AcasăSOCIALVestul sălbatic pe moșia lui Mihăilă de la Inspectoratul General pentru Imigrări

Vestul sălbatic pe moșia lui Mihăilă de la Inspectoratul General pentru Imigrări

Bătăi între polițiștii de la Inspectoratul General pentru Imigrări

Semnalarea de către SNPPC a neregulilor de la Inspectoratul General de Imigrări, păstorit de apropiatul lui Bode, chestorul Marius Mihăilă, și abuzurile comise de acesta asupra subordonaților, s-a lăsat cu bătaie la propriu. Astfel, liderul de sindicat de la IGI, membru SNPPC, a fost agresat fizic de un protejat al șefului IGI, incident în urma căruia victima va depune plângere penală împotriva acestuia.

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a decis să-i prelungească împuternicirea cu încă șase luni șefului Inspectoratului General pentru Imigrări (IGI), chestorul Marius Mihăilă, în pofida solicitării Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC) de a-l demite pe acesta, pentru abuzurile comise împotriva subordonaților. Între timp, lucrurile au degenerat și oamenii chestorului au trecut la violențe fizice împotriva angajaților.

”Ieri (n.r. 24 august ) am avut un episod șocant cu un coleg de-al nostru, liderul de sindicat de la IGI, care a fost jignit și agresat fizic de unul dintre protejații chestorului Marius Mihăilă, că altfel nu putem să ne explicăm gestul. O să depună plângere penală colegul nostru împotriva celui care l-a agresat. S-a ajuns prea departe deja. Noi am avut discuții inclusiv la nivel de minister față de problemele pe care le-a general acest domn aflat la conducerea IGI. I-am cerut ministrului Lucian Bode să-l demită pe chestorul Marius Mihăilă din funcția de șef la IGI, dar, din păcate, ministrul l-a împuternicit încă șase luni de zile. Dacă se dorește război, va fi război, pentru că nu putem să mai stăm cu mâinile în sân. Am zis că e o întâmplare, la început, am zis că o să treacă, dar nu, omul merge mai departe, are drumul său, dar nu se poate nici așa”, ne-a declarat Vasile Zelca, președintele SNPPC.

Vrea să-și aducă ”profesioniști”

Mai mult, chestorul Mihăilă face presiuni asupra șefilor de birouri și de structuri ca să-și dea demisia, susținând că vrea să aducă profesioniști, ”probabil ca el”, ne mai spune președintele SNPPC, Vasile Zelca. Acesta arată că mulți dintre cei asupra cărora se fac astfel de presiuni se tem să și reclame, dar cu siguranță se va atinge o masa critică. ”Unii dintre aceștia ne-au spus să pregătim proteste inclusiv în fața sediului Inspectoratului General pentru Imigrări, pentru că nu se mai poate. Nu este admisibil să faci detașări în lanț aiurea, adică îi ia de la Constanța și îi duce la Timiș, după care îi ia din alt județ și îi duce la Constanța, că i-a lăsat fără oameni acolo și face o suveică inutilă de misiuni și detașări, doar pentru a pedepsi pe cei care nu sunt de aceeași părere cu el. La fel a pățit și liderul de la noi, care s-a contrat cu dânsul pe o discuție de cadre pe la ora prânzului și la ora 16 l-a sunat Mihăilă și i-a spus că trebuie să plece în misiune la Suceava, el fiind din București”, ne-a precizat Vasile Zelca, președintele SNPPC. Misiunile durează 15 zile, 30 de zile, depinde cât de tare a fost deranjat și culmea este că trimite oameni în detașare și, când ajung acolo, constată că nu au ce face, că, de fapt, nu era nevoie de ei, susțin sindicaliștii. ”Pentru că el îi trimite ca pedeapsă, ca să fie cât mai departe de casă, iar asta generează și cheltuieli inutile cu cazarea. Este clar că cine nu se înțelege cu dânsul pleacă în misiune”, a afirmat Vasile Zelca.

Se cer controale la IGI

Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual a solicitat  organelor abilitate să efectueze cât mai rapid un control la Inspectoratul General pentru Imigrări. Totodată, SNPPC a cerut Ministerului Afacerilor Interne să prezinte public cheltuielile efectuate pentru aceste misiuni/delegări în cascadă, atât de către IGI, cât și de IPJ-uri, care suportă unele costuri financiar-materiale, deloc neglijabile, necesare polițiștilor regionali de la Imigrări. ”În calitate de organizație sindicală reprezentativă, legal înființată, semnatară a Acordului cu MAI, avem legitimitate și chiar suntem obligați să apărăm toate drepturile/interesele polițiștilor în relațiile de muncă statuate între aceștia și angajatori. Iar domnul inspector general (încă împuternicit) al IGI este ordonator de credite/angajator și are multiple obligații rezultate din aceste două calități – pentru care este remunerat din bani publici -, nu doar drepturi și privilegii! Iar una dintre obligațiile lui este și aceea de a respecta drepturile angajaților IGI”, se precizează într-un comunicat al SNPPC.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.