AcasăSOCIALVictorie uriașă a polițiștilor. Vor lua sporuri de 20%

Victorie uriașă a polițiștilor. Vor lua sporuri de 20%

O primă bătălie câștigată de polițiști

Amenințarea cu demisia în masă a polițiștilor judiciari, consemnată într-un articol apărut în ziarul Național, a avut efect. Ministerul Afacerilor Interne a decis să facă demersurile pentru majorarea sporurilor acestora de la 10% la 20%, deși sindicaliștii ceruseră 25%. Astfel, în circa două săptămâni, va fi emis un ordin de ministru sau o ordonanță de urgență pentru punerea în aplicare a acestei măsuri.

În aproximativ două săptămâni, polițiștii de la Judiciară vor putea beneficia de o majorare a sporului pentru risc și suprasolicitare neuropsihică de la 10% la 20%. Astfel, aceștia vor primi în plus la salariu sume nete cuprinse între 180 și 400 de lei, în funcție de grad, funcție, vechime și poziția ocupată. ”Conducerea Ministerului Afacerilor Interne a acceptat că sporul pentru Poliția Judiciară este o problemă și că trebuie făcută majorarea. A fost acceptat un procent de 20% și ni s-a spus că se va face o adresă și se va merge la discuții cu Ministerul Muncii, să vadă punctul de vedere al acestuia, pentru că este nevoie de aviz pentru majorarea sporurilor, potrivit Legii 153. După aceea vor analiza dacă este nevoie doar de un ordin de ministru sau de o ordonanță de urgență și de avizul Ministerului de Finanțe. Deci în maximum două săptămâni noi sperăm să avem aprobate majorările de sporuri”, ne-a declarat Marius Ionescu, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC). Decizia de majorare a sporurilor a fost comunicată la finalul ședinței de Dialog Social de la MAI, de către secretarul de stat Aurelian Păduraru, care a anunțat că, în acest sens va fi creat un grup de lucru la nivel ministerial. SNPPC atrăsese atenția factorilor de decizie din Ministerul Afacerilor Interne că actualul spor acordat polițiștilor judiciariști, de numai 10%, nu este de natură să compenseze privațiunile și complexitatea efortului depus de ofițerii și agenții de poliție care lucrează o mare parte dintre dosarele penale, unele dintre ele complexe și dificile. ”Din acest considerent, dar și din cauza programului suprasolicitant și a riscurilor profesionale specifice, în ultimii ani foarte mulți polițiști au solicitat mutarea pe alte funcții, în prezent existând un deficit major de specialiști în aceste domenii foarte importante de activitate”, se arăta în adresa trimisă MAI de către SNPPC.

Permanența la domiciliu, o mare problemă

Reprezentanții SNPPC au mai solicitat Ministerului Afacerilor Interne interzicerea sau remunerarea permanenței de la domiciliu a polițiștilor judiciari, dotarea cu mijloace de intervenție și protecție corespunzătoare, îmbunătățirea logisticii, completarea schemelor de personal având în vedere deficitul de personal foarte mare, chiar de peste 50% în anumite municipii/orașe/secții, raportat la scheme de personal oricum neactualizate în raport cu situația operativă și populația și rezolvarea problemelor cauzate de interdicțiile și incompatibilitățile totale prevăzute de OUG 20/2020. 85% din polițiștii care fac parte din structurile poliției judiciare lucrează oficial de luni până vineri de la 08-16, iar „la negru” sunt determinați să se prezinte la toate evenimentele din afara orelor de program, fără însă a fi plătiți pentru perioada în care se află la dispoziția instituției, au semnalat reprezentanții Sindicatului Polițiștilor Europol. ”De acest spor beneficiază o serie de șefi care nu au nicio tangență cu activitatea de urmărire penală, nu au avut în lucru niciun dosar și nu au efectuat propriu-zis acte de urmărire penală. Este o formă frauduloasă de a-și completa veniturile, mai ales în condițiile în care, astăzi, 10% la salariul lor de funcție înseamnă și 400-500 lei, în timp ce pentru un agent de poliție poate însemna maximum 180 lei”, se arată într-un comunicat al Sindicatului Polițiștilor Europol.

Bătălia continuă

Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual a anunțat că va monitoriza procesul de majorare a sporului de solicitare neuropsihică, prevazut de Legea 153/2017, dar și rezolvarea celorlate revendicari. Printre acestea se numără diminuarea deficitului major de personal din toate structurile MAI, întărirea autorității polițistului/recredibilizarea Poliției Române, renovarea sediilor de Poliție, precum și aplicarea imediată a Legii-cadru 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice și indexarea pensiilor  militare de stat, cu rata inflației, în cursul acestui an.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
7.490 afisari

15 COMENTARII

  1. SPECIALISTII ( IT-istii, CRIMINAISTII, EXPERTII, etc) MERITA MAI MULT SPOR LA SALRIU, asa e in toate tarile civilizate…………

    • Nu mai spune frate de IT-iști! Nu vezi că se aude că ba se externalizează, ba că au aiurea statut de polițiști pentru că nu sunt operativi etc. adică la rahat cu ei.

  2. Inca o victorie ca asta si am pierdut razboiul ,vorba cuiva.Din pacate toate aceste „victorii” au loc pe spatele amaratului de contribuabil care nu a avut norocul sa fie bugetar de lux ,militian,securist sau procuror.Te induiosaza grija presei dusa pana la lacrimi pentru bunastarea tovarasilor cu epoleti.Mai avem tupeul sa aratam cu degetul Belarus sau Coreea de Nord.

    • Domnul Pristanda, când o sa muncești în sistem sau când o sa ai habar cu ce se mănâncă munca asta de polițist, atunci sa te bagi în seamă. Cu telefonul în mână și din confortul patului, toți suntem viteji si ne dam cu părerea…la criticat si judecat pe alții nu ne întrece nimeni, suntem cei mai buni. Nici 6 luni nu ai rezista dacă ai munci în sistem, in stradă cu toți bolnavii psihici, drogații, bețivii si boschetarii….sa știi când pleci de acasă de lângă nevastă si copii dar sa nu stii niciodată când te întorci.

  3. Ba , Pristanda , ori esti prost , ori esti prost ! Daca nu le da sporuri si nu le mareste salariile politistilor , Guvernul e de vina ! Daca le mareste , halesti ca.cat ca e prea mare bunastarea tovarasilor cu epoleti ! N-ar fi bine sa -ti vezi de meseria ta de ciochist in spatele garii Tiraspol ? SIKTIR !

  4. @ A crescut infracționalitatea și muncesc mai mult, ? Deci nu au realizat partea de prevenție unde ar trebui aplicate sancțiuni de acelați nivel, pentru a nu fi dezechilibrat bugetul ministerului și bugetul public, ?

  5. unde e barbu ghe?????? ma ia panica!!!! unde este?????ce ati facut cu barbu ghe ghe ghe gheeeee

  6. Aceste sporuri trebuie acordate doar celor care desfășoară efectiv munca de cercetare penală…..

  7. Decât cei 20%, pentru cei din judiciar mai bine in Ministerul Justiției ca oricum judiciaristul face 80% din munca procurorului intr-un DP !!!

  8. Sa traiti ,tovarasi militieni postaci,sunteti dintre cei care va iubiti tara atata timp cat va mituieste cu bani pentru a va intretine huzurul si lipsa de respect fata de romani.Bai ala cu munca de politist in gura o sa plece din tara toata viitoarea generatie care nu e politista,o sa ramaneti voi,imbuibatii de profesie sa munciti pentru o tara pustie si golita de ingineri,doctori,tehnicieni ,ca doar astia nu au atatea scoli inalte ca voi pe sub banca la tot felul de „Academii ” aparute peste noapte precum Spiru Haret si Cantemir.In aroganta voastra va credeti mai despepti decat sunteti totusi in relatia cu cetateanul poate trimiteti si niste „academicieni” care sa stie sa scrie romaneste ca e tara plina de bancuri cu voi.Adevarul e ca sunteti tinuti in puf si huzur pentru ca regimul va foloseste din cand in cand ,a se vedea 10 August si mascarada unde imparteati amenzi si catuse amaratilor cu un zel nevazut in Europa.In locul vostru as fi mai discret si as avea mai mult bun simt.

  9. Marius ,dar tu stii cu ce se mananca munca de inginer,tehnician,profesor,sofer,mecanic de locomotiva,buldozerist,constructor la 40 de grade canicula?Habar nu ai fiindca cei ca tine va credeti buricul pamantului doar fiindca aveti uniforma si pistol.Cat priveste lupta voastra cu infractorii o tara intreaga a vazut acum cateva luni cum un om platitor de taxe statului roman era lovit si agresat in fata a patru colegi de-ai vostri care nu au schitat nici un gest in apararea omului.Cat priveste viata de familie cunosc destui colegi de-ai tai care au plecat de langa nevasta chemati la datorie fata de patrie si popor si a doua zi s-au intors acasa cu alta nevasta care sa ii aline ranile suferite in lupta pentru starpirea infractorilor care nu poarta masca peste nas.Asa ca ciocul mic,putina decenta si respect fata de poporul roman care va plateste salariile si pensiile de la o varsta frageda.In tara asta sunt destui oameni care mai si gandesc ,nu va lasati inselati de aparente.

  10. Inginer,tehnician,profesor,sofer,mecanic de locomotiva..stau la 40 de grade la clima, constructorul si rutieristul sta afara la mai mult (ca na, mai degajează si asfaltul) si culmea, au cam aceleași salarii (fără a lua in considerare bonuri de masa sau bani de mancare) cu toate ca studiile, răspunderea si obligațiile, nu sunt chiar aceleași…
    …dar hai sa nu ne punem cu domnu’ Pristanda, ca are mintea odihnita si o sti el ceva..

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger