AcasăSOCIALVictorie pentru polițiști! Sporuri pentru toată lumea

Victorie pentru polițiști! Sporuri pentru toată lumea

Polițiștii cu studii superioare vor primi, toți, sporul de 25%

Toți agenții de poliție care au absolvit o facultate, indiferent de specializare, vor primi sporul de studii superioare de 25%. Vestea a fost dată de sindicaliștii de la Europol, care au reușit să ajungă la un consens cu reprezentanții Direcției Management Resurse Umane din cadrul IGPR.

Abuzurile și acordarea discreționară a sporului de studii superioare au provocat în ultima vreme nemulțumiri majore în rândul polițiștilor. Sindicatul Polițiștilor Europol a reușit însă să-i determine pe cei aflați la conducerea Direcției Management Resurse Umane să găsească o modalitate prin care acordarea acestui spor să nu mai rămână la latitudinea șefilor nemijlociți. Astfel, la decizia de acordarea a sporului, șefii nemijlociți trebuie să facă o analiză în 3 pași. ”Prima oară vor fi analizate diplomele de studii superioare puse la dispoziție de serviciile de resurse umane în raport cu atribuțiile din fișa postului.

Dacă diplomele nu sunt concludente pentru realizarea analizei, acesta trebuie să solicite suplimentar și foile matricole pentru a putea asocia materiile studiate pe durata facultății cu atribuțiile pe care agenții de poliție le au în fișa postului în vederea stabilirii utilității. Dacă nici după analiza diplomei și a foii matricole/suplimentului de diplomă, șeful nu a găsit informații concludente, acesta este obligat să analizeze cerințele de ocupare a posturilor de ofițeri de la nivelul structurii, în sensul că, prin analiza anunțurilor de concurs (TCO sau încadrare directă), au fost posturi de ofițer pentru care s-a cerut doar să dețină o diplomă de licență, indiferent de domeniul de studii. Astfel, prin parcurgerea celor trei etape, apreciem că nu există o facultate care să nu prezinte utilitate în munca destul de complexă pe care o realizează un agent de poliție”, susțin sindicaliștii de la Europol.

Șefii nu cunosc legea

Conducerea Sindicatului Polițiștilor Europol arată că unii șefi nu cunosc cadrul legal reprezentat de OUG 75/2020, în sensul că aceștia se raportează la prevederile abrogate din Omai 318/2004. ”Șefii din Poliție consideră că ei pot acorda după bunul plac sporul numai agenților agreați de aceștia, ori apreciază subiectiv și arbitrar dacă studiile superioare absolvite îi ajută sau nu pe agenții din subordine la îndeplinirea atribuțiilor pe care aceștia le au. Omit astfel intenția fără echivoc a legiuitorului din cuprinsul art. 341 alin .(1) lit.b din OUG nr. 75/2020, care face trimitere la raportarea acordării acestui spor prin prisma analizării studiilor superioare absolvite de către agenții de poliție care în prezent beneficiază deja de sporul de 25%.

În acest sens, Direcția Management Resurse Umane va proceda la întocmirea unei astfel de situații din care să rezulte domeniile de studii absolvite de către agenții de poliție pentru care au beneficiat de sporul de studii superioare încă dinainte de 2010, pentru a fi corelate cu cele absolvite în prezent de către agenții de poliție. Pe scurt, dacă înainte de 2010 un agent de poliție absolvent al facultății de horticultură, geografie sau istorie a beneficiat de acest spor, ar trebui ca și în prezent colegii care sunt absolvenți ai acestor tipuri de facultăți să fie beneficiari ai acestui drept salarial”, se precizează într-un comunicat al Sindicatului Polițiștilor Europol.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
7.299 afisari

5 COMENTARII

  1. Inainte de acordarea acestor sporuri trebuie VERIFICATE LA SANGE (de catre o comisie externa de experti profesionisti) daca acestia indeplinesc IN MOD EXEMPLAR conditiile de; integritate si moraliate , independenta si competenta , de INEXISTENTA A CONFLICTELOR DE INTERESE vis a vis de interlopi si politruci sau „demnitari publici”.

  2. Că să devină bodyguarzi la țigani… rușine !!!..nu vă mai ajunge cât va dau țiganii??…

  3. Nu conteaza specialitatea absolvita? Daca au terminat facultatea de teatru? Dar ecologie ? Indeplinesc conditiile de a ajunge ofiter? Altii nu se pot inscrie la un concurs fara conditia studiilor de specialitate…la MAI nu conteaza specializarea intr o facultate care poate nici nu e acreditata….

  4. Păcat că la câtă școală ați făcut, nu ați învățat și gramatica limbii române. Probabil de asta nu vă dau mai multă pensie ?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger