AcasăSOCIALVictorie împotriva multinaționalelor din România. Companiile, impozitate cu forța

Victorie împotriva multinaționalelor din România. Companiile, impozitate cu forța

Victor Negrescu: ”Vom putea obține de la marile companii toate taxele datorate României”

După 5 ani de negocieri și lupte în Parlamentul European, optimizările și paradisurile fiscale practicate de multinaționale devin istorie. Astfel, marile companii vor fi obligate să își declare profiturile și valoarea impozitelor din fiecare țară europeană, fapt care va aduce României sume importante la buget.

Declararea de către multinaționale a unor profituri zero sau insignifiante nu va mai fi posibilă în România. Criza provocată de pandemie a pus capăt discuțiilor interminabile între statele membre ale UE, care au fost obligate să ajungă la un consens în disciplinarea marilor companii. Astfel, Parlamentul European va aproba o directivă prin care va obliga multinaționalele să își dezvăluie public profitul și impozitul plătit în fiecare țară. În octombrie 2019, europarlamentarii au protestat împotriva tărăgănării implementării unei astfel de măsuri, criticând eșecul Consiliului în a acționa.

„Faptul că există paradisuri fiscale în care sfârșesc banii pentru impozite este de neînțeles pentru mulți europeni. De trei ani există o propunere în ceea ce privește transparența. Guvernele stau în calea impozitării corecte și a concurenței loiale”, spunea atunci europarlamentarul german Sven Giegold. Directiva europeană va ajuta România printr-o evidențiere mai bună a tot ceea ce înseamnă situația financiară a companiilor, în special a multinaționalelor și a companiilor din afara spațiului European care vând în Europa, ne spune europarlamentarul Victor Negrescu. ”Și, printr-o evidențiere mai bună, automat că administrația financiară din România va fi mai bine informată despre respectivele resurse și va putea să obțină taxele care sunt datorate României. Noi nu avem capacitatea administrativă să vedem lucrurile acestea și atunci Uniunea Europeană va monitoriza ce fac companiile în spațiul european și practic, inclusiv în România, companiile nu vor mai putea face optimizare fiscală fără ca autoritățile financiare să cunoască cifrele respective”, ne-a declarat europarlamentarul Victor Negrescu.

Europa, țepuită de marile companii

Încă din 2016 europarlamentarii au arătat că multinaționalele operează după un tipar bine pus la punct. Astfel, un grup stabilit în UE înființează o filială într-o jurisdicție care aplică impozite mici, iar filiala înapoiază un împrumut cu rate ale dobânzilor mărite. Acest lucru înseamnă că întreprinderea stabilită în UE trebuie să plătească sume mari de dobânzi, iar aceste plăți pot fi de obicei deduse din venitul impozabil. După efectuarea plăților, întreprinderea are un profit foarte mic sau nu are profit deloc. De asemenea, înseamnă că impozitele pe care trebuie să le plătească sunt foarte mici sau zero, iar banii rămân în grup. Pentru a eradica fenomenul, UE a propus limitarea valorii plăților de dobânzi pe care contribuabilul le poate deduce anual pentru a crește valoarea impozitului plătit. Astfel, întreprinderile nu vor mai avea voie să deducă mai mult de 20% din profituri sau 2.000.000 de euro.

Vin taxele

Taxarea comună la nivel European, introdusă odată cu PNRR-ul, va reprezenta o povară extrem de grea pentru România. ”Până acum au fost evocate taxa pe poluare, care va privi partea de plastic, taxa digitală și o taxă pe tranzacțiile financiare. Este și un minus în aceste măsuri, pentru că trebuie să ne asigurăm că taxele europene care vor fi introduse vor putea fi suportate de companiile românești sau de companiile care au mulți angajați la noi în țară. Și aici Guvernul ar fi trebuit să facă de mult timp o analiză de impact a acestor taxe, dar, din păcate, nu o avem. De exemplu, taxa pe digitalizare riscă să ne coste foarte mult pentru că avem multe companii în sectorul respectiv, pentru că noi am mers pe facilități fiscale pentru a atrage aceste tipuri de investiții. Și taxa de poluare, pe plastic, ne va costa foarte mult, pentru că suntem mari poluatori. Polonia s-a luptat și reușit să obțină și pentru noi o reducere a respectivei taxe în raport cu anumite criterii, arătând că e o perioadă de tranziție”, ne-a precizat europarlamentarul Victor Negrescu.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.