AcasăSOCIAL”Victorie” pentru polițiști. Minus 50 de lei la salariu

”Victorie” pentru polițiști. Minus 50 de lei la salariu

Polițiștii, în stare de șoc. Salariile se micșorează!

Deși au cele mai mari restanțe în aplicarea Legii salarizării 153/2017, polițiștii au fost băgați, la grămadă, cu ceilalți bugetari și au primit o majorare în bătaie de joc, de doar 12,5%, în loc de 50%, cum prevedea actul normativ inițial. Actualizarea salariului de grad nu a fost aprobată, singura speranță fiind votarea unui alt proiect de lege și a emiterea unei hotărâri de guvern, deși este greu de crezut că aceste lucruri se vor materializa prea curând.

În loc de 600 de lei în plus la salariu, cuveniți prin aplicarea Legii 153/2017, polițiștii vor avea, de fapt, minus 50 de lei la salariu. Și asta pentru că majorarea votată de Parlament a fost de doar 12,5% din procentul de 50% cuvenit, iar actualizarea salariului de grad s-a pierdut pe la comisii. Astfel, din majorarea de 200 de lei, se va scădea norma de echipament, de 250 de lei pe lună. Nemulțumirea și furia angajaților din MAI este atât de mare, încât se așteaptă proteste masive, anunță sindicatele din sistem.

”În ceea ce s-a votat marți nu se regăsește actualizarea salariului de grad. Aceasta face obiectul Plx 52/2022, care este în Camera Deputaților, la Comisia de buget, finanțe, bănci. Cei de la comisie așteaptă un ok de la Guvern și să vedem după aceea, pentru că salariul de grad nu poate fi actualizat decât printr-o hotărâre de guvern, asta dacă de votează Plx 52. Din acest proiect, 95% a picat marți, din cauza a ceea ce s-a votat, cu majorarea de 1/4 din procentul de 50% care mai era de luat prin Legea 153/2017 pentru toți bugetarii și a rămas în picioare doar actualizarea salariului de grad. În 2017 s-a dat legea, iar în 2018 s-au transferat contribuțiile de la angajator la angajat, păcăleala aceea cu 25%, în care ne-a dat 22,5% înapoi. Între 2019 și 2022, urma să se dea câte 25% pe an din majorările salariale. Polițiștii au luat sferturile din 2019 și 2020 și aici s-a oprit totul. Acum, din cei 50% majorări care ar fi trebuit să intre în plată de la 1 ianuarie 2022, ne vor da doar 12,5%”, ne-a declarat Vasile Zelca, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC). Totodată, susțin sindicaliștii, de la 1 ianuarie 2022 ar fi trebuit să se calculeze și sporurile la noul salariu de funcție, pentru că sporurile sunt blocate la nivelul lunii decembrie 2018.

La drepturi, ultimii

Sindicaliștii atrag atenția Guvernului și Parlamentului că polițiștii vin primii la intervenție, dar la drepturile salariale au fost lăsați ultimii. Potrivit unui comunicat al SNPPC, după votul deputaților de marți, începând cu data de 1 iulie 2022, pentru personalul nou-încadrat, pentru personalul numit/încadrat în aceeași instituție/autoritate publică pe funcții de același fel, inclusiv pentru personalul promovat în funcții sau în grade/trepte profesionale, în perioada ianuarie-iunie 2022, cuantumul brut al salariilor de bază, soldelor de funcţie/salariilor de funcţie, indemnizaţiilor de încadrare lunară de care beneficiază aceste categorii de personal se majorează cu 1/4 din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, pentru anul 2022 şi cele din luna iunie 2022. ”De la 1 ianuarie 2022 statul este dator polițiștilor și personalului contractual din MAI cu cele 2 sferturi aferente anilor 2021 și 2022, plus calculul sporurilor și indemnizațiilor la salariul de funcție/bază din 2022. Prin votul de marți ni se acordă un sfert din toată restanța salarială, adică jumătate dintr-o tranșă (suma pe care o vom încasa se poate calcula foarte ușor înjumătățind una din tranșele trecute pe fluturașul de salariu)”, se arată în comunicatul SNPPC.

