AcasăSOCIALViitorul României stă în tinerii care azi încă mai locuiesc cu părinții...

Viitorul României stă în tinerii care azi încă mai locuiesc cu părinții lor. Explicațiile psihologilor

Viitorul României stă în tinerii care azi încă mai locuiesc cu părinții lor. Explicațiile psihologilor/ Sursă foto/ https://www.csid.ro

Peste un milion de tineri din România locuiesc în momentul de față cu părinții, iar numărul lor a crescut constant în ultimii 20 de ani. În 2020, pandemia a fost un factor esențial care a  contribuit la această situație, potrivit Digi24.

Sociologii susțin că și înainte de criza sanitară, tinerii din generația X și Y obișnuiau să plece din căminul părintesc pentru studii sau pentru un loc de muncă în alt oraș, însă nu definitiv. Acum această tendință este în creștere, conform Institutului Național de Statistică. Peste un milion de tineri cu vârste cuprinse între 29 și 34 de ani au declarat că locuiesc cu ambii părinți, iar cei mai mulți sunt băieții.

Lucian are puțin peste 20 de ani și este unul din tinerii care au fost nevoiți în ultimele luni să se întoarcă în casa părintească. Are o firmă care organizează evenimente, dar restricțiile impuse de pandemie i-au redus activitatea spre zero. În momentul de față, acesta trăiește din banii părinților, căci firma lui nu mai aduce niciun profit.

„Din păcate, odată cu debutul pandemiei, am putut să îmi mai permit doar o lună de zile să plătesc chiria, apoi am fost nevoit să mă întorc acasă, să mă mut din nou cu părinții, deoarece eu am o firmă de organizare evenimente, iar societatea mea nu a mai putut să facă profit. Nu putem discuta despre profit în această perioadă. Astfel, a trebuit să mă întorc cu părinții mei. Este destul de frustrant să știi că vrei să muncești, ai muncit, ți-ar permis să stai singur, iar acum să te vezi din nou la mâna lor”, mărturisește Lucian Budulan.

63,5% dintre tineri încă locuiesc cu părinții

Statisticile spun că fetele sunt primele care pleacă din casa părinților și se pot declara independente, în jurul vârstei de 25 de ani, iar băieții aleg să plece abia la 30 de ani. Tendința e ca vârsta părăsirii casei părintești să fie mai mare. În urmă cu 20 de ani, doar 3 din 10 bărbați între 30 și 34 de ani mai locuiau în casa natală.

În 2002, 58,5% dintre bărbații de 25-29 de ani locuiau cu părinții. 20 de ani mai târziu, numărul lor a ajuns la 63,5%. Dintre bărbații de 30-34 de ani, în anul 2000, statisticile spun că 30,8% locuiau cu părinții. În prezent, vorbim de peste 45%.

Tinerii urmează mai mult modelul occidental, în care nu mai există presiunea de a se așeza la casa lor sau de a se căsători atât de devreme.

„Bărbatul, la rândul lui, preferă prima dată să trăiască viața așa cum viața este percepută în anul de grație 2020 decât să se așeze la casa lui, așa cum era presiunea în anii 90-2000. Ceea ce se întâmplă acum este o aliniere la comportamentul occidental. Comportamentul occidental care ne-a devenit extrem de cunoscut odată ce societatea s-a deschis către valorile de acolo. Și atunci nu facem decât să investim mai mult în noi decât în ceea ce societatea aștepta de la noi”, explică Gelu Duminică, sociolog.

Un alt motiv pentru care tinerii aleg să stea mai mult cu părinții este prețul ridicat al locuințelor. Astfel, independența financiară este cea care îi oprește pe tineri să părăsească casa natală.

author avatar
Nicoleta-Mirela Pirvu
226 afisari

3 COMENTARII

  1. Nu cred ca economic, toti latinii sunt mai traditionali mamosi, italienii spaniolii etc
    La polul opus nordicii după 18 ani nici nu se mai cunosc mama-fiu.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger