AcasăSOCIALTichete de muncă, la stat, pentru 500.000 de angajaţi!

Tichete de muncă, la stat, pentru 500.000 de angajaţi!

tichete de muncaTichete sociale de Paşte! Se dau câte 200 de lei de la primărie

Tichete de muncă, la stat, pentru 500.000 de angajaţi! Guvernul condus de Florin Cîţu a planificat acordarea de tichete de muncă pentru 500.000 de lucrători din sectoarele serviciilor prestate la domiciliu.

Această iniţiativă face parte din prevederile Pilonului V, „Sănătate şi rezilienţă economică socială şi instituţională”, componenta 4, „Încurajarea formalizării muncii şi introducerea Venitului Minim de Incluziune”, din cadrul Planului Naţional de Relansare şi Rezilienţă (PNRR), publicat vineri.

Tichete de muncă, la stat, pentru 500.000 de angajaţi! Urmează „zero taxe pe salariul minim?”

O altă măsură introdusă în această componentă este realizarea unui studiu de impact pentru selectarea domeniului pentru aplicarea pilot a măsurii „zero taxe pe salariul minim„, conform PNRR.

Introducerea Venitului Minim de Incluziune (VMI) este o altă reformă avută în vedere în PNRR.

Componenta 4 propune „susţinerea sistemului IT pentru gestionarea VMI, inclusiv dezvoltarea de servicii de tele-asistenţă; sprijin bugetar tranzitoriu pentru implementarea VMI„.

Textul PNRR subliniază că, deşi legislaţia aferentă introducerii Venitului Minim de Incluziune a fost adoptată în 2016, lipsa de capacitate administrativă a dus la amânarea repetată a aplicării prevederilor legale privind VMI, cu efecte negative asupra sărăciei şi excluziunii sociale.

Bugetul iniţial de negociere pentru componenta „Încurajarea formalizării muncii şi introducerea Venitului Minim de Incluziune” este de 567 de milioane de euro.

România trebuie să transmită oficial planul de redresare şi rezilienţă, până la 30 aprilie, printr-un singur document integrat, potrivit Regulamentului (UE) 2021/241 al parlamentului European şi al Consiliului din 12 februarie 2021 de instituire a Mecanismului de redresare şi rezilienţă.

author avatar
Andrei Ștefan