a redus cu 1,0%. Câștigul salarial real în sectorul concurențial a înregistrat o creștere de 0,8 %, în timp ce în sectorul bugetar acesta s-a redus cu 6,9%.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
42.257 afisari

30 COMENTARII

  1. Viermii de bugetari trebuie înjumătățiți. Salariile reduse cu 50%.
    Desființate sporurile, primele, normele de hrană, vocherele și orice alte mizerii de acest soi.

    PENSIILE SPECIALE DESFIINȚATE!

    • @Barbu Gh. 2022-12-07 16:31 16:31:58
      M-am uitat pe cifre…foarte responsabil spun asta…nu la nivelul Prof Petrisor Peiu…”cat m-a dus mintea”…si „RATIA” e 1 din 3…unul din 3 lei reali…1 din 3 bugetari ramane…cu pensiie…care pensii…probabil o pensie medie pentru toti undeva la jumatate dintr-u salariu mediu…cat despre speciali…”Da”…pot avea pensie speciala „Dubla” sa spunem daca indeplinesc 1 din Cele 2 Conditii…
      1.Vechime neintrerupta in operativ cel putin 30 ani(durata pentru care erau formati) oamenii in „sistem”
      2.Pentru cei administrativ/neoperativ/tesa/birou etc….40 ani…Adica Pensionare la 60-65 Ani cu „pensie special” „dubla” fata de o pensie obisnuita
      182 afisari
      2 COMENTARII

      • si de la fostul Primar de Sibiu la fel , multa mooie va transmite din concediu , si din vacantele sale , si va da la mooie si dormind

    • ”Compensarea la prețurile energiei nu se mai prelungește”
      In regula.
      Nu se mai inchide nici o unitate de productie a energiei elecrice.
      Se redeschid minele toate din Valea Jiului
      Se repornesc toate termocentralele
      Il bagam la puscarie pe viata pe Virgil Popescu
      Nationalizam toate resursele .
      Preluam toate bunurile construite pana in 90.

    • barbu, ia medicamentele! Altfel… bai cu gheata, curent electric si camasa de forta te asteapta.

    • Luati inapoi resursele fara sa mai platiti ceva. Stiti voi cu si in ce cont s-a virat suma de spaga.

  2. Sa revina cum era inainte sa bage schema ponzi in energie nemernicul de orban cu popescu.Asta nu e lege e jecmaneala la buzunare si buget.

  3. Statul sa nu mai dea nicio subventie, doar sa dea o lege prin care sa zica „boss nu mai ai voie sa vinzi curentul peste 1,8-2 lei kw/h si benzina/ motorina peste 7-8 lei pe litru, altfel se considera SPECULA si se pedepseste ca atare”. Dar din pacate toate firmele samsarilor de curent si combustibili au legatura cu politicul: nashu, finu, cumnatu care e la parlament, etc. Asa ca nu vom vedea in veci plafonare, statul prefera sa dea subventii ca sa incaseze baetii dastepti adaosul de 800% …

  4. Barbu Gh.
    Vierme este mă-ta și tot neamul tău de proști.
    Doctorii și profesorii sunt tot bugetari , boule.

  5. & Dacă sunteți de părere că administratorii rețelelor de furnizare a energiei ar putea instala contoare cu afișarea prețurilor zilnice, de la fiecare furnizor de energie, cu cartelă cum se mai proceda prin SUA așa cum se arată în unele filme, astfel încât consumatorii să poată alege în fiecare zi , ca la bursă, furnizorul de energie de la care să achiziționeze energia de care au nevoie pentru consumul de energie pe care îl au , ?

  6. & Deci, un contoar digital afișeză prețurile de la toți furnizorii, se folosește cartela, se alege furnizorul cu prețul convenabil , când se scoate cartela se deconectează furnizarea energiei și se poate relua selectarea furnizorului de energie, ?

  7. & Ar putea descărca pe suport magnetic, hârtie, chiar și consumul și plata, la scoaterea cartelei, ?

  8. Ar trebui sa nu mai primească parlamentarii nici măcar salariul minim. Tara este in dezastru, dar vor marii de taxe și impozite, alimente, energie, gaze,apa, carburanți ,tot și ei au avut mărire de salarizare dece oare au făcut să merite așa ceva?

  9. @ Ce bă nu vă convine cu furnizare a energiei electrice, cu cartelă, în stil american, folosit chiar și prin filme mai vechi, ? Poate că alții vor cu, generatoare, baterii, eoliene, fotovoltaice, etc. , ?

  10. Și pensie și salariu in instituțiile statului,cum să nu fie bine, termină tinerii facultatea și nu se pot angaja din cauza hodorogilor comuniști mai ales în primării,la spitale nu mai vb.si salariu și pensie și cabinete particulare , nimeni nu ia nici o măsură duar auzim mereu,,nu sunt bani de pensii și salarii

  11. Sunt tot felul de organizații prin Deltă, și altele, de mediu, cu președinți, cine îi plătește.
    Din buget?
    Se aruncă bani pe fereastră.
    O grămadă de statisticieni, și alții.

  12. Daaa jurnalistii de la National au mare expertiza in economie. Stiu ei sigur, dar sigur ca o sa creasca inflatia …..hai serios?

  13. Nu înțeleg ce aveți cu noi ăștia ce avem pensii speciale!! E dreptul nostru consfințit de lege!! Va place sau nu asta e!! Câinii latră caravana trece…. Trebuia și voi să învățați să fiți „speciali”

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger