AcasăSOCIALViitorul României, ÎN PERICOL! Urmează „cea mai importantă provocare” pentru țara noastră....

Viitorul României, ÎN PERICOL! Urmează „cea mai importantă provocare” pentru țara noastră. Despre ce este vorba

Viitorul României, pus la grea încercare de scăderea demografică: Este „cea mai mare provocare!”

Specialiștii în democrafie fac estimări foarte îngrijorătoare precizând faptul că în anul 2050 populația României ar putea ajunge la 15 milioane de locuitori în condițiile în care tot mai mulți tineri preferă să își asigure traiul în țări străine iar natalitatea este foarte scăzută, în timp ce procesul de îmbătrânire demografică este în continuare accentuat.

Institutul Național de Statistică arată că în ultimele 12 luni, România a pierdut aproximativ 100.000 de locuitori. De asemenea, 60% din cei care au optat să se mute în străinătate sunt tineri cu vârste cuprinse între 20 și 44 de ani.

Nici la nivelul natalității și al mortalității lucrurile nu stau prea bine: numărul persoanelor decedate l-a depășit cu peste 73.000 pe cel al nou-născuților vii.

Scăderea demografică, „cea mai importantă provocare” a viitorului României

Și procesul de îmbătrânire demografică s-a accelerat în ultima vreme – a crescut la 121,3 persoane vârstnice la 100 de persoane tinere, comparativ cu 118,2 anul trecut.

Declinul demografic este cea mai importantă provocare pentru viitorul României. Cifrele, chiar dacă diferă de la an la an, de câteva decenii indică foarte clar că avem o populaţie care se restrânge. Prognozele arată că în 2050 populaţia României poate să ajungă la 15-16 milioane de locuitori. Şi ţările din răsăritul Europei se confruntă cu o provocare similară. Declinul demografic nu este de bun augur pentru economie şi pentru societate.

Perspectiva e aceea de a avea o economie mult mai mică, o populaţie îmbătrânită. Structura consumului şi structura producţiei vor fi modificate. La bază stă fenomenul demografic al fertilităţii scăzute şi nu cred că lucrul ăsta se poate schimba foarte repede”, a explicat economistul Aurelian Dochia pentru Mediafax.

author avatar
Alexandru Tîrcavu