Un proiect de lege care vizează creşterea cuantumului indemnizaţiei pentru mame a trecut de Camera Deputaților. Cuantumul minim al indemnizaţiei lunare pentru mame nu poate fi mai mic decât 60% din salariul minim brut pe ţară garantat în plată.
Se pare că, potrivit noii legi, cuantumul maxim al indemnizaţiei nu poate depăşi valoarea de 12.000 lei, adică de patru ori valoarea salariului minim brut pe ţară garantat în plată (față de maximul de 8.500 de lei cât este în prezent).
Indemnizaţia creşte la 1.800 lei
Deputatul de Alba Alin Ignat a transmis că, astfel, indemnizaţia minimă ar creşte cu 305 lei.
„Dacă vorbim de indemnizaţia minimă de creştere a copilului, calculul acestei indemnizaţii se face prin înmulţirea unui coeficient de 2,5 cu indicatorul social de referinţă.
Am considerat că trebuie totuşi să raportăm această indemnizație minimă la un indicator care are o evoluție de la an la an și anume salariul minim.
Şi atunci propunem o metodă de calcul care presupune aplicarea unui procent de 60% din salariul minim pe economie.
Aşadar, dacă este să aplicăm la salariul minim actual, de 3.000 de lei, indemnizaţia minimă ar ajunge la un cuantum de 1.800 de lei, în loc de 1.495 de lei”, a spus deputatul de Alba, Alin Ignat.
Când pot pierde părinţii banii de la stat
Termenul de depunere a dosarului de indemnizație pentru creșterea copilului este de 60 de zile lucrătoare de la finalizarea concediului de maternitate de minimum 42 de zile. Ca urmare, persoanele care nu depun actele în timp util își pot pierde indemnizația.
Părinții care vor să beneficieze împreună de concediu de creștere al copilului pot opta pentru varianta în care unul dintre ei stă acasă pentru două luni, iar cel de-al doilea, pentru un an și 10 luni.
În cazul celor care au prunci cu nevoi speciale, perioada poate fi extinsă până la un total de trei ani.