Se pregătesc de proteste

Sindicaliștii semnalează că restanța acordată este nemulțumitoare în contextul eforturilor depuse de polițiști pe perioada pandemiei, a războiului din Ucraina și a inflației aduse de creșterea prețurilor la gaze, energie si carburanți. ”Efectiv statul dă cu o mână și ia cu cealaltă, prin sistarea plății normei de echipament anulând efectiv această recuperare, ba chiar suntem în pierdere, ținând cont și de inflația de peste 20% cumulată în perioada ianuarie 2020 până în prezent. Ne pregătim de proteste și reacții ferme, având în vedere și deficitul de personal este de peste 20.000 angajați MAI. În al 13-lea ceas solicităm coaliției de guvernare să prioritizeze familia ocupațională Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională și să aplice imediat și integral Legea 153/2017”, se mai precizează în comunicatul SNPPC.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
31.894 afisari

38 COMENTARII

    • O pasarica cu binoclu soptea ca Balaurii sistemului au hoatarat in mod tacit inlocuirea treptata a politiei cu jandarmeria. Veti observa o pauperizare a acestui aparat si tot mai multe resurse bagate in unitati militarizate, care raspund si actioneaza eficient la ordine de represiune impotriva maselor disperate..

    • Nu vii dumneata sa lucrezi și dumneata în locul nostru sa vedem ai mai face atâta gargară ,și propun sa lucrezi nu până la 65 ani ci până la 70 ani!sa te văd ai rezista sau ai lucra?sau sunt curioasă ce ai face daca un infractor ar intra peste tine in casă,pe cine ai mai chema sa te ajute dacă nu ar exista poliție sau 112?că decât sunteți buni pentru orice rahat sunați repede la 112 cu diverse probleme,alo poliția veniți că nu știu ce am pățit?și apoi faceți gargară…

    • Putoare e măta! De ce nu te ai făcut și tu polițist să vezi ce bine e! Dar de unde…..tu ești pe ajutor social! Treci la muncă javra ordinară!

      • VIERME, SUNT SĂTUL SĂ DAU JUMĂTATE DIN SALARIU PUTORILOR NENOROCITE ȘI HANDICAPATE CA TINE!!!

    • Trei masini sa ai la use : militia , salvarea , si pompierii si sa te rogi in genunchi sa te ajute !

    • Nu cred că ai vrea sa ți vina la intervenție un moș de 64 de ani ca sa te apere sa nu ți iei tu bătaie după ce te ai certat cu vecinu că ascultă muzică la maxim la 2 dimineața

  1. Mi-e mila de ei , dupa ce muncesc atat de greu mai sunt si penalizati . Ciuca ar trebui sa se implice in problema ca si el munceste ca-i tot timpul transpirat .

  2. Barbu Gh- doamne ajuta sa ai nevoie de acești profesioniști, nu contează ca sunt polițiști, pompieri sau jandarmi, sunt care MAI, iar ei sa te trateze conform mesajului tău. Pădure fără uscături nu exista, vezi Parlamentul. Ar trebui sa te pui in locul lor, sa suporti toate mojiciile șefilor unși politic, pupătorilor de dosuri parlamentare și mai apoi sa deschizi gura.

  3. DE CE NU RENUNTA LA POLITIE DACA SUNT ASA NEDRPTATITI?sunt locuri destule in agricultura,constructii dar munca este grea pentru niste trantori.

  4. Dati pe copii voștri la școli de poliție și să iasă la pensie la 65 de ani așa cum doriți.

  5. Daca erati destepti trebuia sa intrati in scolile de politie si apoi sa va spalati la lighean ca in urma cu 15 ani,stiti sa dati in politie javre ce sunteti fara sa aveti habar ce e in sistemul asta

  6. Politistii ar trebui sa refuze sa mai iasa in strada pentru asigurarea ordinii publice.
    Sa iasa Despescu, Berechet si Barbu Gh. ca sunt la fel de cretini si jigoditi!

    • Da, viermuș, să nu iasă. Să meargă la muncă adevărată. E nevoie de ăștia ca ei în agricultură, construcții, la bandă…
      MARȘ LA MUNCĂ!!!

  7. cand ai politicieni si conducatori PENALI, nu te poti astepta ca Politia sa isi primeaca drepturile LEGALE, care sunt de ani buni
    pur si simplu, INTERZISE . la fel ca ptr pensionarii din MAI si MAPN..
    Judecatorii in schimb, MANJITII, ei au parte de „DREPTURI”
    IMI PARE RAU CA AM RAMAS PATRIOT…
    SVFIG…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger